Saavutettavuusseloste

 1. Etusivu
 2. Saavutettavuus

Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee sivustoa www.kpedu.fi. Verkkosivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Seloste on laadittu 8.5.2020, ja sitä on päivitetty viimeksi 21.3.2024.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen saavutettavuusasiantuntija. Viimeisin saavutettavuusarvio on tehty helmikuussa 2023.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain (WCAG-kriteeristö 2.1, A- ja AA-taso).

Ei-saavutettava sisältö

Sivusto ei ole vielä kaikilta osin saavutettava. Teemme jatkuvasti töitä verkkosivustomme saavutettavuuden parantamiseksi ja päivitämme tätä selostetta korjatessamme sivuston saavutettavuuspuutteita. Puutteiden korjauksissa asetamme etusijalle opiskelijoille ja hakijoille suunnatut aineistot sekä toiminnot. Opastamme myös henkilöstöämme ottamaan saavutettavuusvaatimukset huomioon omissa työtehtävissään.

Mikäli tarvitsemasi aineisto ei ole saavutettavassa muodossa, ota meihin yhteyttä palautelomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen viestinta(at)kpedu.fi. Toimitamme tällöin tarvitsemasi sisällön saavutettavassa muodossa.

Sisällöt ja toiminnot, jotka eivät ole vielä saavutettavia

 • Näppäimistöllä navigoitaessa kohdistus (focus) ei ole joillakin laitteilla tarpeeksi erottuva kaikkien elementtien kohdalla. Kohdistuksen loogisessa etenemisessä ilmenee myös puutteita satunnaisten elementtien kohdalla. (WCAG 2.4.7, 2.1.1 ja 2.4.3)
 • Sivustolta löytyy painikkeita ja muita elementtejä, joiden tekstivastineet eivät ole tarpeeksi kuvaavia tai ne puuttuvat kokonaan. (WCAG 1.3.1, 2.4.6, 3.3.2, 1.1.1 ja 4.1.2)
 • Kaikissa hakukenttien lomakeobjekteissa ei ole tarpeeksi kuvaavaa tekstivastinetta tai placeholder-tekstiä. Lomake-elementtien koodissa on saatettu käyttää myös nimilapun (text label) sijasta virheellisesti title-attribuuttia. (WCAG 4.1.2, 1.1.1, 1.3.1 ja 2.4.6, 3.3.2)
 • Sivustolta löytyy interaktiivisia elementtejä (mm. hakukenttien yhteydestä), joiden toiminnoista tai muuttuneista tiloista ei tiedoteta riittävästi ruudunlukuohjelman käyttäjää. (WCAG 4.1.2)
 • Päävalikossa alatasojen avaaminen ei onnistu näppäimistöllä tai mobiiliversiossa ruudunlukijaohjelman avulla navigoitaessa. Lisäksi valikko jää osittain piiloon pienemmillä tietokoneen näytöillä. (WCAG 2.1.1 ja 2.4.7)
 • Sivuston sisältöosiosta löytyvien hakukenttien kohdalla ruudunlukijakäyttäjät eivät saa tietoa automaattisesti päivittyvistä hakutuloksista. (WCAG 3.2.2 ja 4.1.3.)
 • Hakukenttien suodatinvalikoiden selaaminen ei onnistu ruudunlukijaohjelmalla tai näppäimistöllä. Tämän lisäksi hakutuloksien yhteydessä ilmenee puutteita linkkien ja kuvausten osalta, jotka voivat hankaloittaa ruudunlukijaohjelmalla etenemistä. (WCAG 2.1.1 ja 3.3.2)
 • Kontrastivaatimukset eivät täyty kaikkien sivustolta löytyvien tekstien, graafisten elementtien ja taustavärien välillä. (WCAG 1.4.3 ja 1.4.11)
 • Osalla sivuista otsikkotasot eivät etene järjestyksessä tai otsikkotaso on tyhjä. (WCAG 1.3.1 ja 2.4.6)
 • Sivustolta löytyy listoja, luetteloita ja form-elementtejä, joille ei ole määritelty koodiin kuvaavaa nimilappua (text label). Tämä voi hankaloittaa ruudunlukijaohjelmalla navigointia. (WCAG 3.3.2)
