"-Opiskeluissa parasta on se, kun pääsemme testaamaan uusia menetelmiä ja raaka-aineita."

Matkalla kohti unelmia

20-vuotiaalla Brita Koivistolla ja 17-vuotiaalla Laura Koskelalla on kokemusta ruoanlaitosta jo reilusti yli kymmenen vuoden ajalta. Kumpikin on lähtöisin isosta perheestä, ja keittiöhommat ovat siten tulleet tutuiksi jo pienestä pitäen. Koivisto muistelee tehneensä ensimmäistä kertaa ruokaa noin neljä- tai viisivuotiaana.

-Tuolloin oli tarjolla makaronia ja jauhelihakastiketta, sain muun muassa olla mukana lisäämässä jauhoja kastikkeeseen. Siitä on jopa kuva vauvakirjassani, hän hymyilee.

Unelmaksi ravintola- ja cateringala muodostui kummankin osalta jo varhain. Koskelan tavoitteena on toimia tulevaisuudessa kotitalouden opettajana ja Koiviston unelmana on toimia kokkina. Näitä unelmia kohti he ovat nyt matkanneet kahden vuoden ajan opiskellen alaa Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kokkolan toimipisteessä.

Toholammilla asuvat Koivisto ja Koskela aloittavat päivänsä heräämällä aamuviideltä ja matkaavat Kokkolaan linja-autolla. Kotona Toholammilla he ovat jälleen illansuussa viiden aikaan. Pitkät päivät eivät kuitenkaan haittaa, sillä he pääsevät tekemään sitä, mistä ovat unelmoineet.

-Toki päivät ovat välillä hieman raskaita, mutta niitä keventää se, että meillä on täällä hyvä yhteishenki, ja saamme opiskelujen lomassa viettää aikaa myös kavereiden kanssa, Koivisto toteaa.

-Opiskeluissa parasta on se, kun pääsemme testaamaan uusia menetelmiä ja raaka-aineita – sellaisia, mitä ei kotioloissa välttämättä tulisi testattua. Nytkin pääsimme juuri nylkemään mateita, Koskela jatkaa.

Sekä Koskela että Koivisto toteavat, että opituista asioista on hyötyä myös vapaa-ajalla. Kun ystävät tulevat käymään, on heillä tarjottavat jo suunniteltuina.

-Minä teen yleensä pitsaa. Päälle tulee ainakin paljon ananasta, ja muita aineksia aina fiiliksen mukaan. Jos joku sanoo, että ananas ei kuulu pitsaan, niin minä vastaan, että kokki päättää, Koivisto naurahtaa.

-Minun bravuurini ovat yleensä leivontahommat, ja niitä tuleekin paljon harrastettua viikonloppuisin, Koskela jatkaa.

Omaan opintopolkuunsa tyytyväisellä Koivistolla on ammatinvalintaansa vielä pohtiville hyvä neuvo:

-Kannattaa olla rohkea ja seurata omaa sydäntään - se on ainoa, joka tietää minne mennä, hän kannustaa. 

 

Kuva: Eeva Huotari