"- Kälviällä on aivan mielettömän hyvät opettajat ja opetuksen taso!"

Tanssija tuntee kehonsa

Kokkolalaista Anders Lillhongaa on aina kiinnostanut tanssi ja kehollisuus. Hakeutuminen tanssialalle kuitenkin vei aikansa.

- Suoritin datanomi- ja veneenrakentajakoulutukset ja tein monenlaisia töitä. Vietin on-off-elämää, kunnes vuonna 2015 olin eräänlaisessa elämän tienristeyksessä. Silloin aloin miettiä hakeutumista tanssijaksi.

Lillhonga haki Kälviälle kansanopiston tanssilinjalle.

- Olen aina liikkunut ja harrastanut kehollisia lajeja, mutta epäröin pitkään, onko minusta tanssijaksi. Aluksi tanssiminen tuntui kieltämättä yllättävän vaikealta. Minulla on pitkä budo-tausta, mutta ensin tuntui kuin olisin omistanut kaksi vasenta jalkaa, Lillhonga nauraa.

Tiivis vuosi opetti paljon

Nopeasti Lillhonga sai tanssin haltuun, ja vuosi tanssilinjalla osoittautui antoisaksi.

- Kälviällä on aivan mielettömän hyvät opettajat ja opetuksen taso! Meitä oli pienehkö porukka, joten vuosi oli todella tiivis ja opettavainen. Sain tosi hyvän kuvan tanssijan ammatista ja pääsin käsiksi luovaan työhön. Opinnoissa tuli koko ajan jotain uutta, mitä vaihtuvat opettajat toivat mukanaan.

Tanssijan ammatti vaatii kovaa työtä ja avointa kiinnostusta alaa kohtaan. Lillhonga muistuttaa silti, että liian korkealle ei kannata rimaa asettaa.

- Tanssijan ammatissa on tietyt realiteetit, mutta minusta keskeisin juttu on löytää oma liike ja oma kehollisuus.

37-vuotias Lillhonga sanoo itse, ettei ole ihan tyypillisin tanssijaksi hakeutuva.

- Yksi asia, mikä alalle hakeutumisessa mietitytti, oli suhtautuminen tällaiseen ”vanhempaan” tanssijamieheen. Olen kuitenkin huomannut, että nykyään ei todellakaan ole mikään tabu olla mies, joka tanssii, Lillhonga sanoo.

Avartava kokemus

Parhaillaan Lillhonga viimeistelee opinnäytetyötään Riveria ammattiopistoon Outokumpuun, jossa hän jatkoi tanssialan opintojaan Kälviän vuoden jälkeen.

- Opinnäytetyöni on vajaan 15 minuutin sooloesitys, jossa käsittelen minimalistiseen tyyliin pakanallisuutta ja luontokeskeisyyttä. Vaikutteita olen saanut kirjallisuudesta ja esimerkiksi Odin-mytologiasta, Lillhonga kertoo.

Lillhonga tuntee kiitollisuutta siitä, että Kälviän tanssinopettajat kannustivat miestä jatko-opintoihin.

- Tanssi on antanut minulle paljon. Olen kehittynyt valtavasti ihmisenä ja tutustunut lahjakkaisiin hienoihin ihmisiin. Jos tanssiminen kiinnostaa, niin kannattaa hakea tanssilinjalle! Siitä voi kehkeytyä yllättävänkin avartava kokemus, Lillhonga kannustaa. 
 

Tutustu tanssitaiteen opintoihin ja hae opiskelemaan Kälviälle >>