"Toisenlaisessa työmaailmassa oppii paljon, kielitaito paranee ja tutustuu uusiin ihmisiin."

Vierailla mailla

Kpedun eri toimialojen opiskelijat käyttävät innokkaasti mahdollisuutta päästä kansain­väliseen vaihtoon. Kpedun rakennusalan opiskelijat Veeti Niemonen, Arttu Harju, Aleksi Saari ja Saku Erkkilä olivat neljän viikon KV-jaksolla Espanjan Fuerteventuras­sa, Corralejossa ja Puerto Del Rosariossa huhti-toukokuussa. He pääsivät tekemään oikeita rakennusalan töitä.

 

Opiskelija rakentamassa laatoitusta Espanjassa

 

Kpedun opiskelijoiden eri työpaikoilla ta­pahtuva oppiminen sisälsi laatoitusta, sauma­usta, muurausta ja rappausta. Heidän mieles­tään toisenlaisessa työmaailmassa oppii paljon, kielitaito paranee ja tutustuu uusiin ihmisiin.

Opiskelijat pääsivät näkemään myös ulko­maisen työtyylin, mikä käytännössä tarkoitti esimerkiksi sitä, että laatoituksessa pitää olla tarkka ja betoniin sekoitetaan puolet hiekkaa. Mikäli ilmaantuu virheitä, ne on korjattava itse eikä jättää sitä seuraavalle.

Suurimpana haasteenaan opiskelijat pitivät kielimuuria, jota he toki saivat onnistuneesti murrettuakin. Jo ensimmäisenä päivänä riensi heitä vastaan yllätys: opiskelijat saivat rap­paustyökalut käteensä seuraavan ohjeistuksen kera: do the wall!

 

Opiskelija rakentamassa laatoitusta Espanjassa

 

Yksi Kpedun KV-koordinaattoreista, pro­jektisuunnittelija Heidi Jokinen korostaa, että kaikilla Kpedun opiskelijoilla on yhtäläinen mahdollisuus lähteä ulkomaan jaksolle.

– KV-vaihtoon suuntaaminen ei ole myös­kään riippuvainen opiskelijan omasta tai per­heen taloustilanteesta vaan pääosa kuluista katetaan EU-hankerahoituksella. Kpedun KV-koordinaattorit huolehtivat myös opiskelijoi­den vaihtojakson käytännön järjestelyistä.

– Suosituimmat vaihtomaat Kpedun opis­kelijoilla ovat järjestyksessä Espanja, Saksa ja Ranska. Kpedu ja Keski-Pohjanmaa sijoittuvat valtakunnallisesti kärkijoukkoon kansainväli­sissä vaihdoissa koulutuksen järjestäjänä.

 

Espanjalaiset ja suomalaiset selfie-kuvassa

 

Teksti: Jussi Wiirilinna

Teksti on julkaistu Kpedu News-lehdessä 2019.