"- Palkitsevinta on saada olla lasten kanssa."

Jokainen lapsi on tärkeä

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

- Poikani on nyt 8-vuotias. Viedessäni häntä aikanaan päiväkotiin, ajattelin aina kuinka tärkeää työtä tarhantädit tekevät. Äitinä koin, että päiväkodin hoitajat ovat erittäin tärkeä osa lapsen arkea. Työ alkoi kiinnostaa minua, ja päätin selvittää miten ammattiin voi kouluttautua, Myllykangas muistelee.  

Aiemmin parturi-kampaajana työskennellyt Myllykangas aloitti sosiaali- ja terveysalan perustutkinto-opinnot ruotsinkielellä Turussa elokuussa 2015. Vuotta myöhemmin hän suuntasi paluumuuttajana Kokkolaan ja pääsi Hyvinvointikampukselle suorittamaan lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisalan opinnot. Huhtikuussa 2017 Myllykangas valmistui lähihoitajaksi.

- Opinnoista sain todella hyvän pohjan tehdä tätä työtä. Jokainen lapsi on yksilö, jokaisella on erilainen tausta ja tietysti lapsen tai nuoren ikäkin määrittelee sen, miten hänen kanssaan työskennellään. Lasten kanssa on tiedettävä, mitä tekee ja miksi, Myllykangas painottaa.

Kutsumusammatti

Myllykangas työskentelee Kirkonmäen päiväkodin ruotsinkielisellä puolella 3-5-vuotiaiden lasten kanssa. Päivät koostuvat arjen normaaleista toiminnoista, kuten syömisestä, nukkumisesta, askartelusta, leikkimisestä ja liikkumisesta. Aina tilaisuuden tullen yritetään keksiä jotain extraa.

- Varsinkin kesäaikana yritämme luoda lapsille kivoja kesämuistoja. Olemme esimerkiksi tehneet retkiä kotiseutumuseoon, urheilukentälle ja leikkipuistoihin ja grillanneet makkaraa, Myllykangas luettelee.

Myllykangas kertoo olevansa ylpeä koulutuksestaan ja kokee työskentelevänsä kutsumusammatissaan.

- Palkitsevinta on saada olla lasten kanssa. Lapsista tulee meille nopeasti todella tärkeitä! Lapset ovat rehellisiä ja estottomia, ja jokainen päivä heidän kanssaan on erilainen. Lapsille on pystyttävä antamaan joka päivä kaikkensa, jos haluaa tehdä tätä työtä. Päiväkoti on iso osa lasten arkea, ja olisi väärin lapsia kohtaan, jos ei tässä olisi täysillä mukana, Myllykangas sanoo.

Pajapäivät innostivat

Myllykankaan suorittamiin lähihoitajaopintoihin kuuluu työskentelyä eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa. Yksi mieleenpainuva kokemus on yhteistyössä koulujen kanssa toteutetut pajapäivät.

- Järjestimme Länsipuiston koulun 8. luokkalaisille nuorille työpajoja nuoren seksuaaliterveyteen liittyvistä aiheista. Minun ryhmässäni keskusteltiin ulkonäköpaineista ja seurustelukumppanin valinnasta. Juttelimme esimerkiksi siitä, kuinka valheellisia netissä olevat kuvat voivat olla, ja millaisia piirteitä nuoret toivovat seurustelukumppaniltaan. Nuoret lähtivät tosi avoimesti mukaan ja päivä oli todella antoisa. 

Toinen pajapäivä järjestettiin Isokylän koulun erityislapsille.

- Heidän kanssaan käsittelimme ihon ja hiusten hygieniaa, Myllykangas kertoo. 

Opinnoissa harjoitellaan toimimista paitsi eri ikäisten lasten, myös lasten vanhempien kanssa.

- Taito toimia vanhempien kanssa on yksi tärkeimmistä. Meidän tehtävämme on kertoa vanhemmalle, miten lapsen päivä on sujunut ja mitä havaintoja olemme lapsesta tehneet. Jokainen vanhempi haluaa iltapäivällä kuulla, mitä kaikkea olemme päivän aikana puuhanneet. Minusta on piristävää nähdä vanhemmat aamulla ja iltapäivällä ja jutella heidän kanssaan, Myllykangas sanoo.

Aiemman osaamisensa ansiosta Myllykangas sai hyväksiluettua osan opinnoistaan.

- Opiskeluaikana suoritin työssäoppimisjaksot alakoulussa ja päiväkodissa. Kolmannen jakson sain hyväksiluettua aiemman osaamiseni ansiosta. Jos olisin tehnyt kolmannenkin työssäoppimisjakson, niin olisin mennyt työskentelemään erityislasten kanssa. Tavallaan vähän harmittaa, että se jäi nyt tekemättä. 

Aktiivisuus palkittiin

Hyvin tehtyjen työharjoittelujaksojen ja oman aktiivisuutensa ansiosta Myllykangas työllistyi heti valmistuttuaan.

- Vähän ennen valmistumistani lähetin avoimia työhakemuksia ja kerroin, että minulle voi tarjota esimerkiksi sijaisuuksia päiväkodista. Tarjouksia sijaisuuksista onkin tullut tosi runsaasti! Ja tietysti onni oli se, että sain vuorotteluvapaan sijaisuuden täältä Kirkonmäeltä, Myllykangas hymyilee.

Nykyinen työ tuntuu omalta, joten Myllykangas uskoo jäävänsä alalle.

- Parturi-kampaajan työkin oli mukavaa eikä sekään ole kuopattu vaihtoehto. Mutta nyt haluan tehdä tätä ja mahdollisesti kouluttautua vielä pidemmälle. Ajattelin, että jossain vaiheessa voisin hakeutua sosionomi- tai lastentarhanopettajaopintoihin, nainen suunnittelee.
 
 
Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2017 -lehdessä.