Vuorimännyn neulasia

KUUSI

Picea abies

Koko: 15-39(-45) m

Levinneisyys: Keski- ja Itä-Eurooppa pohjoisesta Skandinaviasta Balkanille

Kuvaus: Ikivihreä kartion mallinen puu, jolla on yksittäin kasvavat lyhyet neulaset ja pitkähköt roikkuvat kävyt. 

Kasvupaikka: Tuoreet, keski- ja runsasravinteiset metsät sekä korvet. Sietää hyvin varjostusta. 

Menestyminen: Koko Suomi, aivan pohjoisimmassa Lapissa harvinaisempi. 

Kuusi eli metsäkuusi jaetaan tavallisesti kahteen alalajiin, jotka ovat euroopankuusi ja siperiankuusi. Metsäkuusen levinneisyys ulottuu Alppien, Karpaattien ja Balkanin vuoristoista Pohjois- ja Koillis-Eurooppaan ja laajalle alueelle Aasiaan Tyynellemerelle saakka. Euroopankuusen levinneisyysalueen itärajana pidetään Ural-vuoristoa. Siperiankuusia esiintyy läntisimmillään Ruotsin Lapissa. Suomessa metsäkuusi on ainoa luonnonvarainen kuusilaji, ja se kasvaa koko maassa Lapin pohjoisimpia osia lukuun ottamatta. Siperiankuusi kasvaa Lapissa ja Oulun läänissä ja on Lapissa yleisempi kuin euroopankuusi. Kuusta on istutettu laajoille alueille Pohjois-Amerikkaan menestyksekkäästi.

Euroopankuusi voi kasvaa 30–45 metrin, Balkanilla jopa yli 60 metrin pituiseksi. Se on siten Euroopan pisimpiä ja Suomen pisin luontainen puulaji. Neulasten pituus on 1,5–2,5 cm ja käpyjen 10–15 cm. Siperiankuusi on kasvutavaltaan euroopankuusta kapeampi, lyhytkasvuisempi ja lyhytoksaisempi. Metsäkuusen hedekukinnot ovat aluksi punertavia ja pituudeltaan 2–2,5 cm. Emikukinnot ovat noin 4 cm pitkiä, käpymäisiä ja väriltään purppuranpunaisia. Aluksi ne ovat pystyasennossa, mutta taipuvat kesän aikana alaspäin riippuviksi kävyiksi. Kuusi elää yleensä korkeintaan 400-vuotiaaksi.

Metsäkuusesta tavataan luonnossa suuri määrä erilaisia muotoja, jotka vaihtelevat maanmyötäisistä, pallo- ja kartiomaisista pylväsmäisiin, kapeakasvuisiin ja riippaoksaisiin. Myös kaarnan, rungon ja käpyjen rakenne sekä neulasten väri voi vaihdella. 

Jääkauden jälkeen Suomeen tulleista puulajeista lähinnä koivut ja mänty olivat vallitsevia, mutta noin 5 000 vuotta sitten idästä saapunut kuusi alkoi vallata sille sopivia kosteita ja varjoisia kasvupaikkoja, ja samalla se syrjäytti muut puulajit ja loi tiheitä, hämäriä kuusikoita. Kangasmetsän sukkessio päättyy kuusettumiseen. 

Kuusen neulasia

Levinneisyys

Kuusen levinneisyysalue

Wikimedia Commons: Giovanni Caudullo - Caudullo, G., Welk, E., San-Miguel-Ayanz, J., 2017. Chorological maps for the main European woody species. DOI: 10.1016/j.dib.2017.05.007. CC BY 4.0.