"Jos jollain on mielikuva siitä, että amis on helppo, niin minulle se oli korkeakoulu"

Maisteriopinnot syksyllä aloittanut Sari Yli-Hukka on ylpeästi amis

Kokkolalainen Sari Yli-Hukka, 35, on hyvä esimerkki siitä, että ammattiopistosta voi jatkaa opintoja aina yliopistoon saakka. Kpedusta kokiksi vuonna 2008 valmistunut Sari opiskeli ammattikorkeakoulussa tradenomiksi 2021 ja aloitti tammikuussa 2024 maisteriopinnot Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa, Vaasan yliopiston kauppatieteiden yksikön alla. Hakijoita maisterikoulutukseen oli ennätyksellinen määrä, 700 hakijaa, joista vain noin 40 valittiin.

-  Kun huomasin, että Kokkolassa alkaa Vaasan yliopiston liiketalouden kehittämisen monimuoto maisteriopinnot, niin tuumin heti, että se olisi oiva lisä tämän hetken osaamiseni kehittämiseen.  Näen myös, että työssäni ja työelämässä yleisesti tarvitaan entistä enemmän tutkittua tietoa kehittämistyössä ja sen tueksi, minkä vuoksi koen, että yliopisto-opinnot kehittävät minua myös juuri tällä saralla.

Kun sain kuulla, että minut oli valittu, olin todella onnellinen, kertoo Sari.

Amikseen opon vastusteluista huolimatta

-  9-luokalla ajattelin, että en pärjäisi lukiossa oppimisvaikeuksieni takia. Tein jo perusasteella paljon töitä oppimisen eteen, olin ahkera lukemaan, ja sillä lailla pärjäsin. Matematiikka ja kielet olivat minulle haastavia aineita, kertoo Sari.

Opon vastusteluista huolimatta Sari haki ammattiopistoon vuonna 2005.

- Minulla oli hyvä peruskoulun keskiarvo ja oponi varmasti näki minun polkuni jatkuvan lukioon. Kotoani jatko-opintojen valintaan ei onneksi tullut paineita. Sain tehdä, mitä halusin. Äiti ja isä kannustivat, sekä siskoni Saija.

Opinnot hotelli- ja ravintola-alalla tuntuivat Sarista heti omalta. Työskentely oli luovaa ja luonteeltaan nopeatempoista. Opinnot sisälsivät myös haastavia aineita, kuten ranskan kieltä ja keittiögastronomiaa. Sari osallistui Taitaja-kisoihin ja opiskelijavaihtoon, joka venähti kolmen kuukauden pituiseksi.

- Opiskelijoita lähti Kpedusta usealta eri alalta Sveitsiin kunnostamaan vanhaa viinitilaa asuintaloksi. Minun ja luokkakaverini Katjan tehtävänäni oli huolehtia ruuanlaitosta meidän opiskelijaporukalle sekä talon väelle. Suunnittelimme ruokalistat, kävimme kaupassa ja sekä huolehdimme aamupalan, lounaan ja illallisen laiton. Se oli kuin olisi omaa ravintolaa pyörittänyt. Viinitilan vieressä oli kahden Michelin-tähden ravintola, johon pääsin viikon verran tutustumaan. Keittiömestari ja suurin osa henkilökunnasta puhui vain ranskaa. Englannin kielellä ei pärjännyt, mutta onneksi pystyimme keskustella norjalaisen kokin kanssa ruotsiksi. Michelin-tähden ravintola vierailu ja Sveitsin vaihtokokemus oli suuri elämys ja ainutlaatuinen kokemuksena.

- Jos jollain on mielikuva siitä, että amis on helppo, niin minulle se oli korkeakoulu, toteaa Sari.

Ravintolakokki-koulutuksen ansiosta Sari työskenteli Kokkolinnassa ravintola- ja cateringalan opiskelijoiden ohjaavana ammattihenkilönä viitisen vuotta. Työ itsessään oli mielekästä, mutta Sarista tuntui, että hän kaipaisi enemmän haasteita ja vastuuta. Centria ammattikorkean monimuotona toteutettavat tradenomiopinnot houkuttivat hakemaan, koska ne antaisivat laajan pohjan osaamiseen ja hyvät mahdollisuudet työllistymiseen ja oli mahdollista suorittaa työn ohella.

