Vuorimännyn neulasia

HARMAAPIHTA

Abies concolor

Koko: 10–23(-28) m

Levinneisyys: Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristoalueet.

Kuvaus: Kasvutavaltaan säännöllinen, leveähkö havupuu. Neulaset molemmin puolin harmaanvihreät tai siniharmaat. Runko nuorena sileä, myöhemmin uurteinen.

Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, keski–runsasravinteinen, tuore. Harmaapihta on valopuu, mutta lievä varjostus taimivaiheessa ei ole pahasta.

Menestyminen: Vyöhykkeet I–III(–V), riippuu alkuperästä.

Harmaapihta kasvaa sekapuuna Kalifornian vuoristoissa ja Kalliovuoriston eteläosissa. Levinneisyysalue on pirstoutunut erillisiksi esiintymiksi. Puulaji kasvaa USA:ssa 25–40 metrin mittaiseksi. Runko on ensin sileä ja harmaa, vanhemmiten väri muuttuu tummemmaksi. Kärkisilmu on pallomainen ja pihkainen. Lehdet (neulaset) ovat pihdoista pisimmät, siirrottavat eri suuntiin, ovat tyvestä käyriä tai kiertyneitä, taipuisia, tylppäkärkisiä ja molemmin puolin harmaita. Käpy on kypsänä vaaleanruskea, luumun muotoinen ja noin 4 cm pitkä. 

Harmaapihtaa pidetään USA:ssa metsätaloudellisesti merkityksettömänä. Se on lyhytikäinen ja helposti lahovian saava puu. Kauneutensa vuoksi lajista on tullut suosittu koristepuu Euroopassa. Hidaskasvuisena se soveltuu pihapuuksi. Harmaapihta tulee toimeen kuivilla kasvupaikoilla paremmin kuin muut pihdat ja se sietää myös alhaista pH:ta. Laji ei ole myöskään arka keväthalloille. Suomessa latvan kuivuminen on yleistä.