Hevostalouden perustutkinto, Kaustinen, yhteishaku 2024

Tavoite

Kpedun hevosalan opetus järjestetään hevosalan sydämessä Kaustisella, jossa voit suorittaa hevostalouden perustutkinnon useassa eri suuntautumisvaihtoehdossa.

Hevostalouden perustutkinnon suorittanut hevostenhoitaja osaa valinnaisten tutkinnon osien kautta saavutetun osaamisen mukaisesti hoitaa ravi- tai ratsuhevosia, ratsastaa, ajaa, toimia hevosten hyvinvoinnin asiantuntijana sekä toimia monipuolisissa ympäristöissä hevostenhoitajana.

Hevostalouden perustutkinnon suorittanut hevospalveluohjaaja osaa toimia ohjaajana erilaisissa hevospalveluissa, joissa hän vastaa hevosten hoidosta, liikunnan tarpeesta huolehtimisesta, ohjaa asiakkaita ja opettaa hevostaitoja.
Hevospalveluohjaaja opinnoissa voit erikoistua muun muassa hevosharrasteohjaajaksi, ravikouluohjaajaksi, lännenratsastsohjaajaksi, islanninhevosharrasteohjaajaksi tai vikellysohjaajaksi.

Hevostalouden perustutkinnon suorittanut ratsastuksenohjaaja pystyy vastaamaan ratsastuskoulun hevosten hoidosta. Hänen ratsastustaitonsa on Helppo A-tasolla, ja hän kehittää taitoaan jatkuvasti harjoittelemalla ja valmentautumalla. Hevostalouden perustutkinnon suorittanut ratsastuksenohjaaja saa SRL:n myöntämän kansainvälisen ratsastuksenopettajan työpassin (kansainvälinen taso I).

Monipuolisesta valinnaisten opintojen valikoimasta voit valita itsellesi sopivat opinnot. Voit opiskella esimerkiksi montè-ratsastusta, hevosklinikka-avustamista, ratsastuskilpailuihin valmentautumista, ravikilpailujen C-ajoluvan tai islanninhevosten askellajiratsastusta.

Tarjoamme opiskelijoillemme ohjattua käytännön opetusta sekä teoriaopintoja oppilaitoksessa, laadukasta työssäoppimista, joustavia verkossa tapahtuvia opintoja sekä simulaatio opetusta ravi-, monte- ja ratsastussimulaattoreillamme.

Tästä pääset tututumaan Kaustisen toimintaan ja henkilöstöön:
https://www.thinglink.com/card/1378320105686958083

Ruokailut ja asuminen viihtyisässä asuntolassa on ilmaista.

Kohderyhmä

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Yhteishaussa voivat lisäksi hakea muut vailla toisen asteen tutkintoa olevat.

Käytännönläheinen hevostalouden perustutkintokoulutus soveltuu hevosten parissa työskentelemisestä kiinnostuneille.

Hevostalouden perustutkinnossa ei ole määritelty erityisiä terveydentilavaatimuksia. Alalla työskentelyä kuitenkin edistää hyvä kunto työn kuormituksen takia. Erilaiset allergiat esim. eläin- ja pölyallergiat voivat olla este hevostenhoidon alalla työskentelylle.

Sisältö

Hevostalouden perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Ammatillinen perustutkintokoulutus koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) josta (65 osp) on pakollisia tutkinnonosia ja voit valita oman kiinnostuksesi mukaan (80 ops) valinnaisia tutkinnonosia ja ammattitaitoa täydentävistä tutkinnon osista (35 osp).

Laaja ja luotettava verkosto alan huippuyrityksiä mahdollistaa ammattitaidon syventämisen kansainvälisen hevosurheilun parissa.

Voit suorittaa hevostenhoitajatutkinnon myös yhdistelmäopintoina, jolloin suoritat hevostalouden perustutkinnon lisäksi lukion yhtä aikaa. Voit valita ratsastus-, ravi-, ja poniraviurheiluammattilukiolinjoistamme. Koulutus kestää tuolloin noin 4 vuotta. Lukio-opetus järjestetään Kaustisen lukiossa.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Hevostenhoitajan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin esim. agrologi (AMK), ympäristösuunnittelija (AMK), maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti tai maisteri.

Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää

Halsualta kotoisin oleva Heli Haapasalo päätyi hevosalan opintoihin isosiskonsa jalanjäljissä. Ravitapahtumissa, heppamessuilla ja muissa tapahtumissa opintojensa ohella hääränneen isosiskon innostuneisuus sai myös Helin kiinnostumaan hevosalasta.

Lue lisää