- Hain hyvällä ammattiopiston todistuksella ja pääsin sisään. Numeroilla oli vaikutusta, joten jos haluaa jatkaa opintoja ammattiopiston jälkeen, suosittelen että kannattaa panostaa opintoihin. Siten ei sulje itseltään ainakaan mitään mahdollisuuksia jatkoa ajatellen.

Tällä hetkellä Sari työskentelee Kokkolanseudun kehityksellä yrittäjyyskasvatushankkeen projektipäällikkönä ja asiantuntijana. Oman koulutuspolkunsa ansiosta Sari tuntee alueen liiketoiminnan kouluttajat hyvin.

– Teen yhteistyötä alueemme koulutusorganisaatioiden, yläkoulujen, elinkeino- ja yrityselämän kanssa. Työskentelen sen eteen, että tulevaisuudessa maakunnassamme olisi osaavaa työvoimaa. Kartoitan yläkouluikäisten tarpeita liittyen työelämään ja yrittäjyyteen. On tärkeää tuoda heille esille mitä kaikkea hienoja mahdollisuuksia meidän alueemme voi heille tarjota.

- Hankkeen tavoitteena on paketoida yhteen ne toimenpiteet, mitä me voimme työelämän ja alueen eri koulutusorganisaatioiden kanssa tehdä. Tarkoituksena on lisätä konkreettisesti tietoa maakuntamme tarjoamista mahdollisuuksista ja sitä kautta auttaa nuoria pohtimaan omia tulevaisuuden opintopolkuja ja unelmia.

Nuorille Sari haluaa sanoa, että menkää rohkeasti kohti itseä kiinnostavia asioita.

-    Olen aina mennyt omien unelmien perässä. Jos ette vielä tiedä, mitä haluatte, niin opiskelkaa jotain, mikä edes vähän kiinnostaa ja mille sydän sykkii. Uskaltakaa poiketa ”valtavirrasta”. Kyllä se polku selkiytyy ajan myötä. On tärkeää, että mitä tekeekin, on se itselle merkityksellistä, rohkaisee Sari nuoria. 

Ammattiopistosta ammattikorkeakouluun tai yliopistoon

Keski-Pohjanmaalla on luotu viisi erilaista koulutusväylää helpottamaan siirtymistä eri koulutusasteelta toiselle. Alueella voi opiskella aina ammatillisesta perustutkinnosta maisteriksi saakka liiketoiminnassa, kemiassa, kasvatusalalla, tietotekniikassa ja sosiaali- ja terveysalalla.

Ammattiopiston opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua ammattikorkeakouluopintoihin jo ammatillisten opintojen aikana. Niin sanottu vauhtiväylä antaa mahdollisuuden päästä opiskelijaksi ammattikorkeakouluun suoraan ilman valintakoetta.

Liiketalouden vauhtiväylällä opiskelijan tulee suorittaa 16 opintopistettä Centrian tarjoamia verkko-opintoja. Vauhtiväylän opinnot suorittaneille kiintiöidään vuosittain kymmenen opiskelupaikkaa Kokkolan liiketalouden päiväryhmissä. 10 opintopistettä tulee valita liiketalouden aihealueelta, loput 6 opintopistettä voivat olla vapaasti valittavia eli esimerkiksi kieliopintoja. Suoritettuaan vauhtiväylän opinnot hyväksytysti ja valmistuttuaan toisen asteen oppilaitoksesta, opiskelija voi hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi Centrian liiketalouden koulutukseen.

Lue lisää Centrian-väyläopinnoista:

https://net.centria.fi/koulutus/avoin-amk/vaylaopinnot-toisen-asteen-opiskelijoille/

Lue lisää Keski-Pohjanmaan alueellisista koulutusväylistä:

https://www.chydenius.fi/fi/kauppatieteet/tutkimus-ja-kehittaminen/koe/koulutusvaylat