Yrttihoitaja - Fytoterapian perusteet

Tavoite

Yrttihoitajan koulutus jakaantuu kahteen noin vuoden mittaiseen osioon. Ensin on fytoterapian perusteet eli yrttihoitajakoulutus, johon sisältyy 7 viikonloppua teemoittain etenevää koulutusta. Aloitusjaksolla perehdytään fytoterapian periaatteisiin ja käyttötapoihin, kasvilääkinnän turvallisuuteen sekä muihin perusasioihin. Sen jälkeen teemat käsittelevät tuki- ja liikuntaelimistöä, ruoansulatusta, keuhkoja, sydäntä ja verenkiertoa, kasvilääkintää mielen ja aistien tukena, seksuaalisuutta ja eri ikäkausien hoitoon liittyviä asioita sekä puhdistamista ja vahvistamista kasvilääkinnän keinoin. Jokaiseen jaksoon sisältyy sekä teoriaa että teemaan liittyvän hoitokokonaisuuden harjoittelua. Lisäksi opiskelijat tekevät kasviesittelyjä ja muita etätehtäviä sekä itsenäistä hoitoharjoittelua.

Perusopintojen jälkeen opiskelija voi halutessaan jatkaa syventäviin opintoihin. Ne koostuvat 5-6 viikonlopusta, jolloin opetellaan rohdosten valmistamista, ihonhoitoa ja hemmottelua, kukkaterapiaa, perehdytään villivihannesten käyttöön. Syventävissä opinnoissa tutustutaan myös toisiin hoitomuotoihin, joita voi käyttää kasvilääkinnän tukena tai toisinpäin.

Koulutus on Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL:n hyväksymä ja kouluttaja Raija-Liisa "Lippe" Äystö on LKL:n kouluttajarekisterissä.

Yrttihoitajan perusopintojen laajuus on 378 h (14 op), josta lähiopetusta on 123 h ja ohjattua, itsenäistä etäopiskelua 255 h. Koulutus on monimuoto-opiskelua. Opiskelu ei ole päätoimista opiskelua. Kaikki vaadittavat tehtävät suoritettuaan opiskelija saa Yrttihoitajan todistuksen.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu kaikille kasvilääkinnästä, terveydestä ja luonnonmukaisesta elämästä kiinnostuneille. Yrttihoitajakoulutus sopii hyvin lisäkoulutukseksi vaikkapa hierojille ja luontaishoiajille. Aiempaa kokemusta kasvilääkinnästä ei tarvitse olla.

Sisältö

Lähiopetusjaksot järjestetään Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä. Huomioi, että nämä jaksot järjestetään VAIN lähiopetuksena.

* I jakso 08.-10.11.2024: Mitä fytoterapia on?
* II jakso 13.-15.12.2024: Kasvilääkintä tuki- ja liikuntaelimistön apuna sekä kivunhoidossa
* III jakso 07.-09.02.2025: Kasvilääkintä ruuansulatuksen tukena
* IV jakso 11.-13.04.2025: Kasvilääkintä keuhkojen, sydämen ja verenkierron tukena
* V jakso 16.-18.05.2025: Kasvilääkintä mielen ja aistien tukena
* VI jakso 15.-17.08.2025: Naiset, miehet ja seksuaalisuus kasvilääkinnän silmin, eri ikäkausissa olevien ihmisten hoitaminen
* VII jakso 19.-21.09.2025: Elimistön puhdistus ja vahvistus kasvilääkinnän keinoin

Ensimmäisen jakson aikataulu: pe klo 18-20.15, la klo 9-17 ja su klo 9-11.30
Muut jaksot: pe klo 18-21, la klo 9-19 ja su klo 9-11.30

Lisätietoja

Vastaa hakulomakkeen lisätietokentässä seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi haluat opiskella yrttihoitajaksi?
- Mitä odotat koulutukselta?
- Millaisia kokemuksia sinulla on luontaisterapioista?

Kouluttajana toimii Raija-Liisa "Lippe" Äystö, joka on valmistunut diplomifytoterapeutiksi 2012. Hän on myös diplomishiatsuterapeutti, koulutettu hieroja, luontaishoitaja ja luontaisyrttineuvoja.

