Maatalouskonehuoltaja, maatalousalan ammattitutkinto

Tavoite

Koulutuksen avulla hankitaan osaaminen maatalouskoneiden ja traktoreiden huoltamiseen ja korjaamiseen. Tutkintonimikke on maatalouskonehuoltajaa. Keskeistä osaamista maatalouskonehuoltajan ammatissa on traktoreiden ja maatalouskoneiden rakenteiden tuntemus ja asennus-, huolto- ja korjaustöiden tekeminen. Asiakaspalvelu- ja työelämätaidot korostuvat nykyisin maatalouskonehuoltajan ammatissa. Maatalouskonehuoltajan työssä on tärkeää ymmärtää vikadiagnostiikkaa, sähkö- ja hydrauliikkajärjestelmät. Tulevaisuudessa haastetta työhön tuo myös uusien energialähteiden hyödyntäminen konetekniikassa.

Koulutus järjestetään yhteistyössä traktori- ja maatalouskonevalmistajien kanssa. Näin varmistetaan koulutuksen sisältöjen ajantasaisuus ja monipuolisuus.
Koulutus valmistaa tutkinnon suorittamiseen. Osaaminen osoitetaan näytöissä. Näytöt järjestetään käytännön työtehtävissä pääosin työpaikoilla

Kohderyhmä

Maatalousalan ammattitutkinto soveltuu hyvin henkilöille, jotka työskentelevät maatalouskoneiden huolto- tai traktorikorjaamoissa ja haluavat päivittää ja lisätä osaamistaan. Ammattitutkintokoulutus soveltuu myös henkilöille, joilla on esim. maatalousalan peruskoulutus tai auto- / konealan koulutus. Ammattitaidon hankkiminen suunnitellaan jokaisen tarpeiden mukaan henkilökohtaisesti

Sisältö

Maatalousalan ammattitutkinto, maatalousteknologian hyödyntämisen osaamisala (150 osp).

Tarjoamme opetusta seuraaviin tutkinnon osiin:

Pakollinen tutkinnon osa:
- Maatalousalan työtehtävissä toimiminen 50 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, yhteensä 100 osp:
Valinnaiset tutkinnon osat 1, 50-100 osp
-Traktorin huolto ja korjaaminen 50 osp
-Maatalouskoneiden huolto ja korjaaminen 50 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 2, 0-50 osp
-Maatalousalan työkoneiden huolto-, korjaus- ja metallityöt 50 osp

Koulutuksessa on lähi-, etä- ja verkko-opintoja sekä työelämässä oppimista. Lähiopetuspäiviä järjestetään myös konevalmistajien yrityksissä.

Tutkinnossa tarvittava osaamisen hankkiminen suunnitellaan jokaiselle henkilökohtaisesti. Suunnittelussa otetaan huomioon aikaisempi osaaminen, esim. työkokemusten, koulutusten tai harrastusten avulla hankittu osaaminen.

Koulutusaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon tutkinnossa tarvittavaa osaamista pitää vielä hankkia. Keskimäärin tutkinnon suorittamiseen kuluu aikaa noin 1,5 vuotta ja koulutus sisältää noin 35 lähipäivää 2-5 päivän jaksoissa.

Jos sinulla on pitkä työkokemus koneiden huolto- ja korjaustyöstä ja mahdollisesti taustalla alan peruskoulutus, voit suorittaa tutkinnon keskimääräistä nopeammalla aikataululla.

Ammattitutkinnon suorittamiseen tarvitaan työpaikka eli opiskelija omalla työpaikallaan tai yrityksessään hankkii ja/ tai osoittaa osaamistaan. Tällöin tehdään oppisopimus ja koulutus on opiskelijalle pääosin maksutonta. Tarkempaa tietoa oppisopimuksesta: https://bit.ly/3g7rFM0

Jos opiskelijalla ei ole omaa työpaikkaa tai yritystä, opintoihin suunnitellaan työpaikalla tapahtuvaa osaamisen hankkimista henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Oppisopimus on opiskelijalle pääosin maksuton.
Muille koulutuksen hinta 500€, tutkinnon osa á 200€

Lisätietoja koulutuksesta:
Pauli Haaponiemi, p. 044 725 0603
tai Hakijapalvelut, p. 040 808 5010, hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Koulutukseen on vapaita opiskelupaikkoja. Jatkuva haku on avoinna toistaiseksi. Hakijat haastatellaan opiskelijavalinnan tekemiseksi. Opiskelijavalintoja tehdään hakuaikana.

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ollikkalankatu 3, 69100 KANNUS


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

Lue lisää

Kun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.

Lue lisää

Lohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.

Lue lisää

Eläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.

Lue lisää

Maaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.

Lue lisää

Outi Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.

Lue lisää

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Lue lisää

Kokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Keväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.

Lue lisää

Janne Kalliokoski (16) opiskelee Kannuksen toimipaikassa maatalousalan perustutkintoa nyt ensimmäistä vuotta. Hän valitsi osaamisalakseen maatalousteknologian ja valmistuu maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Aino Ronkainen (18) valmistuu tänä keväänä maatalousalan perustutkinnosta eläintenhoitajaksi. Kannuksessa on yksi Suomen harvoista kennelalaan painottuneista eläintenhoitajien koulutuksista ja ala on vuodesta toiseen yhteishaussa Kpedun suosituimpia.

Lue lisää

Joonas Karhumaa (18) ja Kaisa Räsänen (21) opiskelevat Kannuksen toimipaikassa kennellinjalla nyt toista vuotta. Kaisa opiskeli ylioppilaaksi kotikaupungissaan Jyväskylässä ja Joonas opiskeli yhden vuoden Oulussa lukiossa. 

Lue lisää