"Itse tykkään siitä, että elintarvikealalla ovat päivän työtehtävät selvillä jo edellisenä päivänä."

Opiskelijasta opettajaksi

Kokkolalaiselle Tom Annalalle ruoanlaitto on intohimo. Hän kertoo nauttivansa siitä, että saa kokeilla ja kehittää uudenlaisia ruokia ja reseptejä.

Elintarvikkeiden pariin hän päätyi työn merkeissä ensimmäistä kertaa vuonna 2014, kun hän työllistyi Snellmanin leikkaamoon Pietarsaareen. Parin vuoden jälkeen hän jatkoi työuraansa Poutulla, kunnes hän loukkasi selkänsä, ja päätyi kuntoutukseen.

 Monen sattuman summana hän löysi itsensä lopulta Keski-Pohjanmaan ammattiopistolta elintarvikealan opintojen parista.

 – Aloitin opinnot täällä vuonna 2019. Minulla oli jo paljon alan työkokemusta, ja halusin saada osaamisestani todistuksen, hän kertoo.

Kuvassa elintarvikealan opettaja Tom Annala ohjeistamassa opiskelijoita.

Annala kertoo, että opintopolusta tuli hieman yllättäenkin melko lyhyt, sillä todistus annettiin käteen jo hieman yli vuoden opiskelun jälkeen. Nopeaa opintojen edistymistä edesauttoivat aikaisemmat koulutukset sekä työkokemus.

 – Opiskeluaikani oli lyhyt, ja suurimman osan siitä opiskelin oppisopimuksella Poutulla saaden samalla työnteosta palkkaa. Tämä oli kaiken kannalta paras ratkaisu, sillä sain koulusta tarvittavan teoriatiedon, ja työelämässä opin loput.  

 Vaikka opiskelutaival jäikin melko lyhyeksi, on Annala kuitenkin talsinut ammattiopiston käytäviä melko lailla – ei kuitenkaan opiskelijana, vaan opettajana. Tuntiopettajan hommiin hän päätyi entisen opettajansa pyynnöstä.


– Minua pyydettiin tuuraajaksi jo viime syksynä, ja siitä lähtien olen toiminut tuntiopettajana elintarvikepuolella. Pidän opettajan työstä, sillä se on samanaikaisesti sekä haastavaa että palkitsevaa. Tärkeintä on, että pystyy tunnistamaan opiskelijoiden heikkoudet ja vahvuudet, jotta heitä pystyisi auttaa parhaalla mahdollisella tavalla opinnoissaan eteenpäin.

Kuvassa elintarvikealan opettaja Tom Annala ohjeistamassa opiskelijoita.

 Tuntiopettajan työn rinnalla kulkevat bio- ja elintarvikeinsinöörin opinnot, joita Annala opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulun kautta. Tavoitteena on saada tulevaisuudessa opettajan virka.

 – Minulla kävi hyvä tuuri, sillä pääsin ammattikorkeakouluun suoraan ammattiopiston tutkintotodistuksella. Opiskelen nyt monimuotona, ja valmistun neljän vuoden päästä. Opettajan virkaan vaaditaan lisäksi pedagoginen pätevyys, Annala toteaa.

 Elintarvikealalle Annala kehottaa hakeutumaan, jos nauttii käsillä tekemisestä ja haluaa oppia käytännön töitä tekemällä.

 – Itse tykkään siitä, että elintarvikealalla ovat päivän työtehtävät selvillä jo edellisenä päivänä. Jos on huono päivä, niin ei välttämättä tarvitse puhua kenellekään, vaan töitä voi tehdä omassa rauhassa, vaikka musiikkia kuunnellen. Kun työt kerran oppii, on työnteko sen jälkeen tuttua ja turvallista tekemistä, Annala kiteyttää.

Kuvassa elintarvikealan opettaja Tom Annala ohjeistamassa opiskelijoita.

 

Kiinnostaako elintarvikeala? Hae yhteishaussa tai jatkuvassa haussa: https://bit.ly/3lJlD7h

 

Kuvat: Eeva Huotari