"– Koulutus on tuntunut jo nyt hyödylliseltä ja uskon, että se avaa myös ovia tulevaisuutta varten."

Tekemällä oppii

Rakennusalan yrittäjä Ville Jokitalo suorittaa parhaillaan talonrakennusalan ammattitutkintoa. Tutkintotodistus on miehellä jo viittä vaille taskussa, sillä edessä on enää yksi tutkintotilaisuus.

– Koulutus on tuntunut jo nyt hyödylliseltä ja uskon, että se avaa myös ovia tulevaisuutta varten. Jos tässä vaikka innostuisi joskus opiskelemaan rakennusmestariksi tai insinööriksi, Jokitalo pohtii.

Jokitalo on päätynyt rakennusalalle osittain verenperintönä, sillä hän tottui jo nuorena kulkemaan kirvemies-isän matkassa työmailla. Varsinainen päätös alalle suuntautumisesta syntyi kymmenisen vuotta sitten. Aluksi Jokitalo suoritti rakennusalan perustutkinnon työvoimakoulutuksena. Suoritettuaan tutkinnon seitsemän vuotta sitten, on Jokitalo siitä lähtien tehnyt rakennusalan töitä kokoaikaisesti. Aluksi verokortilla yksityisille ihmisille, ja viimeiset kaksi ja puoli vuotta oman yrityksen puikoissa.

 

Osaavalle riittää töitä

Rakennus- ja konepalvelu Jokitalo Oy tekee pääasiassa uudisrakentamista, avaimet käteen -periaatteella. Yritys on erikoistunut niin sanotusti pitkästä tavarasta rakentamiseen, ja yhteistyötä tehdään esimerkiksi Hartman Kodin kanssa. Jokitalon asiakkaita ovat niin yksityiset kuin yrityksetkin, ja työmaita on tälläkin hetkellä ympäri Kokkolaa ja lähialueita. Tällä hetkellä Jokitalo työskentelee yrityksessä yksin, mutta työntekijän palkkaaminen on suunnitelmissa tulevaisuudessa.

– Yrittäjänä toimimisessa on omat haasteensa, mutta toisaalta tässä viehättää se kuuluisa yrittäjän vapaus. Rakennusalahan ei tällä hetkellä ole mitenkään loistossaan, mutta hyvin on töitä silti riittänyt, Jokitalo sanoo.

 

Yrittäjäkin voi opiskella oppisopimuksella

Jokitalo suorittaa talonrakennusalan ammattitutkintoa oppisopimuksella. Opinnot ovat sujuneet joustavasti, ja kaikki opiskelusta saatava hyöty koituu suoraan oman yrityksen eduksi.

– Oppisopimus on osoittautunut tosi hyväksi jutuksi. Minulla on mentorina kokenut yrittäjä, jonka kanssa olen paljon yhteydessä. Häneltä olen saanut paljon hyödyllistä ohjausta. Paperitöitä opiskelu tietysti aina teettää, mutta ihan hyvin olen löytänyt niillekin aikaa illoista ja viikonlopuista, mies kertoo.

Jokitalo kertoo, että kouluttautumalla hän on saanut hyvää perustietoa, mutta pääasiassa työn oppii tekemällä. Rakennusalaa koskevat monet määräykset, jotka myös muuttuvat aika ajoin. Alalla työskennellessä on hyvä olla esimerkiksi työturvallisuus-, tulityö- ja ensiapukortit suoritettuina.

– Koko ajan tulee uusia juttuja, joita pitää opiskella myös itsenäisesti. Koulutuksista olen saanut vastauksia esimerkiksi siihen, miksi joku asia tehdään juuri tietyllä tavalla. Aikuisena sitä on myös paljon motivoituneempi opiskelemaan, kuin nuorena koulun penkillä istuessa. Sitä paitsi ikinä ei ole liian viisas, aina kannattaa opiskella!

Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2015 -lehdessä.