"Sain varmuutta esimerkiksi siihen, kuinka usein ja millä tavalla kannattaa mainostaa."

Koulutuksesta löytyi mainostamisen ilo

 

Kokkolalainen Aira Nissilä työskenteli pitkään vakuutusalalla, vaikka työ alkoikin viimeisinä vuosina tuntumaan puuduttavalta. Työn ohessa hän oli jo useamman vuoden ajan pyörittänyt koirankoulutustoimintaa, ja salaa haaveillut omasta yrityksestä. Kun vakuutusalan työt vuonna 2017 päättyivät yt-neuvotteluihin, oli Nissilällä oiva mahdollisuus lähteä tavoittelemaan unelmaansa. Ensimmäinen askel oli Yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen.

-Rohkeutta oman yrityksen perustamiseen ei aikaisemmin ollut vaikka olin aloittanut koulutustoiminnan jo vuonna 1992 ensimmäisen kultaisennoutajan tultua taloomme. Minulle oli kertynyt kokemusta myös muun muassa tottelevaisuuskoulutuksista, sekä opettamisesta metsästykselliseen toimintaan. Kun kuulin yt-neuvottelujen päätteeksi, että meidän konttorimme Kannuksessa suljetaan, päätin saman tien, että nyt on yrittämisen aika, ja otin yhteyttä Keski-Pohjanmaan ammattiopistoon.

Kuvassa Aira Nissilä esittelee eläintarvikeliikkeessään myynnissä olevia tuotteita.
Aira Nissilän liikkeessä Lohtajalla on myytävänä tarvikkeita kissoille ja koirille. -On ollut ilo palvella alueella asuvia harrastajia - he aina ihmettelevät, että onko täällä tosiaan näin laaja valikoima, Nissilä toteaa hymyillen.

 

Nissilä suoritti Yrittäjän ammattitutkinnon keväällä 2018, ja sai TE-toimiston luvalla harjoitella yritystoiminnan pyörittämistä samalla kortistossa ollen. Virallisesti hän perusti oman yrityksensä vuoden 2019 alussa, ja sai siihen starttirahaa.

-Myyn Lohtajalla sijaitsevassa Lemmikkipalvelu Anidatten -liikkeessä ja verkkokaupassa koirien ja kissojen ruokia ja tarvikkeita sekä tarjoan palveluina kynsienleikkuuta ja näyttelykoulutusta. Teen myös tiivistä yhteistyötä Lohtajan palveluskoiraharrastajat ry:n sekä Keski-Pohjanmaan Koirakillan nou/nomejaoston kanssa, Nissilä kertoo.

Kuvassa Aira Nissilän myymiä tuotteita Anidatten-eläintarvikekaupassa.

 

Samaan hengenvetoon Nissilä toteaa, että yrittäjä ei saa pysähtyä, vaan koko ajan on kehityttävä ja keksittävä uutta. Niinpä hän päätti jatkaa opintojaan Yrittäjän ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen ammattiopiston järjestämän Liiketoiminnan ammattitutkinnon myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisalalla.

Opintojen ajaksi hän solmi oppisopimuksen, ja näin ollen koulutus oli hänelle maksuton, ja hän oli oikeutettu myös opintososiaalisiin etuihin. Tavoitteena Nissilällä oli kehittää oman yrityksensä mainontaa sosiaalisessa mediassa ja edistää perustamansa verkkokaupan tunnettuutta ja myyntiä.

-Opiskelu oli hyvin joustavaa. Meillä oli sekä lähipäiviä että itsenäisiä tehtäviä. Kaikkein paras anti koulutuksessa oli sen mukanaan tuoma markkinointiosaaminen ja mainostamisen ilo. Sain varmuutta esimerkiksi siihen, kuinka usein ja millä tavalla kannattaa mainostaa, Nissilä kertoo tyytyväisenä.

Kuvassa irtotavarana ostettavissa olevia koirien ruokia.

 

Nyt yrittäjänä reilun vuoden verran toimineen Nissilän arki on muuttunut aikaisempaa vapaammaksi, ja hän kertoo nauttivansa jokaisesta päivästä, sillä nyt hän saa työskennellä sellaisten asioiden parissa, joista on unelmoinut jo nuoresta tytöstä lähtien.

-Olen syntynyt koirien keskelle, ja koirien parissa harrastaminen on ollut lähellä sydäntä koko ikäni. Tämä on ihanan vapaata, sillä saan itse päättää kaikesta. Aina on mukava lähteä töihin, Nissilä toteaa hymyillen.

Kuvassa Aira Nissilä poseeraa ulkona nurmikolla koiransa kanssa.

-Aina on mukava lähteä töihin, toteaa Aira Nissilä hymyillen. Nyt hän saa työskennellä niiden asioiden parissa, joista on unelmoinut jo nuoresta tytöstä lähtien. Kuvassa poseeraa "Fani", joka on yksi hänen neljästä koirastaan.

Tutkintovastaava Tuija Nissilä Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta kertoo puolitoista vuotta sitten voimaan tulleen Liiketoiminnan ammattitutkinnon olevan oikea ”megatutkinto”. Sen alta löytyy nimittäin yhdeksän vanhaa tutkintoa, kuten esimerkiksi aikaisemmat myynnin ja visuaalisen markkinoinnin, taloushallinnon sekä sihteerin tutkinnot. Tutkinnon alta löytyy myös Aira Nissilän opiskelema myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala, joka pyörähtää uudestaan käyntiin syksyllä 2020.

-Koulutus sopii esimerkiksi yrittäjille, jotka haluavat kehittää omaa someosaamistaan. Kohderyhmänä ovat myös sellaiset yritysten työntekijät, joilla on vastuualueenaan esimerkiksi somekanavien hoitaminen tai verkkokaupan markkinointi. Yrittäjien kannattaa kysyä mahdollisuutta samanlaiseen oppisopimukseen kuin Airankin kanssa solmittiin, Nissilä vinkkaa.

Tuija Nissilä kertoo nähneensä koulutusten aikana hienoja kehityskaaria opiskelijoiden opintopoluilla. Opiskelu on hyvin työssäoppimisvaltaista ja opiskelijat voivat ottaa oppimansa asiat saman tien käyttöön omassa työssään.

-Maailma muuttuu koko ajan, ja jatkuvasti on opittava uutta. Olen tosi iloinen siitä, että saamme olla vahvistamassa opiskelijoiden osaamista ja tukea heitä heidän unelmien saavuttamisessa, Nissilä toteaa.

Kiinnostuitko liiketoiminnan ammattitutkinnon myynnin ja markkinointiviestinnän opinnoista? Lue lisää ja hae mukaan: https://bit.ly/2YSOtIo

Teksti ja kuvat: Martina Store