Opintojen valinnaisuus

  1. Etusivu
  2. Opintojen valinnaisuus

Ammattilukio ja yhdistelmäopinnot

Ammattilukiolla tarkoitetaan opetusjärjestelyjä, joissa ammatillinen perustutkinto, lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto (ns. kolmoistutkinto) on mahdollista suorittaa neljässä vuodessa ryhmämuotoisena opiskeluna. Ammattilukio-opintojen toteutuksessa vuorottelevat ammatilliset ja lukio-jaksot.

Yhdistelmäopinnoissa voit rakentaa opintojesi sisällön omien tavoitteidesi ja yksilöllisen opiskeluohjelman mukaisesti yhteistyöverkostoon kuuluvien oppilaitosten opintotarjonnasta. Tavoitteenasi voi olla esimerkiksi ns. kaksois- tai kolmoistutkinnon suorittaminen tai tutkinnon monipuolistaminen yksittäisillä opintojaksoilla ja kursseilla.

Yksittäiskursseja voit valita työllistymis- tai jatko-opintosuunnitelmiesi ja omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti oppilaitosten yhteiseltä opintotarjottimelta ja sisällyttää opetuksen henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi (HOKS). Yksittäiskurssien opetus tapahtuu kurssista riippuen yhteistoiminta-aikoina lähi- tai etäopetukseen osallistumalla tai kokonaan ajasta ja paikasta riippumattomilla verkkokursseilla. Yhteistoiminta-ajat sovitaan yhteistyöverkostossa, mutta ne voivat olla myös paikkakuntakohtaisia. Mikäli tähtäät korkeakouluopintoihin, voit valita tutkintoosi opintoja myös ammattikorkeakoulusta tai avoimesta yliopistosta. Katso tarkemmin väyläopinnot

Lisätietoja antaa Kokkolan ammattilukion opinto-ohjaaja Ann Christine Mannström, puhelin 044 725 0416 tai oman toimialasi opinto-ohjaaja.

Kesäopinnot

Tarjoamme kesäisin opintoja, esimerkiksi tutkinnon osia, korttikoulutuksia sekä yhteisiä tutkinnon osia ja yhteisten tutkinnon osien pajoja. Kesäopinnot suunnitellaan yhteistyössä vastuuohjaajan tai opinto-ohjaajan kanssa ja samalla päivitetään HOKS. Informoimme asiasta Wilman kautta maalis-huhtikuussa 2021. Seuraathan tiedottamista.

II asteen opinnot

Toisen asteen oppilaitosverkoston yhteistyö Keski-Pohjanmaalla tarjoaa monia mahdollisuuksia yksilöllisen opiskelupolun rakentamiseksi. Opiskelijan on helppo valita lähiopintoja erityisesti samalla paikkakunnalla olevista oppilaitoksista (ammatilliset oppilaitokset ja lukiot). Etäopintoja ja verkko-opetusta voi tilata toisen asteen tarjottimelta (https://wilma.kpedu.fi/browsecourses) ja YTO-opintolistalta opettajan tai opon kautta.

Väyläopinnot

Väyläopinnot ovat Centria-ammattikorkeakoulun tarjoamia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden avulla voi jo lukio- tai ammattiopintojen aikana tutustua ammattikorkeakouluopintoihin sekä ammattikorkeakoulussa opiskeluun.

Väyläopinnot nopeuttavat opintoja opiskelijan jatkaessa opintojaan ammattikorkeakoulussa ja opinnot hyväksytään osaksi AMK-tutkintoa.

Opinnot ovat maksuttomia Centria-ammattikorkeakoulun toimialueella lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa tutkintotavoitteisesti opiskeleville.

Kun opiskelija sopii opinnoista oman oppilaitoksensa opettajan/opon kanssa, saa hän avoin ammattikorkeakouluopinnot osaksi myös toisen asteen tutkintoaan.

Katso tarkemmin https://web.centria.fi/hakijalle/avoin-amk/opintotarjonta/vaylaopinnot

Urheiluakatemia

Urheiluakatemia mahdollistaa urheiluvalmennuksen sisällyttämisen osaksi opintojasi lukiossa tai ammatillisista opinnoista. Valmennusta on tarjolla jääkiekossa, jalka- ja lentopallossa sekä salibandyssa, tai vaihtoehtoisesti voit harjoitella yksilölajin parissa oman harjoitusohjelman mukaisesti. Toimintaan vakiintuneet opetusajat ovat maanantai-, keskiviikko- ja/tai perjantaiaamupäivät, mutta toteutuksessa on paikkakuntakohtaisia eroja. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston yhteistyötoimipaikkoja ovat Ammattikampus ja Hyvinvointikampus Kokkolassa, Kälviä, Kannus ja Kaustinen.

Valinta- ja urheilulliset kriteerit:

  • Tullaksesi valituksi sinulla on oltava opiskelupaikka jossakin Keski-Pohjanmaan urheiluakatemian yhteistyöoppilaitoksessa. Oppilaitoksiin haetaan yhteishaussa ja Urheiluakatemiaan yhteishaun aikana erillisellä sähköisellä hakulomakkeella, joka löytyy Urheiluakatemian sivuilta.
  • Motivoitunut asenne ja halu harjoitella tavoitteena kansallinen ja kansainvälinen taso omassa lajissa.
  • Vähintään piiritason kilpailutoimintaan osallistuminen omassa ikäluokassa.
  • Tarvittaessa valintakokeen hyväksytty suorittaminen.

Lue lisää Urheiluakatemian nettisivuilta >>