Sosiaali- ja terveysala, osaamisalat (Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto suoritettuna)

Tavoite

Suorittaa sosiaali-ja terveysalan perustutkinnon osaamisala-opinnot joltain seuraavista aloista:
- Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
- Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala (https://bit.ly/3vObrPC)
- Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala (https://bit.ly/2ONph49)
- Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
- Vammaistyön osaamisala

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla sosiaali- ja terveysalan koulutus on jäänyt kesken tai joilla on tutkinnosta joku toinen osaamisala suoritettuna ja haluavat kouluttautua uudelle osaamisalalle.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
- sellaiset psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittavat sairaudet, jotka estävät koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimisen
- tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai vamma tai muu terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimisen
- toimintakykyä rajoittava ihon sairaus kuten krooninen ihottuma, joka estää koulutukseen liittyvissä tehtävissä toimimisen
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus

Lisätietoa: https://bit.ly/2njUFsY

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Koulutus sisältää lähiopetusta, pajatyöskentelyä, etä- ja itsenäistä työskentelyä sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Toimita aiemmista sosiaali- ja terveysalan opinnoistasi todistukset, hakemuksesi käsittelyn jouduttamiseksi. Liitteet voit toimittaa hakemuslomakkeella "liitteet" kohdassa tai sähköpostitse hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Syksyllä alkaviin osaamisalakoulutuksiin haku avautuu maaliskuussa 2023.

Liitä hakemuksesi liitteeksi opintosuoritusote tai tutkintotodistus suorittamistasi sosiaali- ja terveysalan perustutkinto-opinnoista.

Lisätiedot koulutuksesta:

Tutkintovastaava Leena Sundell, p. 044 725 0563

tai

Hakijapalvelut, p. 040 808 5010, hakijapalvelut(at)kpedu.fi

HAKULOMAKKEELLA kirjoita haluamasi OSAAMISALA kohtaan: Muita asioita, jotka haluat tuoda esille koulutukseen hakeutuessasi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää