Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on Välinehuoltoalan perustutkinnon suorittaminen. Välinehuoltaja puhdistaa, desinfioi, tarkastaa, huoltaa ja steriloi tutkimuksissa ja toimenpiteissä käytettäviä välineitä ja huolehtii erilaisten laitteiden käyttövalmiudesta.
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia välinehuoltajana mm. terveyskeskusten tai sairaaloiden välinehuollossa, mutta työpaikka voi löytyä myös laboratoriosta, hammashoitolasta, pieneläinklinikalta, lääketehtaasta sekä elintarvike- tai kemianteollisuuden palveluyksiköstä.
Kohderyhmä
Välinehuoltajan työ on vaihtelevaa ja monipuolista, työntekijältä edellytetään hyvän ammattitaidon lisäksi huolellisuutta, pikkutarkkuutta ja järjestelykykyä. Työssä tarvitaan myös hyviä vuorovaikutustaitoja sekä kykyä työskennellä sekä yksin että ryhmässä.
Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää fyysistä toimintakykyä, henkistä tasapainoa ja kykyä olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Välinehuoltoalan
perustutkintokoulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin, opiskelijavalinnassa huomioidaan
hakijan terveydentila ja alalle soveltuvuus. https://bit.ly/2njUFsY
Jatkuva haku on suunnattu sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. (Katso lisätietoja: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/yhteishaku-ja-jatkuva-haku) Jatkuvan haun koulutukseen voi hakea tällä sivustolla, kun haku on avoinna. Mikäli haku on suljettu, mutta sinulla on jo alan opintoja, voit tiedustella hakijapalveluista mahdollisuutta jatkaa opintojasi.
Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset
Sisältö
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osp, josta ammatillisia opintoja on 145 osp ja yhteisiä tutkinnonosia on 35 osp.
Välinehuoltoalan perustutkintoon kuuluu kolme kaikille pakollista tutkinnonosaa:
• Välineiden puhdistaminen ja desinfiointi infektioiden torjuntatyössä, 45osp
• Välineiden pakkaamisprosessissa toimimine, 30osp
• Sterilointi osana välinehuoltoa, 40 osp
Välinehuoltoalan perustutkintoon kuuluu lisäksi neljä valinnaista tutkinnonosaa, joista valitaan kaksi:
• Alakohtainen välinehuolto, 15osp
• Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön infektoiden torjuntatyössä toimiminen, 15 osp
• Terveydenhuollon logistisissa palveluissa toimiminen, 15 osp
• Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp
Välinehuoltoalan perustutkintoon kuuluu lisäksi yhteisiä tutkinnonosia yhteensä 35 osp:
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.
Opinnot kestävät noin 2 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti, aikaisemmat opinnot tai työkokemus voivat lyhentää opintojen kestoa. Opinnot sisältävät verkko-opiskelua TEAMS-ympäristössä, lähiopetusta oppilaitoksessa ja työssäoppimista Välinehuoltoalan toimintaympäristöissä. Lähiopetusta toteutamme vaihtelevasti päivä-, ilta- ja viikonloppuopintoina.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Lisätietoa koulutuksesta antavat
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010, hakijapalvelut(at)kpedu.fi
Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus