"Se oli antoisaa aikaa ja paljon pääsi tekemään."

Iida, hevostalouden perustutkinto

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Aloitin Kaustisella 2015 hevostalouden perustutkinnon ja en ollut työskennellyt ikinä ravihevosten kanssa ennen koulun aloitusta edeltävää kesää. Ennen koulun alkua olin ajanut kerran hevosella. Kerran. Kouluun meno jännitti hirveästi. Mitä jos minua pidetään huonona ja en ikinä valmistu? Jännitys laantui äkkiä, koska kouluun todella mentiin oppimaan ja ihanat opettajat jaksoivat neuvoa kerta toisensa jälkeen.

Ensimmäisenä vuonna käytiin laajasti teoriaa ja opeteltiin uusia asioita, mm. opettamaan varsaa ja ajamaan ratahiittejä. Ensimmäisen vuosikurssin jälkeen tein 5 viikon kesäharjoittelun Jani Hartikaisen opissa. Se oli antoisaa aikaa ja paljon pääsi tekemään. Kakkosvuonna teoriaa syvennettiin ja käytännössä ensimmäisenä vuonna opittuja asioita ja rutiineja vahvistettiin. Itse olin Rainer Björkrothin tallissa tämän ajan.

Kengityksen näyttökin tuli tehtyä keväällä 2017. Ensimmäisenä kengityskertana syksyllä 2015 olin 100% varma että en ikinä saa yhtään kenkää pysymään jalassa. Säännöllisten kengitystuntien ja toistojen avulla osaan vaihtaa hevosille starttikengät tänä päivänä vaikkei kengitys olekaan lempijuttujani. C-kortti-kurssi ja C-ajolupa myönsivät lähtöluvan Ruotsiin harjoitteluun kummivalmentaja Petri Salmelan oppiin kesällä 2017. Jälleen huiput 6 viikkoa!

Syksyllä 2017 istuttiin tiiviisti luokkahuoneissa ja jokainen kolmosvuosikurssilainen teki oman liiketoimintasuunnitelmansa. Taas lisää osaamista, joka auttaa sinua silloin, kun perustat yrityksesi, oli se sitten hieroja, kengittäjä, ravivalmentaja tai jokin muu mikä liittyy hevosiin ja yritystoimintaan. Liiketoimintasuunnitelman jälkeen suunnattiin harjoitteluun, joka valikoitui minulla taas Ruotsiin. Koulun mahtavan kansainvälisyysinnon ja tukien ansiosta pääsin lähtemään Etelä-Ruotsiin, Halmstadiin, Johan Untersteinerin oppiin 7 viikoksi ja olen nyt sillä tiellä.

Eli miksi Kaustinen? Koska Kaustinen tarjoaa sinulle loistavat mahdollisuudet ja tekee juuri sinulle oman opintopolkusi. Pääset koulun kautta harjoitteluun useisiin eri maihin, koululla on mahtavat kummivalmentajat ja uusia yhteistyösopimuksia koulu sopii mielellään uusien valmentajien kanssa. Minä olin ensimmäinen suomalainen harjoittelija Johan Untersteinerin tallissa ja palasin tänne kesän jälkeen vakiopaikalle 8 hevosen hevostenhoitajaksi, ja nautin työstäni. Mutta ilman Kaustisen koulua, joka meinaa aina tulla suusta ulos Kaustisen raviopistona, en olisi tässä pisteessä. Koulun henkilökuntaa ja niitä kymmeniä hevosia, joita kouluaikana tuli käsiteltyä saa kiittää paljon.

Tule siis sinäkin opiskelemaan tulevaisuuden osaajaksi ja valitse Kpedu Kaustinen! 

Iida Korhonen, Halmstad Ruotsi