"- Kaikki on myyty, mitä on ehditty tekemään."

Samulilla välähti

Liiketoiminnan toisen vuosikurssin opiskelija Samuli Leväniemi elää kiireisiä aikoja. Leväniemen design-valaisimia valmistama yritys Sam´s Lamps on huhtikuun puolivälissä mukana valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -kilpailun finaalissa Helsingissä. Mukaan kilpailuun lähtee Leväniemen yrityksen markkinointia hoitava Jere Rönkkö sekä opettaja Mikko Hankaniemi. 

- Valmistautuminen on sujunut hyvin, mutta kiirettä pitää! Lamppuja pitää ehtiä tehdä lisää ja messupiste vaatii vielä vähän työtä. Parhaillaan viimeistelemme yrityksen esittelyä, joka pidetään finaalissa englanniksi, Leväniemi kertoo.

Mukautuva muoto

Idea tyylikkäisiin talon muotoisiin lamppuihin syttyi Leväniemen opiskelijakämpän heikossa valaistuksessa. 

- Eka prototyyppi oli aivan eri näköinen kuin tämä lopullinen. Talon muoto syntyi yrityksen logoa hahmotellessa, ja on osoittautunutkin tosi toimivaksi. Valaisinta pystyy kääntelemään eri asentoihin sen mukaan, mikä silmää miellyttää, Leväniemi kertoo.

Tähän mennessä valaisimia on valmistettu muutaman kymmentä kappaletta. Yrittäjälle itselleen ei ole jäänyt niistä yksikään. 

- Kaikki on myyty, mitä on ehditty tekemään, Leväniemi naurahtaa.

Tuotantoprosessi alkaa siitä, kun ammattiopiston puualan opiskelijat leikkaavat osat ja toimittavat ne Leväniemelle liimattaviksi. Jos asiakas haluaa mustan tai valkoisen valaisimen, se maalataan ammattiopiston pintakäsittelyosastolla. Lopuksi Leväniemi liittää lampun ja johdon paikoilleen ja tuote on valmis toimitettavaksi asiakkaalle. 

 

Sams Lamps -lamppu

 

Tällä hetkellä yhden valaisimen hinta on neljäkymmentä euroa, ja tilaus tehdään ammattiopiston liiketalouden opiskelijoiden OG-myymälään. 

- Toimitusaika on noin viikko. Riippuen hiukan osien saatavuudesta. 

Suunnitelmia yrityksen kehittämiseksi on jo olemassa, joskin pääasiassa hahmottelutasolla.

- Ensimmäinen askel on tuotevalikoiman kasvattaminen eri kokoisilla valaisimilla. Olen miettinyt myös verkkokaupan perustamista, mutta siihen on vielä matkaa.

Yrittäjyys palkitsee

Leväniemi kuuluu liiketoiminnan opiskelijoiden ryhmään, joka harjoittelee erityisesti yrittäjyyteen liittyviä asioita. Opintoihin on alusta asti kuulunut työssäoppimista kahtena päivänä viikossa. Tällä hetkellä hän on työssäoppimassa huonekaluliike Sotkassa.

- Opiskelen asiakaspalvelua, joten työssäoppiminen tukee hyvin opintoja. Työpäiväni ovat vaihtelevia, mutta yleensä teen myyntityötä, asiakasneuvontaa ja varastotöitä. Kokkolan Sotkassa on tosi hyvä työporukka, joten duuni tuntuu mukavalta, Leväniemi kiittelee.

Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen järjestämä Uskalla Yrittää -kilpailu kokoaa Suomen parhaat nuoret yrittäjät kilpailemaan Suomen mestaruudesta ja paikasta EM-kisoissa.

- Voittoa ja jatkopaikkaa lähdemme tavoittelemaan. Mutta vaikka voittoa ei tulisikaan, niin yritystoimintaa aion jatkaa joka tapauksessa, Leväniemi toteaa. 

Yrittäjyydestä haaveileville Leväniemellä on selvät sävelet.

- Kaikista on yrittäjäksi! Aluksi se voi tuntua vaikealta, mutta kun saa tempon päälle, niin hyvin sujuu!