Valma

  1. Etusivu
  2. Valmentavat koulutukset

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA)

Koulutus perustuu alkukartoituksen jälkeen opiskelijan henkilökohtaisiin tarpeisiin ja kiinnostuksen kohteisiin. Vuoden aikana parannat suomen kielen taitojasi ja valmiuksiasi ammatillisten perustutkintojen suorittamiseen. Voit halutessasi osallistua kevätlukukaudella valtakunnalliseen yleiseen kielitutkintoon. 

Koulutuksen alkaessa suomen kielen taitosi tulisi olla tasoa A2.2 (kielitaidon tasojen kuvausasteikko).

VALMAan voit hakea joustavasti jatkuvalla haulla vielä lukuvuoden 2021-2022.

Opintoihin ja työelämään valmentavaa koulutusta järjestetään Kokkolassa ja Kälviällä. Kokkolan koulutus on suunnattu pääasiassa nuorille ja Kälviän koulutus aikuisille maahanmuuttajille tai maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille. Molemmat koulutukset kestävät yhden lukuvuoden.

Pisteytys:

-Aikuinen maahanmuuttaja saa VALMAsta (vähintään 30 osp suoritettuna) kahden seuraavan vuoden yhteishaussa 6 lisäpistettä.

-Peruskoulun suorittanut saa VALMAsta (vähintään 30 osp suoritettuna) kahden seuraavan vuoden yhteishaussa 6 lisäpistettä. HUOM! Peruskoulun suorittaneet saavat automaattisesti seuraavan kevään yhteishakuun 6 lisäpistettä. Hakija ei voi kuitenkaan hyötyä sekä peruskoulun että VALMAn lisäpisteistä, vaan ainoastaan toisesta. Eli jos käyt VALMAn heti peruskoulusta valmistuttuasi, menetät peruskoulusta valmistuneen 6 lisäpistettä, ja saat niiden tilalle VALMAn 6 pistettä.  

 

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA)

TUVA-koulutus eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus korvaa syksyllä 2022 VALMA- (ammatilliseen koulutukseen valmentavakoulutus) ja LUVA -koulutukset (lukiokoulutukseen valmistava koulutus) sekä Kymppiluokan.

TUVA-koulutukseen haetaan opintopolussa samassa haussa ammatillisten tutkintojen ja lukiokoulutuksen kanssa 22.2.-22.3.2022. Lue lisää.

Aikuisten maahanmuuttajien valmentava koulutus

Koulutus parantaa opiskelijan suomen kielen taitoja, yhteiskuntaosaamista sekä tukee ammatilliseen koulutukseen ja työelämään siirtymistä. Opiskelijalle tehdään koulutuksessa oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ja häntä ohjataan ammatillisiin opintoihin sekä kohti työelämää. Koulutus on tarkoitettu niille maahanmuuttajille, joilla on noin taitotason A2.1 suomen kielen taito. Osaamisen perusteella opiskelija voi osallistua kevätlukukaudella valtakunnalliseen yleiseen kielitutkintoon.

Koulutus järjestetään Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä. Koulutukseen voi hakea tästä

Mohammad Hoseini saapui Iranista Suomeen viisi vuotta sitten, ja valmistui tänä keväänä vartijaksi. 

Lue lisää