Ajankohtaista

Kpedussa on käynnistynyt Älykäs ja kestävä asuminen -investointi- ja kehittämishanke

11.1.2024 klo 12:54

Kpedussa on käynnistynyt Älykäs ja kestävä asuminen -investointi- ja kehittämishanke, jonka tavoitteena on suunnitella ja rakentaa älykäs, ekologinen ja kestävä konseptitalo. Innovatiivinen hanke keskittyy hyödyntämään monipuolisesti erilaisia älyratkaisuja ja teknologioita, ottaen huomioon myös kestävän ja ekologisen rakentamisen. Hanke on kampusalueen koulutusorganisaatioiden yhteishanke, jossa Kpedu on päätoteuttajana. Osatoteuttajina toimivat Centria-ammattikorkeakoulu ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius.

- On hienoa olla mukana monialaisessa hankkeessa, jossa eri alojen asiantuntijat voivat yhdessä pohtia erilaisia rakentamisen ratkaisuja digitalisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia hyödyntäen, kertoo hankkeen projektipäällikkönä toimiva Janne Erkkilä.

Rakennusalan lehtori Jukka Nikkarikoski työskentelee hankkeessa projektityöntekijänä ja osallistuu opiskelijoiden kanssa älytaloprojektin rakentamisvaiheeseen. Konseptitalon suunniteltu valmistuminen on syksyllä 2025, jolloin mahdollinen testiasukas voisi muuttaa taloon.

Tuleva konseptitalo on noin 40 neliömetrin suuruinen, ja se tullaan rakentamaan siirrettäväksi. Alustavasti talo sijoitetaan rakennusalan tilojen viereen osoitteeseen Talonpojankatu 10.

- Hankkeessa tullaan hyödyntämään erilaisia sensoriteknologioita, automaatiojärjestelmiä ja IOT-laitteita. Taloon asennettavien sensoreiden avulla seurataan kiinteistön tilaa ja asumisen olosuhteita, selventää Jukka.

Hanke toteutetaan monialaisena kehittämisyhteistyönä, johon osallistuvat eri koulutusasteet ja alueen yrityksiä. Tavoitteena on edistää digitaalisuuteen perustuvia teknologioita rakentamisessa, energiatehokkuutta ja älykkäitä asumisratkaisuja.

Älykäs ja kestävä asuminen -hankkeen työntekijät

Jukka Nikkarikoski, Janne Erkkilä ja Joni Autio työskentelevät Älykäs ja kestävä asuminen -investointi- ja kehittämishankkeessa. Kuva Eeva Huotari.

 

- Monilla alueen yrityksillä ei välttämättä ole voimavaroja älytaloihin liittyvään tutkimukseen ja kehitystyöhön. Tämä hanke on suunniteltu tukemaan alueen yrityksiä ja koulutuslaitoksia, Janne Erkkilä mainitsee.

- Hanke on vasta alkuvaiheessa, ja kartoitamme parhaillaan yhteistyökumppaneiden tarpeita ja näkemyksiä. Mukaan voi edelleen tulla, mikäli kiinnostusta löytyy, vinkkaa Janne.

Kpedussa toimii noin kymmenen eri alan asiantuntijasta koostuva ryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti. Tavoitteena on yhdistää eri alojen osaaminen hankkeessa luoden siten uusia ideoita.

- Talosta luodaan virtuaalinen 3D-malli, jonka on tarkoitus toimia myös digitaalisena kaksosena. Talosta tuotetaan anturitekniikalla dataa koko rakennuksen elinkaaren ajan, kertoo Joni Autio, joka työskentelee hankkeessa projektityöntekijänä ja toimii sidosryhmien yhteyshenkilönä tiedonhankinnassa ja tiedotustehtävissä.

Hankkeen tuottama tieto ja tulokset tulevat hyödynnettäväksi alueen oppilaitoksissa ja rakennusalan yrityksissä. Tavoitteena on kehittää ekologisia, kestäviä ja digitaalisia ratkaisuja.

- Kyseessä on laaja hanke, jossa luodaan sekä virtuaalinen että konkreettinen ympäristö. Lopputuloksena syntyy yhteinen moniammatillinen oppimisympäristö, tiivistää Janne Erkkilä.

Lisäinfoa hankkeesta saat www.kpedu.fi/alykas_ja_kestava_asuminen ja Janne Erkkilä, janne.erkkila@kpedu.fi, p. 044 725 0834

#kestävääkasvua

Teksti Eeva Huotari