"-Tässä saa tehdä käsillä töitä ja työn jäljen näkee heti."

Puu on parasta nyt ja tulevaisuudessa

Niko Honkala ja Annika Kujala nakuttelevat puunpalasia paikoilleen Aalto Haitek Oy:n tehdashallissa Toholammilla. Valmistumassa on massiivinen pergola, jonka kaareva muoto suorastaan hivelee silmää.

- Puuala tuntuu varsin passelilta. Tässä saa tehdä käsillä töitä ja työn jäljen näkee heti, Honkala ja Kujala tuumaavat.

Aalto Haitek valmistaa puurakenteita innovatiivisella aaltopuutekniikalla. Aaltopuulevy kootaan vierekkäin aseteltavista aaltopintaisista lankuista ja niput kiinnitetään toisiinsa terästangoilla ja muttereilla. Puristuksen myötä vierekkäisten aaltojen muodot painuvat tiiviisti toisiaan vasten, ja lukittuvat näin paikoilleen. Tekniikan ansiosta rakenteen lujuus on moninkertainen perinteisiin lankkuihin nähden.

Ehkäpä hienointa on se, että tämä saavutetaan puhtaasti mekaanisella kiinnityksellä, ilman minkäänlaisia kemikaaleja.

- Tekniikkaamme voi kuvailla moderniksi perinnerakentamiseksi. Etenkin maailmalla lisäaineeton rakentamistapa on todella suosittua. Toivon, että Suomessakin aletaan herätä kemikaalittomuuden hyötyihin nykyistä enemmän, sanoo Aalto Haitekin toimitusjohtaja ja yrittäjä Janne Honkala.

 

aalto haitek puuta

 

Puheluja maailmalta

Koko idean isä on Janne Honkalan setä Tapani Honkala. Hän teki keksintönsä jo parikymmentä vuotta sitten, mutta vasta vuonna 2017 keksintöä alettiin kaupallistaa Aalto Haitek Oy:n nimissä. Nyt aaltopuutekniikalle on saatu maailmanlaajuiset patentit, ja maailmanvalloitus on alkamassa.

- Suomessa teemme paljon yhteistyötä etenkin nuoremman sukupolven arkkitehtien kanssa, mutta sen lisäksi kiinnostusta tuotteitamme kohtaan on osoitettu ihan ympäri maailmaa. Joka päivä tulee puheluita milloin mistäkin päin maailmaa, Janne Honkala kertoo.

 

Janne Honkala Aalto Haitekilla



Oppisopimuksella kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Aalto Haitek työllistää tällä hetkellä viisi työntekijää sekä alihankkijoita etenkin Keski-Suomesta. Niko Honkalan ja Annika Kujalan työpäivät koostuvat monipuolisista tehtävistä puun parissa.

- Päivät ovat vaihtelevia. Saatan päivän aikana höylätä, porata, tehdä kokoamistyötä tai puunkäsittelyä, kertoo Honkala.

Honkala ja Kujala ovat hiljattain aloittaneet puuteollisuuden perustutkinto-opinnot oppisopimuksella. Honkalalla on pohjalla logistiikka-alan opintoja ja Kujala on ylioppilas.

- Oppisopimuskoulutus vaikuttaa tosi hyvältä koulutusmuodolta. Saa tehdä töitä ja käydä koulua samalla. Tulee kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Mikäs sen parempi, kaksikko sanoo.

Aaltopuuta mihin vain

Tällä hetkellä Aalto Haitekin kysytyimpiä tuotteita ovat erilaiset mökit ja sillat, mutta yrittäjä uskoo, että aaltopuussa vain taivas on rajana.

- Tekniikalla voi tehdä ihan mitä vain. Vaikka igluja, jos siltä tuntuu, Janne Honkala hymyilee.

Aalto Haitek on kehittänyt myös oman teknologian puun vanhentamiseen ja pintakäsittelyyn. Honkalan kehittämät myrkyttömät maalit hengittävät eivätkä sisällä lainkaan muoveja.

Aalto Haitekin tuotteet ovat paitsi terveellisiä, myös helposti liikuteltavissa ja purettavissa.

- Kappaleet voidaan viedä mihin vain. Esimerkiksi mönkijällä tunturiin, kuten yksi asiakkaamme teki, Honkala kertoo.

 

Motivaatio ratkaisee

Honkala on rakennusmestari ja perinnerakentaja jo viidennessä sukupolvessa. Sellaisen taustan omaava ihminen tietää, mitä ominaisuuksia puualalla tarvitaan.

- Isoin asia on motivaatio. Puualalla löytyy kyllä työtä innokkaille tekijöille. Tällä hetkellä on ehkä jopa pulaa osaajista, mies pohtii.

Motivaatiota peräänkuuluttavat myös Niko Honkala ja Annika Kujala.

- Motivaatio on varmaan tärkein. Lisäksi pitää tykätä tehdä käsillä ja vaatii tämä matikkapäätäkin. Mukavaa hommaa kaikin puolin!