Kannuksen toimipaikka

Tutustu Kannuksen toimipaikkaan!

Maaseudun ammatit ovat muuttaneet muotoaan. Automaatio, tuotantosuuntauksien kehittyminen, palveluntarjonta sekä tilakokojen kasvu ovat tehneet maaseudun ammattivaihtoehdot vielä aikaisempaakin monimuotoisemmiksi. Tulevaisuudessa maaseudun ammateissa on edelleen runsaasti työvoimatarvetta.

Maaseudulta löytyy jokaiselle jotain; koneenkorjaajalle, yrittäjälle, talousosaajalle, eläintenhoitajille, luontoihmiselle, konekuskille, viljelijälle, kehittäjälle, metsänhoitajalle, hoiva-alan osaajalle ja monelle muulle ammattilaiselle on töitä tulevaisuuden luonnonvara-alan kentällä. Valmistuttuasi voit toimia yli 200 erilaisessa ammatissa maaseudulla.

Toisen asteen ammatillinen koulutus luonnonvara-alalla avaa ovet suoraan työelämään tai jatko-opintoihin. Kannuksen toimipaikassa on erityisesti panostettu lähiopetuksen laatuun ylläpitämällä ja kehittämällä oppimisympäristöjä työelämälähtöisiksi ja ajanmukaisiksi.

Meillä pääset opiskelemaan koulutusohjelmiin, joista saat rautaista osaamista ja hyviä verkostoja tulevaisuutta varten, pärjäät Taitaja-kilpailuissa, sijoitut erinomaisesti työelämässä ja turvaat tulevaisuutesi työssä, jolla on merkitystä! Kysy lisää ja tule tutustumaan opinahjoihimme paikan päälle vaikka TET-jakson ajaksi.

Oppimisympäristöt

Panostus oppimisympäristöjen kehittämiseen takaa kehityksen mukana pysymisen ja mahdollistaa opiskelijoiden monipuolisen koulutuksen. Opiskelijat käyvät opettajan kanssa robottitiloilla opiskemassa uusimman teknologian hyödyntämistä. 

Koulun opetusmaatila ja navetta

Opetusmaatila tarjoaa hyvät puitteet opiskelijoiden käytännön harjoituksille ja opetukselle. Koulun pihattonavetassa asustelee keskimäärin 30 lehmää. Lisäksi pihatossa on tilat vasikoiden ja hiehojen kasvatukselle. Tilalla syntyvät sonnivasikat lähtevät terni- tai välitysvasikkoina jatkokasvatukseen.

Pihaton johtoajatuksena on eläinten hyvinvointi ja ajanmukainen koneistus. Hyvinvoinnin takaavat mm. tilavat poikimakarsinat, lämmitetyt makuukatokset pikkuvasikoiden ryhmäkarsinoissa ja nuorkarjan kumimatoilla pehmustetut karsinat. DeLavalin Alpro-järjestelmä ohjaa 4-paikkaista tandem lypsyasemaa ja lehmien ruokintakioskeja. Säilörehun jakelu navetan puolella hoituu Huma-repijävaunulla. Muuna koneistuksena on DeLavalin kiskoruokkija, joka jakaa väkirehun nuorkarjalle. Paalien ja kuivikkeiden käsittelyyn sekä ruokintapöydän puhdistukseen on käytössä  Avant-pienkuormaaja. Lannanpoisto hoituu kuivana raapoilla.

Lypsykarja on Ayshire-valtaista, mutta lisäksi karjassa on tällä hetkellä muutama holstein-friisiläisrotuinen lehmä. Karjan keskituotos on korkea, noin 11 000 kg maitoa vuodessa. Karjan jalostuksessa pääpaino on tuotoksen lisäksi terveysominaisuuksien parantamisessa. Alkionsiirtoa käytetään jatkuvasti karjan jalostuksessa; tilalla on huuhdeltu omia lehmiä ja huippualkioita ostetaan myös ulkomailta.

Toimivat tilat ja asiantunteva henkilökunta takaavat oppilaille hyvät mahdollisuudet perusteiden ja myös uusimpien asioiden opiskeluun karjanhoidosta.

Oppilaitoksella toimivan opetusmaatilan pinta-ala on noin 96 ha. Viljelyssä maatilalla on ohra, kaura, vehnä ja nurmikasvit sekä joinakin vuosina myös rypsi. Viljelyalasta noin puolet on vilja- ja öljykasveilla vuodesta riippuen.

Koulutilan konekanta on ajanmukainen. Kalustoa ja uusinta teknologiaa pyritään hankkimaan tilan ja opetuksen käyttöön tarpeen mukaan. Tilalla on yhdeksän traktoria, joiden tehot ovat 65 - 170hv. Kylvötyöt sujuvat kahdella kylvölannoittimella ja leikkuupuimurina on Sampo Rosenlew 2035.

