"- Täällä tehdään ruokaa monipuolisesti ja sesongin mukaan."

Ruoka-alan säädökset ovat elintarvikkeiden valmistajille tuttuja

Kokkolalainen Kati Järvi oopiskelee viimeistä vuotta elintarvikkeiden valmistamista. Hän mietti hakemisvaiheessa vaihtoehtoina myös hotelli-, ravintola- ja cateringalaa sekä lukiota, mutta valitsi elintarvikealan perustutkinnon.

- Tykkään ruoanlaitosta. Kotona kokeilen myös koulussa opittuja reseptejä, Kati kertoo.

Mieluisinta Katille on ollut makeisten valmistaminen. Kati on kaksikielinen ja hän on ollut ruotsinkielisessä perusopetuksessa. Suomenkielen taito on vahvistunut suomenkielisissä ammattiopinnoissa.

- Osasin molempia kieliä saman verran, mutta on hyvä osata sekä suomea että ruotsia.

Kesätyöpaikka on Katilla mahdollisesti jo tiedossa alalta, mutta tulevaisuudessa hän haaveilee vielä lisäopinnoista ammattikorkeakoulussa.

23-vuotias Olli Mehtälä haki hetken työttömyyden jälkeen uudelleen opiskelemaan nuorten perustutkintoa. Hänen ykkösvalintansa oli elintarvikealan perustutkinto ja osaamisalana elintarvikkeiden valmistaja.

Alan opetustehtaassa valmistuu päivittäin valmiiksi pakattuja annoksia myyntiin Eväsreppuun.

- Täällä tehdään ruokaa monipuolisesti ja sesongin mukaan, kertoo Olli.

Olli pitää alavalintaansa hyvänä ja hän on ollut harjoittelussa liha-alan yrityksissä Beofoodilla ja Björkensillä. Valmistumisen jälkeen hän toivoo työllistyvänsä alalle.

- Mikä tahansa kelpaa, kunhan töitä on, hän sanoo.