Turvallisuusalan ammattitutkinto

Tavoite

Koulutuksen käyminen antaa valmiudet suorittaa turvallisuusalan ammattitutkinnon näyttöineen.

Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä yksityisiä turvallisuuspalveluja tuottavassa yrityksessä esimerkiksi vartijana, reseptionistina, järjestyksenvalvojana, poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi asetettuna järjestyksenvalvojana, myymälätarkkailijana, arvokuljettajana, henkivartijana, turvatarkastajana, vartijapalomiehenä tai esimiehenä. Mikäli olet käynyt aiemmin alan lyhytkoulutuksia ammattitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden syventää esimerkiksi vartijakoulutuksessa saamiasi tietoja ja taitoja.

Kohderyhmä

Voit hakea mikäli olet:
* 18-64 vuoden ikäinen
* rehellinen ja luotettava, turvallisuusalan tehtäviin sopiva henkilö
* olet kiinnostunut yksityisestä turvallisuusalasta ja vartijan työstä tai työskentelet jo alan työtehtävissä

Tutkinnossa on terveydentilaa koskevia vaatimuksia:
https://bit.ly/2njUFsY

Sisältö

Tutkinnon pakolliset osat:
* Vartijan koulutus (Väliaikaisen vartijan koulutus ja vartijan koulutus) 25 osp
* Pelastustoiminta 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, valitaan 100 osp:
* Toiminta eri vartiointimuodoissa 25 osp
* Teknisten turvallisuusjärjestelmien käyttö 25 osp
* Tilannehallinta 25 osp
* Järjestyksenvalvonta 25 osp
* Kaupan turvallisuustoiminta 25 osp
* Turvatarkastus 25 osp
* Henkilösuojaus 25 osp
* Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden turvallisuusvalvonta 50 osp
* Sammutus- ja pelastustoiminta 50 osp
* Turvallisuusalan esimiestoiminta 25 osp
* Arvokuljetustoiminta 25 osp

Tutkintoon voidaan sisällyttää tutkinnon osa tai osia turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnosta, sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnosta tai sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnosta vähintään 25 osp laajuisesti.

Koulutuksen kesto on noin yksi vuosi, mutta se voi vaihdella opiskelijan aikaisemman osaamisen perusteella.

Tietopuoliset opinnot toteutetaan lähi- ja etäopetuksena. Opinnot alkavat intensiivijaksolla, joka kestää 30 päivää. Tämän jälkeen lähiopetusta on 2 kertaa kuukaudessa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen toteutetaan vartiointiliikkeissä.

Pakollisiin ja valinnaisiin tutkinnon osiin liittyy kaikkiin turvallisuusalan tutkintoihin kuuluvia asioita kuten yritys- ja tietoturvallisuutta.

Tutkinnon suorittamiseen liittyvä työssäoppiminen on osa tutkintoon kuuluvaa koulutusta ja työssäoppimista on mahdollista tehdä myös ulkomailla. Opiskelija etsii ennen koulutuksen alkua soveltuvan työssäoppimis- tai oppisopimuspaikan, ellei hänellä sitä ole.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Turvallisuusalan ammattitutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden.

Lisätietoja koulutuksesta:
tutkintovastaava Petri Ala-Tainio, p. 040 807 3516,
henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

tai hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Teknologiakatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Julia Siermala ja Matti Lahti opiskelevat ensimmäistä vuotta turvallisuusvalvojiksi. Turvallisuusvalvojien oppimisympäristönä toimii Kampushalli, jossa on kolme luokkahuonetta sekä hyvät urheilutilat fysiikkatunneille.

Lue lisää

Kpedun valinta Vuoden aikuisopiskelijaksi 2017 on turvallisuusalan opiskelija Pasi Neuvonen. Neuvonen opiskelee Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintoon valmistavassa koulutuksessa. 

Lue lisää

Kokkolalainen Ida-Maria Lågland valmistui keväällä ammattiopistolta, mutta hänen opiskemansa ala ei tuntunut oikealta. Valmistumisen jälkeen Lågland kävi talven sesonkityössä ja haki syksyllä Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen viikonloppukoulutuksena järjestämään vartijan peruskurssille.

Lue lisää

Lohtajalainen Jaakko Kinnunen työskentelee Securitaksella vartijana. Parikymppisen miehen tie vei lukion jälkeen armeijaan sotilaspoliisiksi ja sieltä Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen vartijaopintoihin. Järjestyksenvalvojakortin hän oli suorittanut jo ennen vartijaopintojaan.

Lue lisää

Lestijärveltä kotoisin oleva Veeti Hietapakka tuumi jo peruskoulussa, että voisi tulevaisuudessa työskennellä joko poliisina tai pelastustehtävissä.

Lue lisää