Tilalla valmistetaan esikuivattua säilörehua. Säilörehusato korjataan esikuivattuna tarkkuussilppurilla. Rehu säilötään torniin, johon mahtuu rehua noin 550 tonnia. Rehutornin täyttö ja tyhjennys tapahtuu automaattisesti siirtokuljettimen, imulietson ja jyrsinlaitteen avulla.

Syksyllä 2011 käyttöön otettu Teknotalo tarjoaa toimivat ja ajanmukaiset tilat maatalousteknologian opetukseen. Tiloista löytyvät modernit tilat, koneet ja laitteet mm. hitsaukseen ja koneistukseen.

Eläinhoitola

Eläintenhoidon opiskelijat käyttävät opiskelussa oppimisympäristönä oppilaitoksen eläinhoitolaa, jossa on hyvät tilat ja välineet koirien, kissojen ja pieneläinten hoidon opiskeluun.

Dogness-hallissa kelpaa treenata noutamista

Kennelpuolen opiskelijoiden käytännön tunneilla on käytössä lämmin kumirouhe- ja tekonurmipohjainen iso Dogness -harjoitteluhalli, joka sijaitsee n. 2 km päässä oppilaitoksesta.

Metsäsimulaattori

Oppilaitoksella on käytössään metsäsimulaattori metsäalan opiskelijoita varten.

Asuminen ja vapaa-aika

Nuorten opiskelijoiden majoitus

Jokaiselle yhteishaussa valitulle opiskelijalle tarjotaan ilmainen asuntolapaikka. Saadakseen asuntolapaikan, opiskelija (sekä alaikäisen huoltaja) allekirjoittaa sopimuksen ja maksaa 100 € vakuusrahan, jonka saa takaisin asuntolapaikan luovutuksen yhteydessä (edellytyksenä on, että asunto on ehjä, siivottu eikä sinne ole jäänyt opiskelijalta tavaraa).

Asuminen tapahtuu solumuotoisesti kahden hengen huoneissa (kennelopiskelijoilla koirien vuoksi omat huoneet). Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat majoittuvat pääsääntöisesti koulun alueella ja 2.-3.vuoden opiskelijat Kannuksen keskustassa olevissa asuntoloissa (noin 2 km koululta).

Asuntolat on peruskalustettu (sänky, pöytä, vaatekaappi ja tuoli) ja yhteisissä tiloissa on asunnon asukasmäärästä riippuen ruokapöydän lisäksi sohva ja tv. Opiskelijat jakavat keittiö-, suihku- yms. tilat muiden opiskelijoiden kanssa. Käytössä on myös yhteisiä tiloja television katsomista varten sekä atk-tiloja. Koululta löytyvät maksuttomat pyykkikoneet sekä kuivaustilat vaatehuoltoa varten. Kaikissa asunnoissa on maksuton verkkoyhteys. Asuminen on valvottua.

Monimuoto-opiskelijoiden majoittuminen

Mikäli lähipäiviä on satunnaisesti ja tarvitset majoitusta yksittäisiksi päiviksi, voit tiedustella vapaita opiskelija-asuntoja lähipäiviesi ajaksi asuntolaohjaaja Tommi Lapinjoelta.

Kannuksesta löytyviä majoitusvaihtoehtoja löydät myös alla olevista linkeistä:

Majoitusta Kannuksessa
Koskenmaan koulu (erityisesti koiran kanssa majoittuville)

Vapaa-ajan mahdollisuudet

Vapaa-ajantoimintaa pyritään järjestämään toiveiden mukaan ja sen lisäksi Kannuksessa on hyvät harrastusmahdollisuudet.

Koulun alueella käytössä on iltaisin vapaa-ajantiloja, joista löytyy mm. biljardi, bänditilat, Nintendo wii, karaokelaitteet sekä tilat tv:n (dvd/blu-ray) katsomista varten. Opiskelijat voivat myös korjailla omia kulkuvälineitään, jolloin omat työkalut on suositeltavaa tuoda mukana. Hallista löytyy joitakin perustyökaluja. Vuosittain toimii myös erilaisia harrastuskerhoja ja näitä perustetaan toiveiden mukaan. Vuosien varrella on käyty ratsastamassa, kokkailtu, askarreltu, tehty puutöitä jne.

Kannuksen vapaa-aikakeskuksen Kitinvaparin läheisyydestä löytyy tennishalli (tennis ja sulkapallo), jonka varaukset hoidetaan Sportti-X:n kautta. Yritys järjestää Kannuksen alueella myös muuta liikunnallista toimintaa. Lisäksi samalla alueella on jääkiekkokaukalo, jalkapallokentät, pururata/hiihtolatu sekä yleisurheilukenttä.

