"- Tykkään tehdä töitä ihmisten parissa."

Ihmisten kanssa ei saa koskaan olla kiire

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Koski-Vähälä on ollut työelämässä jo 15-vuotiaasta lähtien ja hän opiskeli välissä myös nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tutkinnon. Toimistorotaksi hän ei suostu.

- Tykkään tehdä töitä ihmisten parissa, joten hetken työttömyyden jälkeen ajauduin näihin lähihoitajaopintoihin ja tämä on tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, Koski-Vähälä kertoo.

Osaamisalan valintaan Koski-Vähälällä vaikuttivat myös kokemukset omasta lähipiiristä. Hän uskoo, että vaikeiden asioiden kanssa painivien ihmisten kohtaamisessa työssä ovat apuna omat kokemukset.

- Pitää mennä myllyn läpi. Ilman omia kokemuksia ei voi myötäelää asiakkaiden ongelmia, mutta ei tässä työssä kuitenkaan pidä liikaa sääliä.

- Ihmisten kanssa ei koskaan ole kiire, vaan aikaa pitää asiakkaille antaa, Koski-Vähälä sanoo.

Aikuisena opiskelusta Piia on nauttinut suunnattomasti. Sosiaali- ja terveysalan opinnoissa teoriaa on paljon ja perusopinnoissa perinteistä opetusta luokissa oli viitenä päivänä viikossa. Nyt, kun perusopinnot ovat edenneet omaan osaamisalaan, on lähiopetusta muutama tiivis päivä viikossa, mutta sen päälle on etätehtäviä kotona.

- Kaikki opittu teoria testataan työssäoppimisjaksojen aikana. Niiden päätteeksi on aina näyttö.

Mielenterveyden ja päihteiden osaamisalaa Koski-Vähälä suosittelee ihmisille, jotka kokevat pystyvänsä muita auttamaan. Hän myös yllättyi huomatessaan, kuinka suuri merkitys työyhteisöllä on.

- Olin harjoittelujaksolla paikassa, joka ei niin minua kiinnostanut. Muu henkilöstö ja erityisesti ohjaajani olivat kuitenkin niin huippuja, että viisi viikkoa kului siivillä!