"Merkonomin koulutus tukee hyvin yritystoimintaa"

Merkonomiksi pikavauhtia

Kokkolalainen stylisti-maskeeraaja Riikka Saari aloitti talvella 2016 liiketalouden opinnot Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksessa. Hän tunsi tarvitsevansa lisäoppia oman yrityksen pyörittämiseen. 
Saari työskentelee Lorealin listoilla ja tekee keikkaa kauneusneuvojana. 
– Minua lennätetään tarpeen mukaan tapahtumiin ympäri Suomen tykittämään tuotteiden myyntiä, Saari kertoo.

Opinnot ovat omaa aikaa

Saarella on aikaisempi tutkinto meikkaaja-maskeeraajana ja merkonomin koulutuksen hän uskoo tukevan hyvin yritystoimintaa. Lähipäiviä on kerran viikossa ja niitä Saari odottaa innolla. 

– Ne ovat olleet sellaista omaa aikaa, jolloin olen saanut keskittyä vain opiskeluuni, hän kertoo. 
Saaren tavoitteena on valmistua jouluna. Ensimmäisen tutkinnon osan asiakaspalvelusta hän suoritti keväällä. Hän valitsi osaamisalakseen asiakaspalvelun ja myynnin, joten vielä neljä valinnaista osaamisalaa on vielä suoritettavana. 
– Vaikka olen asiakaspalvelua tehnyt paljon, niin tutkintotilaisuus työssäoppimisen päätteeksi vaateliikkeessä jännitti silti, Saari sanoo. 
Liiketalouden perustutkinnon ryhmiä alkaa kouluttaja Helena Myllymäen mukaan syksyisin ja suuren hakijamäärän vuoksi uusi ryhmä saatetaan aloittaa myös tammikuussa.  
– Haastattelemme hakijat ja katsomme sitten, että mitä ammattitaitoa kukin tarvitsee. Suurin osa valituista aloittaa opiskelunsa seuraavassa aloittavassa ryhmässä, mutta opiskelija, jolla on jo liiketalouden osaamista, voidaan ohjata opiskelemaan myös aikaisemmin aloittaneeseen ryhmään.  Etenkin viimeksi mainittuja hakijoita voidaan ottaa mukaan koulutukseen pitkin vuotta, Myllymäki kertoo.

Kevyttä yrittäjyyttä 

Riikka Saari työskentelee kevytyrittäjänä, eli osuuskunta laskuttaa työsuorituksesta ja maksaa palkan.  
– Tällainen malli sopii minulle, mutta en pidä mahdottomana ajatuksena ihan oman yrityksen perustamistakaan. 
Tulevaisuudessa Saari miettii yrittäjän ammattitutkinnon suorittamista. 
– Haluan edetä urallani ja matkustella. Koulutus ja opettaminen kiinnostavat myös, kertoo Riikka