"Osaaminen pitää ammatissa näyttää työllä ja tuotantoihin pääsee töihin suhteilla."

Arctic Image vei Lean Tromssaan

Audiovisuaalisen alan perustutkintoa opiskeleva Lea Äyhynmäki suuntasi tekemään viiden viikon työssäoppimisjakson Øverbygdin kylään Norjaan FilmCampille talvella 2016. Elokuvastudiolla oli käynnissä suomalaisen Armoton maa –elokuvan kuvaukset, jonka kansainväliseen tuotantotiimiin Lea hyppäsi mukaan. 
– Työskentelin siellä assistenttina ja sain ensitöikseni metsästää rekvisiittaa. Soittelin norjalaisiin sairaaloihin ja etsin sairaalasänkyjä, Äyhynmäki kertoo. 
Äyhynmäki puhuu hyvin ruotsia, joten hän sopi kielitaidon puolesta FilmCampin pohjoismaiseen tiimiin. Lean opiskelijavaihto toteutui Arctic Image-hankkeen avulla. 
– Norjan kieli ei ollut kaukana Öjan murteesta, hän nauraa. 
Lea on opiskellut ruotsinkielisen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan perustutkinnon ja niissä opinnoissa hän suuntautui kulttuuriin. Työssäoppimisen aikana Ylellä AV-ala tuntui omalta jutulta. Media-assistentiksi hän valmistui kahden vuoden opintojen jälkeen Kpedusta keväällä 2016. 
– Tämä tuntui omalta alalta ja erityisesti minua kiinnosti animointi, josta teimme lyhytelokuvan opiskelujen aikana, Lea kertoo. 

Ura käyntiin assarina 

Hektisten audiovisuaalisten tuotantojen maailman ura alkaa Lean mukaan aina assarin hommista. Osaaminen pitää ammatissa näyttää työllä ja tuotantoihin pääsee töihin suhteilla. – Elokuvatuotantoihin ei haeta töihin hakemuksilla, vaan alalla toimii puskaradio, kertoo Lea. Tulevaisuudessa Lea toivoo olevansa alalla töissä, mutta myös jatko-opinnot kiinnostavat, mikäli ovet korkeakouluun avautuvat.