"-On tärkeää päästä näkemään miten muualla eletään ja ollaan."

Vaihto avartaa

Kun himankalainen Henna Forslund sai yläkoulun päätökseensä, siinsi hänen mielessään uusi alku. Hän päätti hakeutua isommalle paikkakunnalle Kokkolaan, ja päätyi lopulta suorittamaan sekä liiketoiminnan perustutkintoa että ammattilukio-opintoja.

Nyt kahden vuoden linja-autolla kulkemisen jälkeen on 17-vuotiaalla Forslundilla suunnitelmissa muutto omaan asuntoon Kokkolaan. Sitä varten hän on hommannut itselleen jo työpaikan marketissa, ja siellä hän puurtaa loma-ajat ja viikonloput.

Liiketoiminnan opinnot ovat tuoneet Forslundille mukanaan monenlaisia silmiä avartavia kokemuksia, sillä hän on muun muassa ollut vaihdossa jopa kaksi kertaa. Ensimmäinen vaihto oli kuukauden mittainen visiitti Viron Tartoon, jonne hän suuntasi kahden kaverin kanssa.

-Olen itse matkustellut ihan pienestä pitäen perheen kanssa, mutta silti oli mukava lähteä ensimmäiseen vaihtoon yhdessä kavereiden kanssa. Olimme töissä pienessä marketissa, jonne hurautimme asuntolastamme aina arkiaamuisin linja-autolla. Vapaa-ajalla kävimme usein kiertelemässä Tarton vanhassa kaupungissa ja haimme yhdessä ruokaa - eli teimme ihan perinteisiä turistihommia, hän kertoo hymyillen.

-Toisaalta tuntui kuin olisimme jo kuukauden asumisen jälkeen hieman kotiutuneetkin sinne, sillä esimerkiksi linja-autolinjat tulivat jo ihan tutuiksi, hän jatkaa.

Mukavan vaihtoreissun jälkeen Forslundilla oli toiveena päästä vielä toisenkin kerran työskentelemään ulkomaille. Seuraavaksi koittikin marraskuussa äkkilähtö Maltalle.

-Olin lukiojaksolla, enkä ollut hoksannut hakea vaihtopaikkaa tarpeeksi ajoissa. Lopulta lähtö varmistui kaksi viikkoa ennen vaihdon alkamista, Forslund hymyilee.

Koska kuukauden mittainen vaihto Maltalla toi mukanaan myös sairasteluja, kokee Forslund saaneensa entistä enemmän itseluottamusta ja varmuutta omaan pärjäämiseen.

-Sairastuin siellä harmikseni parin viikon jälkeen, joten paikallinen terveyskeskus ja sairaala tulivat myös tutuiksi. Näiden kokemusten jälkeen voin kuitenkin ajatella, että jos pärjäsin siellä yksin, niin pärjään varmasti myös omassa asunnossa Kokkolassa, hän naurahtaa.

Tulevaisuudessa Forslundin tavoitteena on asua ja työskennellä ulkomailla. Sitä ennen päättäväinen nuori nainen aikoo kuitenkin suorittaa armeijan ja hakeutua rauhanturvaajaksi.

-On tärkeää päästä näkemään miten muualla eletään ja ollaan, siitä saa perspektiiviä omaan elämään. 

 

Kuva: Eeva Huotari