Vuorimännyn neulasia

MUSTAKUUSI

Picea mariana

Koko: 10–20 m

Levinneisyys: Pohjois-Amerikan pohjoisosat Alaskasta Newfoundlandiin.

Kuvaus: Kapea- ja tuuhealatvuksinen havupuu. Neulaset lyhyitä ja siniharmaita. Jo nuorissa puissa on runsaasti pieniä käpyjä tiiviinä ryppäinä.

Kasvupaikka: Aurinko–varjo, vähä–keskiravinteinen, tuore–märkä, hapan, sopii myös savi- tai turvepitoinen maa.

Menestyminen: Vyöhykkeet I–VIII, maan eri osiin soveltuvat parhaiten eri alkuperät.

Mustakuusi kasvaa suurimmassa osassa Pohjois-Amerikan boreaalista vyöhykettä puuttuen vain länsirannikolta. Se muodostaa polaarisen metsänrajan lähes koko Kanadassa ja Alaskassa. Mustakuusimetsiköille ominainen suuri tiheys ja tasaikäisyys johtuvat tavallisesti siitä, että ne ovat syntyneet kuloaloille. Mustakuusi kasvaa levinneisyytensä eteläosissa lähinnä niukkaravinteisilla korpisoilla, mutta pohjoisempana myös niukkaravinteisissa hiekka- ja soramaitten metsissä ja kalliokoissa.

Mustakuusi on Suomessa n. 10–15 m pituinen, ohutrunkoinen ja lyhytikäinen puu. Sen latvus on erittäin kapea ja hyvin tiheä. Lyhyet neulaset ovat himmeitä, hajuttomia ja ympäri haaraa siirottavia. Pienet (2–3 cm), pallomaiset kävyt ovat tiheinä rykelminä latvuksen huipussa. Ne säilyvät puussa useita vuosia ja niitä on runsaasti nuoressakin puussa.

Mustakuusi on Pohjois-Amerikassa tärkeä paperiteollisuuden raaka-aine. Suomessa sen kasvu on hidasta ja rungon laatu on huono. Päinvastoin kuin luontaisella levinneisyysalueellaan, mustakuusi ei Suomessa siedä varjostusta. Mustakuusi on erittäin hallankestävä ja viihtyy kosteassa maassa.

Mustakuusen neulasia

Levinneisyys

Engelmanninkuusen levinneisyysalue
Wikimedia Commons: U.S. Geological Survey, Public domain