"Emme osanneet aavistaakaan, että palkanlaskenta ja kirjanpito tuntuisivat näin kivoilta aiheilta"

Aikuisena uusille urille

 

Jokaisella on mahdollisuus vaihtaa ammattia, jos se nykyinen ei tunnukaan enää hyvältä tai oikealta. Tämän huomasivat onnekseen myös kokkolalaiset Annu Uusi-Pohjola, Lotta Iivonen-Takalo ja Tytti Hapuoja, jotka tänä syksynä päättivät siirtyä opiskelemaan heille täysin uutta alaa. Uusi-Pohjola kertoo tehneensä pitkän uran metallialalla, ja päätti kahden vuoden pohdinnan jälkeen, että haluaa jatkossa tehdä jotain aivan muuta.

–Tein 15 vuotta töitä metallialalla, eikä se lopulta enää tuntunut omalta. Kaksi vuotta haudoin sitä päätöstä, että josko sittenkin lähtisin opiskelemaan jotain muuta. Sitten tuli korona-aika ja sen myötä lomautukset, joiden aikana ehdin selvittää opiskelun rahoitukseen liittyvät asiat ja hakea opiskelijaksi Kpeduun. Liiketoiminnan perustutkintoa päädyin opiskelemaan, koska siinä on niin monta eri vaihtoehtoa, mihin voi suuntautua, Uusi-Pohjola kertoo.  

Kuvassa liiketoiminnan opiskelijat kävelevät käytävällä kameraa kohti.
Liiketoiminnan perustutkinto-opiskelijat Tytti Hapuoja (vas.), Annu Uusi-Pohjola ja Lotta Iivonen-Takalo ovat ystävystyneet opintojen myötä. 

 

Hapuoja puolestaan kertoo hänen alanvaihtotarinansa saaneen ensisykäyksensä jo vuonna 2016, kun hänellä todettiin hajusteallergia. Ravintola-alalla kädet olivat pesuaineiden vuoksi jatkuvalla rasituksella, ja työnteko oli hankalaa. Useamman vuoden ajan alanvaihtoa mietittyään, päätyi hän myös lomautusten myötä uusille urille.

–Korona-aikaan oli aikaa miettiä, mikä ala olisi minulle sopiva. Lopulta ajatukset jalostuivat sellaisiksi, että päädyin hakemaan liiketoiminnan perustutkintoa opiskelemaan. Olen huomannut, että kirjanpito ja palkanlaskenta ovat ehdottomasti minun juttujani, Hapuoja kertoo.

Iivonen-Takalolla on puolestaan tausta sosiaali- ja terveysalalla. Lähihoitajaopinnot keskeytyivät aikanaan lasten saamisen myötä, eikä niihin ollut elämän kolhujen jälkeen enää paluuta.

–Kuopus sairastui pari vuotta sitten puutiaisaivokuumeeseen, ja omat paniikkihäiriöt ja pelot pahenivat, joten en pysty enää palaamaan hoitoalalle. Liiketoiminnan perustutkinto-opinnot tuntuivat hyvältä, pehmeältä laskulta kotiäitivuosien jälkeen.

Kuvassa liiketoiminnan perustutkinto-opintoja suorittavat opiskelijat poseeraavat ulkona koulun pihalla seisten.
–Kerroin jokin aika sitten eräälle ystävälleni, että olen irtisanoutunut ja lähtenyt opiskelemaan. Hän oli ottanut mallia ja tehnyt samoin, ja kiittelee minua aina kuin häntä näen, Iivonen-Takalo kertoo.

 

Monimuoto-opiskeluna tutkintoa suorittava kolmikko kertoo innostuneensa opinnoista enemmän kuin olisivat uskoneetkaan. He kertovat opintojen jakautuvan lähiopetukseen, työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen ja etäopiskeluun.

–Emme osanneet aavistaakaan, että palkanlaskenta ja kirjanpito tuntuisivat näin kivoilta aiheilta, he kertovat hymyillen.

Aikuisena opiskelemisen he näkevät ainoastaan positiivisena asiana. Opiskella voi omaan tahtiin, ja opiskeltavat asiat kiinnostavat aivan eri tavalla kuin nuorena.

–Ensimmäistä kertaa tunnen, että olen oikeasti kiinnostunut siitä, mitä luen esimerkiksi tenttiä varten. Itselläni on kova tarve tehdä koko ajan jotain, joten olen saanut suorittaa muiden opintojen lisäksi verkko-opintoja. Saatan valmistua jopa vuodessa, Hapuoja kertoo.

–Minulla taas on esikoinen ensimmäisellä luokalla, ja haluan keskittyä myös hänen koulunkäyntiinsä, joten minulla ei ole niin kova kiire valmistumisen kanssa, Uusi-Pohjola kertoo.

–Minullekin tuovat haastetta kotona jaloissa pyörivät lapset, joten etenen opintojen kanssa rauhallisesti. Kerroin jokin aika sitten eräälle ystävälleni, että olen irtisanoutunut ja lähtenyt opiskelemaan. Hän oli ottanut mallia ja tehnyt samoin, ja kiittelee minua aina kuin häntä näen, Iivonen-Takalo kertoo.

Kolmikko kiittelee opintojen sujuvuudesta ja kiinnostavuudesta opettajiaan. He kertovat hyvän opettajan herättävän niin sanotun tylsänkin aiheen henkiin.

–Meillä on kyllä ollut ihan erittäin hyviä opettajia, ja vastuuopettajamme Aimo Syri on tosi mukava tyyppi, Iivonen-Takalo kiittelee.

Liiketoiminnan perustutkinto-opiskelijat poseeraavat luokkatilassa istuen. Opettaja Aimo Syri istuu taustalla hymyillen.

Kolmikko kiittelee hyviä opettajia, jotka herättävät niin sanotut tylsätkin aiheet henkiin. Vastuuopettaja Aimo Syri kuuntelee tyytyväisenä. 

 

Haluatko sinäkin vaihtaa alaa? Voit olla yhteydessä koulutusohjaajiimme tai opinto- ja uraohjaajiimme, joiden kautta saat tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutuksiin ja tutkintoihin liittyen.