Koulutuksen hinta sisältää opetuksen ja luentomateriaalit. Keski-Pohjanmaan kansanopisto tarjoaa lounaan lauantaina ja sunnuntaina. Koulutusmaksu laskutetaan kuukausierissä.

Opistolla on mahdollisuus majoittua 35 euroa/yö jaetussa 2hh huoneessa tai . Majoitushinta sis. aamupalan ja liinavaatteet.

PERUUTUSEHTO
Päätös kurssin toteutumisesta perustuu hakijoitten määrään. Hakuajan päättymisen jälkeen peruutetusta opiskelupaikasta veloitamme 30% koulutuksen hinnasta. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Ainoastaan lääkärintodistuksella osoitettu este voi olla pätevä syy maksusta vapautumiseen. Koulutusmaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24§). Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on oikeus peruuttaa koulutus, mikäli ryhmäkoko jää liian pieneksi.

Lisätietoja:
* koulutussuunnittelija Minna Poutanen 044 7250 701 (ma-to) tai minna.poutanen(a)kpedu.fi
* käytännön järjestelyistä: koulutussihteeri Seija Prittinen, 040 808 5035 tai info.kansanopisto(a)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää

Keskussairaalassa päivystävät kesälääkärit kävivät ennen kesätöiden alkua Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ja Kiurun koulutuksessa Hyvinvointikampuksella. Lääkärit harjoittelivat simulaatiotilassa käytännön toimenpiteitä elvytystilanteessa.

Lue lisää

Kätilön ja karjakon töistä lapsena haaveillut Lea Haasala on työskennellyt jo pitkään hoiva-alalla. Esimies ehdotti hänelle eräänä päivänä kahvipöydässä Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittamista työn ohessa.

Lue lisää

Ilkka Tossavainen valmistui hierojaksi kesäkuussa. Tiivis opiskelu vaati aikatauluttamista ja taloudenkin osalta tasapainottelua, mutta alanvaihtajaa motivoi unelma, jonka hän oli päättänyt toteuttaa.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskeleva kokkolalainen Joonatan Kinnunen valitsi alan siksi, että hän haluaa auttaa ihmisiä. Kinnunen on yksi niistä lähihoitajaopiskelijoista, jotka hakivat ja pääsivät erikoistumaan ensihoidon osaamisalaan. Ensihoitajat valitaan soveltuvuuskokein, jossa on sekä kirjallinen että fyysinen osuus.

Lue lisää

Kälviäläinen Marika Kamula (25) valmistui lähihoitajaksi vuonna 2010. Tuolloin hän valitsi osaamisalakseen lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon. Valinta osui tavallaan kohdilleen, sillä Marika jäi tuolloin äitiyslomalle ja lopulta hän oli kotona kolmen pienen lapsensa kanssa.

Lue lisää

Luotolaiset Emilia Niemelä ja Fanny Svenfelt ovat opiskelleet suomen kieltä yläasteelta lähtien. Täysin ruotsinkielisellä kotiseudulla suomea käytetään kuitenkin vähän, joten tytöt hakeutuivat yläasteen jälkeen Kokkolaan opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa.

Lue lisää

Pietarsaaressa asuva Ikra Osman pääsi Suomeen perheensä kanssa seitsemän vuotta sitten. Nyt 18-vuotias nuori nainen opiskelee viimeistä vuotta lähihoitajaksi ja tähtää työelämään.

Lue lisää

Oral Hammaslääkärit -ketjun Kokkolan toimipaikassa oli tarvetta uusille työntekijöille. Henkilöstöhankinnassa oli aiemmin koettu haasteita, joten luontevaksi vaihtoehdoksi muodostui oppisopimuksella kouluttaminen. Tavoitteena oli, että lähihoitajan taustakoulutuksella olevat oppisopimuskoulutettavat suorittaisivat suunhoidon osaamisalan kaksi tutkinnon osaa noin vuoden mittaisen koulutuksen aikana työpaikalla oppien, ja heille solmittaisiin vakituiset työsopimukset Oralille valmistumisen jälkeen.

Lue lisää

Hilda Nopanen, 26 on hyvä esimerkki siitä, että harrastuksesta voi kehittyä ammatti, sekä myös siitä, että jatko-opintoihin voi hakeutua lähihoitajan papereilla.

Lue lisää