Lisätietoja

Asuntolanohjaaja Tommi Lapinjoki: tommi.lapinjoki(at)kpedu.fi, puh. 044 725 0618 (ma-to klo 15-23)

Kannuksen asuntolaesite

Asuntoloiden järjestyssäännöt

Kannuksen asuntolapaikkasopimus

Asuntolapaikka -hakemus

Uimahallin ja kuntosalin käyttöä tuetaan maksamalla osa opiskelijoiden pääsymaksusta (joko virallinen opiskelijakortti tai koulun opiskelijatodistus, jonka saa opintotoimistosta/infopisteestä).

Koulu on varannut salivuoron (Kitinvaparin salista tai jostakin muusta Kannuksen liikuntasalista), jossa pelataan syksyn toiveiden mukaan esim. sählyä, lentopalloa yms. Koululta löytyy välineitä sählyyn, lentopalloon, sulkapalloon, koripalloon yms.

Kannuksen vapaa-aikakeskus Kitinvapari sijaitsee 1,5 km:n päässä koululta.

Vartu -hankkeen tekemä Kannuksen 13-29 vuotiaiden nuorten palvelukartta

Usein kysyttyjä kysymyksiä kennellinjasta

Saako kouluun ottaa mukaan koiran?

Yhden oman koiran saa ottaa mukaansa opiskelemaan tullessa, kunhan koira on rokotettu ja madotettu kennellinjan ohjeiden mukaisesti. Koiran pitää olla riittävän sosiaalinen, jotta sen kanssa voi asua soluasunnossa yhdessä muiden opiskelijoiden ja näiden koirien kanssa.

Saako kouluun ottaa mukaan lemmikkejä, esim. kanin?

Muita lemmikkejä ei koulun asuntoon voi ottaa mukaan.

Onko oman koiran omistaminen pakollista, jotta pääsisi opiskelemaan?

Oman koiran omistaminen ei ole pakollista opiskelemaan pääsemiseksi.

Pitääkö koiran olla palveluskoira vai voiko olla millainen koira tahansa?

Opiskelijan mukana tuleva koira voi olla millainen tahansa, ei tarvitse olla tietyn rotuinen ja voi myös olla sekarotuinen koira. Ikäjakauma on myös vapaa, toki kovin vanha koira ei ehkä pysty osallistumaan kaikkiin harjoituksiin, mutta niitä sitten sovelletaan koiran mukaan.

Mihin koulutuksesta voi valmistua?

Koulutuksesta valmistutaan eläintenhoitajiksi, jolloin valmistunut voi työskennellä erilaisissa eläinten hoitamiseen liittyvissä tehtävissä. Varsinainen ammatti riippuu paljon opiskelijan omasta kiinnostuksesta. Koulutus antaa hyvät valmiudet työskennellä eläinten hoitajana esimerkiksi eläinhoitolassa, löytöeläinkodissa tai tuotantoeläinten parissa. Mahdollisuus on myös tehdä lomittamista koulutuksen jälkeen. Useita valmistuneita on töissä eläinkaupoissa. Muita mahdollisuuksia ovat mm. rekikoirayritykset, eläinlääkäriasemat tai koulutusyritykset. Jatko-opinnot ja oppisopimuskoulutus eläinalalla ovat myös hyviä vaihtoehtoja tai lisiä opiskelun jälkeen.

Mitä työssäoppiminen on?

Työssäoppiminen on ohjattua käytännön työskentelyn harjoittelua työpaikalla. Sitä kuuluu opintoihin vähintään 30 osaamispistettä.

Missä työssäoppimista voi tehdä?

TYössäoppimista voi tehdä melko vapaasti kaikenlaisissa eläinalan työpaikoissa riippuen siitä, mihin koulutuksen osaan työssäoppiminen liittyy. Tyypillisiä paikkoja ovat esim. eläinkauppa, koulutusyritys tai eläinlääkäriasema.

Haluaisin suorittaa lukion samalla, onko se mahdollista?

Ammatillisen tutkinnon ohessa voi tehdä myös lukio-opintoja, kun koulutusaika on kolme vuotta. Tuolloin tehdään lukiossa yo-kirjoitukset ja opiskelu lukiossa tähtää näihin. Jos haluaa saada lukiosta päättötodistuksen, pitää opiskelua mahdollisesti jatkaa neljännelle vuodelle, jolloin opiskelija on siirtynyt lukion oppilaaksi.

Millaiset opiskelijat voivat hakea kennellinjalle?

