"Näissä töissä hyvä fyysinen kunto on eduksi"

Unelmia kohti

Lestijärveltä kotoisin oleva Veeti Hietapakka tuumi jo peruskoulussa, että voisi tulevaisuudessa työskennellä joko poliisina tai pelastustehtävissä.

Yhdeksännellä luokalla hän sai käsiinsä Kpedun Hakijan oppaan ja huomasi, että turvallisuusvalvojan perustutkinnosta voisi olla hyvä ponnistaa tulevaisuuden haaveita kohti. Niinpä hän haki opiskelemaan turvallisuusalalle.

– Olen nyt opiskellut Kokkolassa viime syksystä lähtien, ja hyvin on mennyt.

Kuvassa turvallisuusalan opiskelija Veeti poseeraa vastaanotossa istuen.

 

Opiskelupäiviään Veeti kuvailee monipuolisiksi. Välillä käydään korttikoulutuksia, välillä opiskellaan luokassa lainsäädäntöä, mutta suurimmaksi osaksi opiskellaan kuitenkin käytännön harjoitteiden kautta.

– Tatamilla harjoittelemme esimerkiksi voimankäytön perusliikkeitä ja muutakin työskentelyä. Näissä töissä hyvä fyysinen kunto on eduksi, mutta loppujen lopuksi voimankäytössä on kyse tekniikasta, hän kertoo.  

Hyvää fyysistä kuntoa Veeti kertoo ylläpitävänsä vapaa-ajallaan pelaamalla jääkiekkoa Hermeksessä. Punttisalillakin hän kertoo käyvänsä – välillä myös koulupäivien aikana.

– Opiskelijat saavat käyttää koulun kuntosalia milloin vain, kunhan siellä ei ole muita varauksia. Välillä voi tehdä vaikkapa niin, että käy nopeasti syömässä, ja menee lounastauolla vielä nostelemaan vähän puntteja ennen seuraavaa tuntia.

Kuvassa turvallisuusalan opiskelija Veeti poseeraa tatamilla seisten.

Pian on Veetin ensimmäinen opiskeluvuosi paketissa, ja viimeisen kuukauden päivät hän on päässyt kokeilemaan jo ihan käytännön töitä työssäoppimisjaksolla kokkolalaisella Isokylän koululla.

– Olen työskennellyt vahtimestarin apulaisena, ja välillä jopa sijaistanut häntä. Olen tarkistanut tiloja ja korjaillutkin monenlaista. Työtehtäväni ovat olleet tosi monipuolisia, Veeti kertoo.

Aikaansaava ja ahkera Veeti toimii hyvänä esimerkkinä myös heille, jotka suunnittelevat opintojen aloittamista toisella paikkakunnalla.

– Muutin Kokkolaan heti opintojen alkaessa, ja asun omillani kaksiossa. Hyvin olen pärjännyt ruoanlaiton ja muun kanssa, 17-vuotias nuorukainen kertoo hymyillen.  

Kuvassa turvallisuusalan opiskelija Veeti poseeraa koulun kuntosalilla.