"Kaikissa kuvauskohteissa on oma viehätyksensä."

Linssin läpi

Taideaineet ja käsillä tekeminen ovat aina kiinnostaneet valokuvaajan ammattitutkinnon keväällä suorittanutta Jenni Rajaniemeä. Linssin läpi maailmaa tutkiva valokuvaaja unelmoi omasta kuvaamosta, ja tutkinnon myötä haaveet ovat askelta lähempänä.

– Ammatissani parasta on erilaisten ihmisten kohtaaminen ja oman näkemyksen luominen muiden nähtäville esimerkiksi maisemakuvauksessa. Kaikissa kuvauskohteissa on oma viehätyksensä.

Rajaniemi työskenteli jo ennen opintojaan valokuvauksen ja kameroiden parissa. Koulutukseen hän hakeutui, jotta pystyisi hyödyntämään oppeja töissä sekä harrastuksissa.

– Olen harrastanut valokuvausta pitkään, joten koulutus passasi minulle kuin nenä päähän! Tavoitteeni oli laajentaa osaamista, ja totta kai valokuvaajan ammattinimike oli tärkeä päämäärä. Koulutus tuki myös aiempia ammattikorkeakouluopintojani, ylivieskalainen valokuvaaja kertoo.

Opetus oli Rajaniemestä tiivistä, mutta valaisevaa. Opintojen päätteeksi suoritettiin tutkinto, jossa mestarivalokuvaajista koostunut raati arvioi tutkintoon kuuluvat tehtävät ammattivalokuvaajan kriteerejä silmällä pitäen.

– Tutkintotilaisuudet olivat kyllä näytön paikka, sillä itsestä piti ottaa kaikki irti ja näyttää oma osaaminen muun muassa ennakkotehtävien avulla.

Eniten hyötyä Rajaniemi kertoo olleen studiotyöskentelystä, jossa käytiin läpi valaisua, valon ja varjon hallintaa sekä mallin ohjausta. Näitä oppeja pystyy hänen mukaansa hyvin soveltamaan paikasta riippumatta niin työmaalla kuin kuvauskeikallakin.

Luennoilla käytiin hänen mukaansa hyvin läpi kaikki tarpeellinen. Harjoitukset tehtiin pääasiassa kotona etäopiskeluna. Opetusviikonlopun alussa käytiin edellisen kerran tehtävät läpi analysoiden koko ryhmän kanssa, minkä jälkeen tartuttiin taas uuteen aiheeseen.

Koulutuksessa oli lähiopetusta kerran kuussa viikonloppuna. Tämän ansiosta työn ja opiskelun yhteensovittaminen ei tuottanut Rajaniemelle vaikeuksia. Opintojen aikana hänestä tuli myös äiti, ja tutkinnon loppuosan hän suorittikin sitten äitiyslomalla.

– Rankkaahan se loppuaika pienen lapsen kanssa oli, mutta siitä selvittiin, ja nyt on tutkinto takataskussa, Rajaniemi toteaa tyytyväisenä.