 • Sivujen eri osioiden ryhmittelyssä on saavutettavuuspuutteita. Osioiden tekstivastineet eivät ole kaikilta osin riittävän kuvaavia tai osioita ei ole paikoin ryhmitelty esim. väliotsikoiden avulla. Tämä voi hankaloittaa ruudunlukijalla tai näppäimistöllä etenemistä. (WCAG 1.3.1 ja 2.4.6)
 • Ruudunlukijaohjelmalla navigoitaessa toistuvien kokonaisuuksien (esim. ylätunnisteen) ohittaminen ei ole mahdollista sivustolla. (WCAG 2.4.1)
 • Sivuston linkkien ja painikkeiden tyylit sekä ulkoasut eivät ole johdonmukaisia, jonka vuoksi niiden erottaminen muusta sisällöstä voi olla haasteellista. (WCAG 1.3.1 ja 1.4.1)
 • Sivustolta löytyy linkkejä, joiden nimet tai tekstivastineet eivät ole tarpeeksi kuvaavia. Joidenkin linkkien yhteydessä on myös käytetty matemaattista merkkiä ”>” kuvaamaan siirtymistä. Ruudunlukijaohjelmat lukevat tämän kuitenkin muodossa ”suurempi kuin”. (WCAG 2.4.4)
 • Sivustolta löytyy tarpeettomasti toistuvia linkkejä (esim. opiskelijatarina- ja somenostojen yhteydessä), jotka aiheuttavat ruudunlukija- ja näppäimistökäyttäjille ylimääräistä navigointitarvetta. (WCAG 2.4.4 ja 4.1.2)
 • Kaikkien liitetiedostolinkkien yhteydessä ei ole annettu riittävästi tietoa avautuvasta liitetiedostosta. Lisäksi suurimmasta osasta uuteen välilehteen tai ikkunaan ohjaavista linkeistä puuttuu tästä kertova tieto tai tekstivastine. (WCAG 2.4.4 ja 4.1.2)
 • Ruudunlukijan tai näppäimistön avulla navigoitaessa sivuston yläpalkista löytyvä ponnahdusvalikko jää auki kohdistuksen siirtyessä selaamaan sivun muuta sisältöä. Sama ongelma ilmenee etusivun alareunasta löytyvien somenostojen kohdalla. (WCAG 2.4.3)
 • Kaikkiin 23.9.2020 jälkeen julkaistuihin videosisältöihin ei ole saatavilla tekstitystä. (WCAG 1.2.5, 1.2.3, 1.2.1 ja 1.2.2)
 • Sivustolla on satunnaisia osia (esim. hakukentän suodatin), joiden kohdalla sivuston kieli on merkattu koodiin virheellisesti englanniksi. (WCAG 3.1.1)
 • Etusivun uutiskorteissa näkyvät tekstisisällöt eivät vastaa nimilapuissa olevia tekstejä. (WCAG 2.5.3)
 • Sivustolta löytyy yksittäisiä elementtejä (esim. ylätunnisteen logo), joissa title-attribuutti sekä alt-teksti ovat virheellisesti samat. (WCAG 1.1.1, 2.4.6 ja 3.3.2)
 • Koulutustarjonta-tasolla olevilla sivupohjilla ei ole yhtenäistä murupolkua toiselta tasolta löytyvien sivujen kanssa. (WCAG 3.2.3)
 • Sivustolta löytyy satunnaisia kuvia ja graafisia elementtejä, joista puuttuvat tekstivastineet tai niitä ei ole merkitty koristeelliseksi. (WCAG 1.1.1)
 • Osa sivuston sisällöistä saattaa mennä päällekkäin ja rakenteita voi hajoilla, kun vain tekstiä suurennetaan 200 %, välistysasetuksia muutetaan tai sivustoa selataan mobiiliversiossa vaaka-asennossa. Tekstin koon muuttaminen Mac-tietokoneen Chrome-selaimella ei onnistu sivustolla. (WCAG 1.4.4 ja 1.4.12)
 • Ylätunnisteessa etusivulle ohjaavana linkkinä toimiva logo peittyy päävalikon alle. (WCAG 2.1.1)

Ei kuulu lainsäädännön piiriin

 • Toimisto-ohjelmien tiedostot (esim. doc, pdf, odt), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.
 • Video- tai äänitallenteet, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020.

Huomasitko puutteita saavutettavuudessa?

Kpedu.fi-verkkosivuston saavutettavuuteen liittyen voi antaa palautetta sähköpostitse osoitteeseen viestinta(at)kpedu.fi tai palautelomakkeella.

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Tämä verkkosivusto on julkaistu

11.2.2015