Ajankohtaista

Musiikkia harrastava asiajohtaja

3.8.2020 klo 14:59

 

Ari Maunuksela aloitti tänään työnsä koulutusyhtymän uutena johtajana. 52-vuotias Nurmosta kotoisin oleva Maunuksela on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Teuvan aikuiskoulutuskeskuksen toimitusjohtajana ja rehtorina. Hän kertoo kiinnostuneensa koulutusyhtymän johtajan paikasta sen mukanaan tuomien mielenkiintoisten ja vastuullisten tehtävien takia.

-Olen aiemmin työskennellyt seitsemän vuoden ajan ammatillisen koulutuksen johtotehtävissä, ja nyt saan jatkaa samantyylisellä toimialalla. Aikaisempi työpaikkani Teuvalla toimi hyvänä alan näköalapaikkana, ja sen valtakunnallisen toiminnan myötä sain myös luotua laajoja verkostoja niin muihin oppilaitoksiin, elinkeinoelämään, oppilaitosten etuja ajaviin järjestöihin kuin ministeriöihinkin. Näitä verkostoja toivon pystyväni jatkossa hyödyntämään, ja tuomaan niiden mukanaan tuomat hyödyt koulutusyhtymän eduksi.

Kuvassa uusi yhtymäjohtaja Ari Maunuksela saa työpaikan avaimet rehtori Sirkku Purontaukselta.
Maunukselan ensimmäisen päivän tehtäviin kuului muun muassa avainten hankkiminen. Kuvassa niitä ojentaa rehtori Sirkku Purontaus.

 

Itseään uteliaaksi persoonaksi kuvaileva Maunuksela saa uteliaisuudennälkäänsä jatkossa tyydytettyä tutustumalla Kpedun toimintaan, toimipaikkoihin ja henkilöstöön. Hän kertoo kiinnostuneensa erityisesti siitä, kuinka sujuvasti nuorten ja aikuisten kouluttaminen toimii käytännössä.

-Aikaisemmassa tehtävässäni keskityimme lähinnä aikuisten kouluttamiseen, joten tulevaisuudessa pääsen perehtymään sellaisiin toiminta-alueisiin, joihin en aikaisemmissa työtehtävissäni ole päässyt tutustumaan.

Heinäkuussa Kokkolaan muuttanut Maunuksela kertoo tutustuneensa alueeseen, ja toteaa alueen vahvan vientiteollisuuden olevan yksi sen valttikorteista. Hän toivoo pystyvänsä jatkossa entisestään vahvistamaan sidettä oppilaitoksen ja elinkeinoelämän välillä, jotta elinkeinoelämää olisi mahdollista tukea parhaalla mahdollisella tavalla.

-Kpedun koulutusten ajantasaisuus ja koulutusten sisältö on hyvällä mallilla. Positiiviseksi asiaksi nostaisin myös merkittävän hanketoiminnan, jonka myötä pystymme tarjoamaan työelämälle palveluita yhä monipuolisemmin. Korona on hidastanut toimintaa jonkin verran, ja ilman sitä olisimme tilanteessa, jossa olisi pulaa työntekijöistä.

-Todennäköisesti meidän täytyy jatkossa löytää uusia keinoja myös maahanmuuttajataustaisen työvoiman saamiseksi. Siihen liittyen tarvitsemme oppilaitoksen tasolla tutkintojen uudistamista sekä uusien rahoituselementtien ja mahdollisuuksien hakemista.

Kuvassa uusi yhtymäjohtaja poseeraa työhuoneensa pöydän äärellä.
Maunuksela kertoo keskustelevansa mielellään uusista asioista henkilöstön kanssa. -Ovi ja puhelin ovat auki, hän toteaa.
 

Haasteita tulevaisuuteen tuo Maunukselan mukaan yhtymän toiminnan taloudellisuus.

-Kaikki maamme oppilaitokset ovat samassa tilanteessa, ja myös me joudumme käymään asioita läpi ja selvittämään, miten saisimme vakiinnutettua ja ylläpidettyä taloudellisesti hyvää toimintatasoa nyt, kun keskimääräinen opiskelijakohtainen rahoitus on pienentynyt. Kuluvan loppuvuoden aikana tulemme päivittämään strategiaa, uudistamaan organisaatiota ja käynnistämään näihin liittyviä hankkeita.

Asiajohtajaksi itseään kuvaileva Maunuksela kertoo tavoittelevansa avointa, kehittyvää ja hyvää työilmapiiriä. Johtajan ja alaisten keskinäisen luottamuksen saavuttaminen on asia, johon hän haluaa panostaa.

-Olen hyvin avoin, ihmisystävällinen ja tasapuolinen henkilö sekä esimiehenä että asiantuntijana. Keskustelen mielelläni uusista asioista, ovi ja puhelin ovat auki. Haluan mielelläni olla mukana käytännön toiminnassa ja keskustelen mielelläni uusista ideoista henkilöstön kanssa.

Kuvassa uusi yhtymäjohtaja Ari Maunuksela kävelee käytävää pitkin rehtori Sirkku Purontauksen kanssa.
Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului Närvilänkadun toimipisteen tiloihin tutustuminen. Oppaana rehtori Sirkku Purontaus.

 

Entäpä minkälainen on uusi johtajamme vapaa-ajalla? Maunuksela kertoo harrastavansa niin golfin pelaamista, laskettelua, valokuvausta kuin kesämökillä puuhastelemista. Eniten hän kuitenkin innostuu kertoessaan musiikkiharrastuksestaan.

-Kuuntelen esimerkiksi bluesia ja progea, ja soitan myös itse jonkin verran kitaraa. Olen jo nuoresta pojasta lähtien kerännyt vinyylilevyjä, ja niitä on kokoelmissani muutama sata. Mainitsemisen arvoista on, että minulta löytyy muutama 60-luvun Beatles-single. Nautin myös livemusiikkikeikoista, ja olen seurannut esimerkiksi Wentus Blues Bandin tarinaa.

 

Ari Maunuksela

-52-vuotias, kotoisin Nurmosta

-Valmistui Vaasan yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi vuonna 1993.

-Työskenteli valmistumisensa jälkeen yliopistolla tutkimus- ja opetustöissä vuoteen 2000 asti.

-Siirtyi vuonna 2000 työskentelemään Radionet-nimiseen start up -yritykseen, joka vuonna 2005 myytiin yhdysvaltalaiselle toimijalle, Airspan Networkille. Jatkoi yrityskaupan jälkeen työskentelyä yrityksen tuotekehitys- ja tuotepäällikkönä. Teki samalla väitöskirjaansa, jossa tutki tuotekehitystoiminnan johtamista, väitteli vuonna 2003.

-Aloitti työt TEAK aikuiskoulutuskeskuksen toimitusjohtajana ja rehtorina, ja toimi tehtävässä vuoden 2018 loppuun saakka.

-Oli mukana yhdistämässä TEAK aikuiskoulutusta Suomen Yrittäjäopistoon, ja jatkoi fuusioituneessa organisaatiossa vielä kehitysjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä tämän vuoden toukokuulle asti.

-Haki maaliskuussa koulutusyhtymän johtajan paikkaa, ja tuli kesäkuussa valituksi tehtävään. 

 

Teksti: Martina Store

Kuvat: Eeva Huotari