Kennellinjalle voivat hakeutua suoraan peruskoulusta tulleet tai muut ilman ammatillista koulutusta – nämä ovat peruskoulupohjaisia opiskelijoita. Ylioppilastutkinnon tehneet hakevat YO-pohjaiselle linjalle. Jos olet tehnyt ammatillisen tutkinnon, voit hakea erillishaussa perustutkintoon (tai aikuisten perustutkintoon).

Saako jokainen opiskelija asuntolassa oman huoneen?

Jokaisella opiskelijalla on asuntolassa oma huone ja asuminen tapahtuu 2-4 hengen soluasunnoissa, joissa on yhteinen keittiö, oleskelutila ja WC/kylpyhuone.

Saako asuntolassa asua myös viikonloppuisin?

Jos opiskelija tulee kaukaa, saa asuntolassa asuntolanvalvojan luvalla asua myös viikonloppuisin.

Joutuvatko kennellinjalaiset opiskelemaan myös lehmäopintoja?

Eläintenhoidon koulutusohjelmaan kuuluu aina pakollisia opintoja, joissa opiskellaan maatalousalan perusasioita (esim. traktori-, metsä- ja kasviopinnot) sekä eläinten hoitamista, joka Kannuksessa keskittyy tuotantoeläimistä eniten lehmiin. Näitä opintoja on pieneläin- ja koiraopintojen ohessa ensimmäisenä vuonna, jonka jälkeen loppuajan opinnoissa keskitytään pieneläimiin ja koiriin. Jos opiskelija haluaa, hän voi ottaa valinnaisiin opintoihin myös tuotantoeläinopintoja.

Mikä on projektikoira?

Projektikoira on opiston kautta saatu virka- tai hyötykoira, jonka opiskelija kasvattaa ja kouluttaa ohjattuna halutulle tasolle opiskeluaikana. Taso määräytyy koiran tulevan käyttötarkoituksen mukaisesti. Projektikoiria ovat mm. opas-, tulli- ja poliisikoirat.

Saavatko kaikki opiskelijat projektikoiran?

Kaikki opiskelija eivät halua tai eivät saa projektikoiraa. Projektikoiran saamisessa katsotaan mm. opiskelijan kiinnostusta asiaa kohtaan, ajankohdan sopimista koiran ottamiseksi sekä koirien käsittelytaitoja.

Minkä ikäisiä opiskelijoita kennellinjalla on?

Opiskelijoiden ikähaarukka on yleensä 16-25 vuoden välillä eli koulutukseen voi hakeutua muulloinkin kuin heti peruskoulun jälkeen. Aikuisille järjestetään myös omaa perustutkintoa näyttöperusteisena sekä eläintenhoitajan ammattitutkintoa (ks. aikuiskoulutus). Nämä ovat monimuoto-opiskelua eli opiskelu sisältää sekä lähi- että etäopiskelua.

Onko kennellinjalle vaikea päästä?

Hakijoiden määrä vaihtelee vuosittain ollen n. 50-80 hakijaa. Hakijoita on yleensä ollut aika paljon, mutta jos on kiinnostunut opiskelusta kennellinjalla ja suunnittelee tulevaisuutta alalla, haluaa opiskelemaan eläin- ja kennelalaa, sisäänpääsy on luonnollisesti mahdollista. Ja aina kannattaa yrittää, koska joka vuosi 18 innokasta hakijaa pääsee opiskelemaan.

Millainen on tyypillinen kennellinjalaisen viikko?

Tyypillistä viikkoa ei kennellinjalla varmaankaan ole, vaan opiskelu on vaihtelevaa ja vaatii sopeutumista erilaisiin tilanteisiin ja tehtäviin. Jos opiskelijalla on vuorossa kennelvuoroviikko (maanantaista maanantaihin), työskentelee hän viikon aikana päivittäin hoitolassa. Samaan aikaan saa osallistua opetukseen, mutta se ei ole pakollista. Jos opiskelijalla on normaali kouluviikko, sisältää se yleensä tasapuolisesti käytännön harjoituksia ja teoriaa. Hänellä voi olla esim. maanantaina rakennusopetusta käytännössä, tiistaina aamupäivällä pieneläinpuolen teoria-aineita (esim. lisääntymisfysiologiaa) ja iltapäivällä koirien kouluttamista käytännössä, keskiviikkona aamupäivällä koirien trimmauksia ja hoitamista ja iltapäivällä yrityspuolen opetusta, torstaina aamupäivällä yritysopetusta ja iltapäivällä pieneläinpuolen teoriaa (esim. lakiasioita) ja perjantaina aamupäivällä tuotantoeläinteoriaa.

Lisää kysymyksiä voi esittää sähköpostitse Piritta Pärssiselle, kysymyksiä lisätään tänne saapumisen mukaan.