Pietarsaaresta kotoisin oleva 24-vuotias Eveliina Karjalainen löysi urapolkunsa ruoanlaiton ja leipomisen parista. Peruskoulun jälkeen hän suuntasi Kokkolaan Kpedulle opiskelemaan kokiksi ja halusi samalla suorittaa lukion. Niinpä Eveliina valitsi kolmoistutkinnon, jossa opiskellaan lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto sekä ammatillinen perustutkinto.
– Olen aina rakastanut ruoanlaittoa, ja halusin myös käydä lukion. Kolmoistutkinto tarjosi mahdollisuuden tehdä molemmat, Eveliina kertoo.
Opinnot oli hyvin suunniteltu, oli erikseen ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot omissa jaksoissaan ja viimeinen vuosi oli pelkkiä lukio-opintoja.
Kirjoitukset sujuivat hienosti, ja Eveliina pääsi opiskelemaan todistuksen perusteella kotitalousopettajaksi Åbo Akademiin Vaasaan. Åbo Akademi edellyttää vähintään M-arvosanaa lyhyestä ruotsista, joten Eveliinan Exemia-arvosana riitti reilusti.
– Kävin suomenkieliset koulut, mutta kyllä ruotsinkielisessä yliopistossa pärjää, kun on motivaatiota, toteaa Eveliina.
Nyt Eveliina on tullut vanhaan opinahjoonsa tekemään opettajakoulutukseen sisältyvää lyhyttä harjoittelua. Kpedulla hän on päässyt ohjaamaan tarjoilijaopiskelijoita, aikuisryhmiä ja yläkoululaisia.

– Ammattiopiston opettajan työ on todella monipuolista. Ammattikeittiössä työskentely on erilaista kuin peruskoulun kotitaloustunneilla, joissa työskennellään kotikeittiössä.
Vaikka yliopistoon voi hakea myös ammatillisen koulutuksen pohjalta, Eveliina kokee lukio-opinnoista olleen hyötyä.
– Ammattilukiossa esseet ja raportit tulivat tutuiksi, mikä on helpottanut yliopisto-opintoja.
Noin 1,5 vuoden kuluttua Eveliina valmistuu kotitalousopettajaksi. Työ ammattiopistossa on yksi mahdollisuus, mutta Eveliina pohtii vielä, mihin suuntaan urapolku johtaa. Hänen kandityönsä keskittyy siihen, miten eri aineiden opiskelua voidaan yhdistää kotitalousopintoihin.
Kuvat ja teksti: Eeva Huotari