"Rohkeasti uuteen hypännyttä Wentiniä alan vaihto ei kaduta."

Kokin työ tuottaa elämyksiä

Kokkolalainen Anders Wentin kertoo olleensa aina utelias kokeilemaan uutta. Ehkä juuri siksi Wentin teki viime syksynä työurallaan täyskäännöksen. Oulun ruotsinkielisen yksityiskoulun rehtorina ja toiminnanjohtajana työskennellyt Wentin irtisanoutui ja lähti opiskelemaan kokiksi.

- 26 vuotta hallinnollista työtä riitti minulle. Huomasin, että minulla ei enää ollut kipinää siihen hommaan. Olen jo pitkään haaveillut, että pääsisin kokeilemaan kokin ammattia, ja ajattelin että 53-vuotiaana ehdin vielä toteuttaa senkin haaveen, Wentin kertoo. 

Kun päätös alan vaihtamisesta oli syntynyt, etenivät asiat nopeasti.

- Hain Keski-Pohjanmaan ammattiopistoon jatkuvassa haussa ja pääsin aloittamaan ravintola- ja cateringalan perustutkinto-opinnot nopeasti. Hakuprosessi oli mielestäni helppo, ja minut otettiin todella positiivisesti vastaan.

Ammattiopistossa jokainen opiskelija kulkee yksilöllistä opintopolkuaan. Wentin kertoo yllättyneensä, miten mukavalta opiskelu aikuisena tuntuu.

- Ammattiopistossa kohdataan opiskelija yksilönä, on hän sitten nuori tai aikuinen ja tulee mistä taustoista hyvänsä. Opetus on laadukasta, ja minunkin ryhmässäni opiskelee todella fiksuja nuoria, Wentin iloitsee.

Avoin mieli avaa ovia

Alle puoli vuotta kestäneiden opintojen aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Haastatteluhetkellä Wentin suorittaa työpaikalla tapahtuvaa oppimista Ravintola Rossossa ja nauttii työstään. Loppukeväästä Wentin kerkesi käydä myös muutaman viikon työssäoppimisjaksolla Portugalissa.

- Portugalissa näin, kuinka suuria eroja voi olla työtavoissa ja työajoissa eri kulttuureissa. Toisaalta kokin työ on hektistä ja raskasta, mutta palkitsevaa tiimityötä — oltiin missä päin maailmaa tahansa, Wentin sanoo.

Tulevaisuudessa Wentin näkee itsensä työskentelemässä lounasravintolassa, päiväkodissa tai pienen rantaravintolan apukokkina jossain päin maailmaa. Töitä alalla kyllä riittää. 

Rohkeasti uuteen hypännyttä Wentiniä alan vaihto ei kaduta.

- Ilman muuta kannatti, enkä ole katunut hetkeäkään! Suhtaudun asioihin niin, että mikään ei välttämättä ole lopullista, mutta toki näin suuret ratkaisut on mietittävä tarkkaan. Elämä on kuitenkin liian lyhyt heitettäväksi hukkaan. Jos haluaa muutosta, pitää pystyä laittamaan itsensä likoon ja liikkumaan myös epämukavuusalueella, mies ohjeistaa.

Kokkina Wentin haluaa ennen kaikkea tuottaa ihmisille iloa.

- Näen ruokailun kokonaisvaltaisena kokemuksena, johon liittyy niin paljon muutakin kuin maistuva ruoka. Haluan tuottaa ihmisille elämyksiä, Wentin hymyilee.