"- Ennakko-odotukset ovat jopa ylittyneet!"

Poliisit hurahtivat hevosiin

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

- Vaimo on aina touhunnut hevosten kanssa, ja joskus tuli luvattua, että hankimme omia hevosia heti kun se käytännössä onnistuu. Nyt meillä on omia hevosia, ja muutama vuosi sitten rupesin harkitsemaan kouluttautumista hevosalalle. Olen innostunut hevosista ja voisihan siitä joskus jotain toimeentuloakin saada, kertoo Puurula. 

Peltoniemi puolestaan on kulkenut pienestä pitäen raveissa ja isällä, vaarilla ja enolla on ollut hevosia.

- Olen aina tykännyt käydä raveissa. Ne ovat mahtavia tapahtumia, ja täällä lähiseudullakin on monia hienoja kilpailuja! Koulutukseen hakeuduin ihan harrastusmielessä. Minulla on kaksi ammattivalmennuksessa olevaa kimppahevosta, kertoo Peltoniemi.

Monipuoliset hevostaidot -koulutus on näyttötutkintoon valmistava koulutus, joka antaa valmiuksia hevosten hoitamiseen ja käyttöön sekä hevostallin työtehtäviin. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa hevostalouden perustutkinnon osa. Hakijoilta ei edellytetä aikaisempaa koulutusta hevosalalta.

- Lähdimme ihan nollapohjalta, joten aluksi moni asia tuntui aivan toivottomalta. Uskomattoman nopeasti sitä kuitenkin kehittyy. Varsinkin, kun Kaustisella on aivan huippuluokan opettajat, Puurula ja Peltoniemi sanovat.

Puurula jatkaa opintojaan kengityksen parissa. Peltoniemi saattaa piakkoin vaihtaa paikkakuntaa, joten suunnitelmat ovat auki. Tähän asti miehet ovat ainakin olleet opintoihinsa tyytyväisiä.

- Ennakko-odotukset ovat jopa ylittyneet! Meillä oli hyvä ryhmä, jossa oli porukkaa erilaisista taustoista. Osalla oli kokemusta hevosista ja osalla ei, mutta se ei näkynyt oikeastaan millään lailla opetuksen aikana. Tällä alalla riittää ikuisesti opittavaa.

Oppia laidasta laitaan

Monipuoliset hevostaidot -koulutus opettaa nimensä mukaisesti liki kaikki perustaidot hevosten hoitamisesta.

- Meillä on ollut erilaisten hevosten ja varsojen hoitamista, ratsastusta, ravihevosten ajamista, kengitystä, varsaopetusta, jalostusta ja kasvatusta, hevosen anatomiaa, metallitöitä, traktorilla ajamista ja ruokintasuunnitelmien tekemistä, Peltoniemi ja Puurula luettelevat.

Koulutuksessa on lähiopetusta kolmena päivänä kuukaudessa ja yksi päivä viikossa harjoittelua ammattitalleilla.

- Työnantajani Kaustisen poliisi sekä työkaverit ovat suhtautuneet tosi ymmärtäväisesti opiskeluuni työn ohella, Peltoniemi kiittelee.

Puurula puolestaan on tällä hetkellä töissä osa-aikaisesti, jotta aika riittää paremmin. Puurulan pihapiirissä tepastelee viisi islanninhevosta, yksi suomenhevonen, yksi shetlanninponi ja kaksi hevosta on vuokralaisena, joten tekemistä riittää. 

Työssäoppiminen ammattitalleilla on miesten mielestä kiistatta opiskelun antoisin osuus. Puurula käy Juha-Matti Paavolan tallilla ja Peltoniemi sai paikan Pirjo Miettusen tallilta. Molemmat ovat tunnettuja huipputalleja. 
- Meillä kävi todella hyvä tuuri työssäoppimispaikkojen suhteen! Talleilla meidät on otettu tosi hyvin vastaan ja olemme saaneet erittäin tärkeää ja monipuolista oppia. Kokeneiden hevosihmisten puheita kuunnellessa tuntee itsensä aivan pikkupojaksi, joka haltioituneena kuuntelee mitä ammattilaiset kertovat, miehet nauravat.

Apuna ongelmissa

Puurula on työskennellyt poliisina 29 vuotta, joista viimeiset viisi vuotta ennalta ehkäisevässä toiminnassa.

- Oppilaitospoliisina toimin linkkinä oppilaitoksen, poliisin ja kodin välillä. Tuen osapuolia esimerkiksi kiusaamistilanteissa, pidän luentoja vaikkapa päihteistä ja ratkon monenlaisia ongelmia. Oppilaitostyön lisäksi teen nuorisotyötä ja sidosryhmäyhteistyötä, Puurula kertoo.

Peltoniemi valmistui poliisiksi vuonna 2010 ja tekee valvonta- ja hälytystyötä.
- Maijalla mennään sinne, missä kansalaiset apua tarvitsevat. Kaustisen poliisilla on iso toiminta-alue, joten kierrämme ympäri maakuntaa, mies kertoo.

Hyvinvointia hevosista

Hevosalasta haaveileville Puurulalla ja Peltoniemellä on muutama konkreettinen neuvo.

- Hevosala on fyysistä työtä, eikä tämä aina ole ruusuilla tanssimista. Töitä riittää ihan joka päivälle ja jopa yölle. Ei tule päivää, jolloin hevoset itse hakisivat juomavetensä ja siivoaisivat jätöksensä. Eläinrakas pitää olla, mutta toisaalta on ymmärrettävä, että hevonen on hevonen eikä ihminen. Hevonen toimii myös vaistojensa varassa, Puurula muistuttaa.

- Hevosen hyvinvointi on aina ykkösasia, mutta kyllä tämä toimii itsellekin terapiana. Hevosen kanssa touhuaminen vapauttaa mielen eikä siinä tule työasioita mietittyä, Peltoniemi jatkaa.

Tulevaisuudessa Puurulan haaveena on käynnistää matalan kynnyksen hevostoimintaa.

- Jotenkin haluaisin tarjota ihmisille mukavaa toimintaa hevosten parissa ilman mitään kummempia vaatimuksia. Ajatuksena on, että meille voisi tulla tutustumaan maalaiselämään, ratsastamaan tai vaikka vain silittelemään ja taluttamaan hevosia. Esimerkiksi lapsille ja nuorille sellainen toiminta voisi olla antoisaa, Puurula tuumailee.

Peltoniemikin haaveilee tulevaisuudesta hevosten parissa.

- Olisihan se hienoa, jos jossain vaiheessa treenaisin ja jopa ajaisin omaa menestyvää ravihevosta. Ainakin aion suorittaa ajoluvan, jotta pääsen ajamaan hevosia. Toistaiseksi kuitenkin viihdyn poliisin työssäni ja seuraan toiveikkaana kimppahevosteni menestymistä, Peltoniemi hymyilee.

Lopuksi Peltoniemi haluaa sanoa, että vaikka uuteen hyppääminen voi tuntua pelottavalta, kannattaa mennä ja tehdä unelmista totta.

- Aika riittää kyllä, vaikka aina ei siltä tunnukaan.

 
 
Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2017 -lehdessä.