"- Olen pienestä pitäen leiponut äidin kanssa ja tykkään myös tehdä erilaisia töitä käsin."

Tulevien leipuri-kondiittorien suosikkihommaa on kakunkoristelu

Jenna-Sofia Paananen Toholammilta ja Saija Anttila Himangalta opiskelevat viimeistä vuotta elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuvat keväällä leipuri-kondiittoreiksi.  Leipuri-kondiittori on yksi elintarvikealan perustutkinnon kolmesta osaamisalasta.

Tytöt ovat kulkeneet koko opiskeluajan Kokkolassa ammattikampuksella koulubussin kyydissä. Ala valikoitui molemmille harrastuneisuuden perusteella ja molempien kotona on leivottu aina.

- Olen pienestä pitäen leiponut äidin kanssa ja tykkään myös tehdä erilaisia töitä käsin, kertoo Saija.

Jennalle mieluisimpia töitä ovat erilaiset täytekakut ja erityisesti niiden koristeleminen. Myös sokerityöt ovat tyttöjen mieleen. Niitä ja vaativampia suklaatöitä on tehty nyt kolmantena opiskeluvuotena.

Ensimmäisenä vuotena aloitetaan perusleipomisilla. Pullat ja leivät tulevatkin tutuksi ja samoin oppimisympäristön ammattilaislaitteet. Niihin kun tottuu, tuntuu kotileipominen pieneltä.

- Vähintään kahden litran pullataikinoita tehdään, kertoo Jenna-Sofia.

Tytöt ovat olleet työssäoppimassa leipomossa ja lounaskahviloissa.

- Koulussa olen oppinut paljon uutta ja harjoittelut ovat tuoneet näkemystä siihen, millaista se leipomotyö työelämässä on, Saija sanoo.

Tulevaisuus on Jenna-Sofialla ja Saijalla valmistumisen jälkeen avoinna, mutta työssäoppimisten kautta he saivat viime vuonna kesätyöpaikan.

Leipuri-kondiittorit työllistyvät yleensä leipomoiden lisäksi kahviloihin, ravintoloihin sekä ruokakauppoihin.