Yrttihoitaja - Fytoterapian perusteet

Tavoite

Yrttihoitajan koulutus jakaantuu kahteen noin vuoden mittaiseen osioon. Ensin on fytoterapian perusteet eli yrttihoitajakoulutus, johon sisältyy 7 viikonloppua teemoittain etenevää koulutusta. Aloitusjaksolla perehdytään fytoterapian periaatteisiin ja käyttötapoihin, kasvilääkinnän turvallisuuteen sekä muihin perusasioihin. Sen jälkeen teemat käsittelevät tuki- ja liikuntaelimistöä, ruoansulatusta, keuhkoja, sydäntä ja verenkiertoa, kasvilääkintää mielen ja aistien tukena, seksuaalisuutta ja eri ikäkausien hoitoon liittyviä asioita sekä puhdistamista ja vahvistamista kasvilääkinnän keinoin. Jokaiseen jaksoon sisältyy sekä teoriaa että teemaan liittyvän hoitokokonaisuuden harjoittelua. Lisäksi opiskelijat tekevät kasviesittelyjä ja muita etätehtäviä sekä itsenäistä hoitoharjoittelua.

Perusopintojen jälkeen opiskelija voi halutessaan jatkaa syventäviin opintoihin. Ne koostuvat 5-6 viikonlopusta, ja silloin opetellaan rohdosten valmistamista, ihonhoitoa ja hemmottelua, kukkaterapiaa, perehdytään villivihannesten käyttöön ja tutustutaan toisiin hoitomuotoihin, joita voi käyttää kasvilääkinnän tukena tai toisinpäin.

Koulutus on Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL:n hyväksymä ja kouluttaja Raija-Liisa "Lippe" Äystö on LKL:n kouluttajarekisterissä.

Yrttihoitajan perusopintojen laajuus on 378 h (14 op), josta lähiopetusta on 123 h ja ohjattua, itsenäistä etäopiskelua 255 h. Koulutus on monimuoto-opiskelua. Opiskelu ei ole päätoimista opiskelua. Kaikki vaadittavat tehtävät suoritettuaan opiskelija saa Yrttihoitajan todistuksen.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu kaikille kasvilääkinnästä, terveydestä ja luonnonmukaisesta elämästä kiinnostuneille. Yrttihoitajakoulutus sopii hyvin lisäkoulutukseksi vaikkapa hierojille ja luontaishoiajille. Aiempaa kokemusta kasvilääkinnästä ei tarvitse olla.

Sisältö

Lähiopetusjaksot järjestetään Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä. Huomioi, että nämä jaksot järjestetään VAIN lähiopetuksena.

* I jakso 23.-25.9.2022: Mitä fytoterapia on?
* II jakso 4.-6.11.2022: Kasvilääkintä tuki- ja liikuntaelimistön apuna sekä kivunhoidossa
* III jakso 13.-15.1.2023: Kasvilääkintä ruuansulatuksen tukena
* IV jakso 10.-12.2.2023: Kasvilääkintä keuhkojen, sydämen ja verenkierron tukena
* V jakso 17.-19.3.2023: Kasvilääkintä mielen ja aistien tukena
* VI jakso 12.-14.5.2023: Naiset, miehet ja seksuaalisuus kasvilääkinnän silmin, eri ikäkausissa olevien ihmisten hoitaminen
* VII jakso 15.-17.9.2023: Elimistön puhdistus ja vahvistus kasvilääkinnän keinoin

Ensimmäisen jakson aikataulu: pe klo 18-20.15, la klo 9-17 ja su klo 9-11.30
Muut jaksot: pe klo 18-21, la klo 9-19 ja su klo 9-11.30

Lisätietoja

Vastaa hakulomakkeen lisätietokentässä seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi haluat opiskella yrttihoitajaksi?
- Mitä odotat koulutukselta?
- Millaisia kokemuksia sinulla on luontaisterapioista?

Kouluttajana toimii Raija-Liisa "Lippe" Äystö, joka on valmistunut diplomifytoterapeutiksi 2012. Hän on myös diplomishiatsuterapeutti, koulutettu hieroja, luontaishoitaja ja luontaisyrttineuvoja.

Lisätietoja:
* koulutussuunnittelija Minna Poutanen 044 7250 701
* käytännön järjestelyistä: koulutussihteeri Seija Prittinen, p. 040 808 5035 tai info.kansanopisto(at)kpedu.fi

Pidätämme oikeuden kurssin perumiseen, mikäli osallistujia ei ole riittävästi.
Koulutuksen hinta sisältää opetuksen ja luentomateriaalit. Keski-Pohjanmaan kansanopisto tarjoaa lounaan lauantaina ja sunnuntaina. Opistolla on mahdollisuus yöpyä kurssihotellissa. Koulutusmaksu laskutetaan kuukausierissä. Koulutus järjestetään Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää