"- Elämä on mennyt niin hektiseksi, että emme enää osaa pysähtyä."

Hyvinvointivalmentaja luotsaa kohti tasapainoista elämää

Keski-Pohjanmaan kansanopistossa on voinut parin vuoden ajan opiskella hyvinvointivalmentajaksi. Hyvinvointivalmennus sopii jokaiselle, joka kokee haasteita jaksamisensa kanssa tai haluaa muutosta parempaan suuntaan millä tahansa hyvinvointinsa osa-alueella. 

- Elämä on mennyt niin hektiseksi, että emme enää osaa pysähtyä. Aivomme reagoivat jatkuvalla syötöllä aivan käsittämättömään määrään ärsykkeitä. Siitä seuraa helposti se, että emme tavallaan enää hallitse itseämme. Mieli alkaa viedä meitä. Hyvinvointivalmennuksessa haetaan välineitä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, sen johtamiseen ja valmentamiseen, taustoittaa kouluttaja Leena Vainio.

Hyvinvointivalmentajakoulutus pohjautuu HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia) -viitekehykseen. Hyvinvointivalmentaja ei kuitenkaan ole personal trainer tai terapeutti. Valmentaja ei myy asiakkaalle omia näkemyksiään, vaan auttaa asiakasta oivaltamaan itse, mikä hänelle on parasta. 

- Ideana on, että erilaisten mindfulness- tietoisuustaitoharjoitusten kautta opimme tarkkailemaan ajatuksiamme, hyväksymään tunteemme ja osaamme käsitellä niitä. Meidän pitää oivaltaa, miten olemme läsnä omassa elämässämme. Koulutuksessa opiskelijat oivaltavat ensin itse nämä asiat, jotta voivat opettaa niitä muille, Vainio selittää.

Älä jää vellomaan

Vainio on kouluttanut hyvinvointivalmentajia jo vuosien ajan, Suomessa ja Italiassa, nykyisin Transformative Coaching Lab -nimisen yrityksensä kautta. 

- Koulutuksissa on ollut osallistujia monista eri taustoista. On ollut johtajia, kuntoutujia, psykoterapeutteja, urheiluvalmentajia, sairaanhoitajia, tanssijoita ja taiteilijoita. Jotkut hakevat työvälineitä, jotkut taas opiskelevat vain omaksi ilokseen, Vainio luettelee.

Kälviällä Kansanopistossa on tällä hetkellä tarjolla Hyvinvointivalmentaja-koulutus sekä Hyvinvointivalmentajan jatkokoulutus. Kolmannen vuoden koulutus on suunnitteilla.
Ylivieskalainen Rauni Ojala on suorittamassa ensimmäisen vuoden koulutusta ja harjoittelee oppimaansa harjoitusvalmennettavien avulla.

- Tulevaisuudessa aion perustaa toiminimen tai työskennellä kevytyrittäjänä. Haluan auttaa ihmisiä ja antaa heille työkaluja elämän rakentamiseen. Olen ollut vähän ikuinen opiskelija ja tavallaan hakenut itselleni mielekästä ammattia. Tuntuu, että nyt olen löytänyt sen, mitä haluan tehdä, Ojala kertoo.

Sekä Ojala että toista vuotta opiskeleva Mari Paavola kertovat, että koulutuksen parhaita hetkiä ovat olleet ne ahaa-elämykset, kun on saanut itse oivaltaa mistä hyvä olo syntyy.

- Keskeinen ajatus hyvinvointivalmennuksessa on ymmärtää, että ihmisen on keskityttävä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Muuhun on turha jäädä vellomaan, naiset kertovat.

Matka omaan itseen

Ensimmäisenä opiskeluvuotena perehdytään teoreettiseen viitekehykseen, tehdään käytännön harjoituksia ja ohjataan harjoitusvalmennettavia. Jatkokoulutuksessa vahvistetaan ja syvennetään tietoja psykosynteesin näkökulmasta.

- Jatkokoulutuksessa on menty syvällekin omaan itseen ja tutkittu oman minän eri puolia. Joskus se voi olla rankkaakin ja vaatii paljon hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, Paavola kertoo.

Paavolalla on pitkä työhistoria hyvinvointialalta. Hän on toiminut kuntohoitajana, hierojana ja joogaohjaajana. Työ oli mukavaa, mutta oli käynyt jo liian tutuksi eikä enää tuonut sisäistä tyydytystä.

- Olen opiskellut hyvinvointivalmennusta nyt pari vuotta, ja tämä ala kyllä tuntuu aidosti omalta. Nyt teen hyvinvointivalmentajan työtä Kalajoella.

Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia kouluttava Tuija Seppälä on suorittanut koko hyvinvointivalmentaja-koulutuksen. 

- Olen huomannut, että hyvinvointivalmentajakoulutuksen opit ovat varsin käyttökelpoisia ihan tavallisessa opetustyössä. Monesti esimerkiksi saan opiskelijat rauhoitettua, kun selitän heille, että nyt ollaan vain sen hetkisen asian äärellä. Ei tarvitse miettiä tulevia asioita, vaan tehdään tätä tehtävää tässä hetkessä. Amerikassa jo korvataan jälki-istuntojakin mindfulness-harjoituksilla, Seppälä kertoo.

Hyvinvointi ja mindfulness on ollut jo muutaman vuoden ajan nouseva trendi. Tavoite on lopulta hyvin yksinkertainen.

- Ideana on löytää keinot siihen, että ihminen pystyy nauttimaan ja elämään onnellisempaa elämää omana itsenään, tiivistävät Vainio ja Seppälä.


Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2017 -lehdessä.