Ruokapalvelujen ammattitutkinto

Tavoite

Ammattitutkinnossa voi erikoistua ravintolan tai suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin. Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee ruokaravintolassa tai itsenäisenä yrittäjänä. Työpaikkoja ovat erityyppiset ruokaravintolat, tilaus- ja juhlapalveluyritykset ja matkustajalaivojen ruokaravintolat.

Ravintolakokkina hallitset korkeatasoisten alku-, pää- ja jälkiruokien valmistamisen ja esillelaiton.

Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki työskentelee ammattikeittiössä kokin työtehtävissä, joissa valmistetaan säännöllisesti yli 200:lle henkilölle lounas- ja päivällisruokia.

Suurtalouskokkina hallitset eri ruokalajien valmistamisen suurille asiakasmäärille.

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on tiedot ja taidot työskennellä ravintola- tai suurtalouskokin työtehtävissä.

Täydennät osaamistasi valinnaisilla tutkinnon osilla. Voit perehtyä laajemmin erilaisiin tuotantotapoihin tai hankit osaamista ennalta varattujen asiakastilausten ruoanvalmistuksen ja asiakaspalvelun tehtävissä tai perehdyt erityisruokavalioiden, kasvisruokien tai kylmänä tarjottavien ruokien valmistamiseen.

Kohderyhmä

Henkilöille, jotka haluavat työskennellä ruoanvalmistustehtävissä ravintola- tai suurtalousalalla tai syventää olemassa olevaa ammattitaitoa.

Sisältö

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). Valittavana on:

- Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala

TAI

- Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala

Tutkinto muodostuu osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä tai Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (90 osaamispistettä).

Tutkintoon voit myös sisällyttää tutkinnon osan perustutkinnosta, 10-30 osp.

Aikaisemmin hankittu osaaminen otetaan huomioon, ja henkilökohtaistaminen vaikuttaa opintojen sisältöön ja kestoon. Opiskelu tapahtuu joustavasti työpaikoilla, oppilaitoksessa ja virtuaalisissa ympäristöissä. Opinnot on mahdollista aloittaa joustavasti opiskelijalle laaditun henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman mukaan (HOKS).

Opinnot voi suorittaa joustavasti työn ohessa.

Voit suorittaa tutkinnon oppisopimuksella tai koulutussopimuksella.

Linkki Kpedun toteutussuunnitelmaan: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/amops/1742756/tiedot

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Koulutukseen on vapaita opiskelupaikkoja. Jatkuva haku on avoinna toistaiseksi. Hakijat haastatellaan opiskelijavalinnan tekemiseksi. Opiskelijavalintoja tehdään hakuaikana.

Lisätietoja koulutuksesta:
Tutkintovastaava Leena Roukala, p. 040 808 5069
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi.

Lisätietoja hakeutumisesta:
Hakijapalvelut, p. 040 8085010 tai
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Jos olet ollut pitkään työelämässä, sinulla saattaa olla mahdollista hakea ammattitutkintostipendiä tutkinnon suoritettuasi. Katso lisätietoa: https://www.tyollisyysrahasto.fi/

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

20-vuotiaalla Brita Koivistolla ja 17-vuotiaalla Laura Koskelalla on kokemusta ruoanlaitosta jo reilusti yli kymmenen vuoden ajalta. Kumpikin on lähtöisin isosta perheestä, ja keittiöhommat ovat siten tulleet tutuiksi jo pienestä pitäen. Koivisto muistelee tehneensä ensimmäistä kertaa ruokaa noin neljä- tai viisivuotiaana.

Lue lisää

Adele Kinnunen, 22, on työskennellyt helmikuusta 2018 lähtien maineikkaan huippuravintola Savoyn vuoromestarina. Hän valmistui ravintolakokiksi Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta keväällä 2016. Kinnunen selviytyi arvostetun PRO-kisan ravintolan kokki -sarjan kärkikolmikkoon. Hän on myös voittanut ammattitaidon suomenmestaruuden ravintolakokkilajissa. Menestys on seurannut toistaan ja vieläpä lyhyessä ajassa. Missä mahtaakaan piillä Kinnusen menestysresepti?

Lue lisää

Kokkolalainen Anders Wentin kertoo olleensa aina utelias kokeilemaan uutta. Ehkä juuri siksi Wentin teki viime syksynä työurallaan täyskäännöksen. Oulun ruotsinkielisen yksityiskoulun rehtorina ja toiminnanjohtajana työskennellyt Wentin irtisanoutui ja lähti opiskelemaan kokiksi.

Lue lisää

Keväällä 2017 kokiksi hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta valmistunut Samuel Lönnbäck nauttii, kun saa haastaa itseään.

Lue lisää

Jenna-Sofia Paananen Toholammilta ja Saija Anttila Himangalta opiskelevat viimeistä vuotta elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuvat keväällä leipuri-kondiittoreiksi.  Leipuri-kondiittori on yksi elintarvikealan perustutkinnon kolmesta osaamisalasta.

Lue lisää

Kokkolalainen Kati Järvi oopiskelee viimeistä vuotta elintarvikkeiden valmistamista. Hän mietti hakemisvaiheessa vaihtoehtoina myös hotelli-, ravintola- ja cateringalaa sekä lukiota, mutta valitsi elintarvikealan perustutkinnon.

Lue lisää

19-vuotias kannuslainen Adele Kinnunen opiskelee nyt kolmatta eli viimeistä vuotta kokiksi Ammattikampuksella. Rankan alan Adele valitsi tarkoituksella.

Lue lisää

Soite on yksi alueemme suuri ravintola- ja cateringalan työllistäjä. Alalle valmistuneiden tulevina työpaikkoina voivat olla esimerkiksi lounas-, A la carte- ja henkilöstöravintolat, suurkeittiöt, kahvilat ja cateringalan yritykset

Lue lisää

Leipuri-kondiittoriksi opiskelevien työsalissa riittää tohinaa, kun opiskelijoiden käsissä valmistuu päivittäin niin suolaisia kuin makeitakin tuotteita.

Lue lisää

Kokkolalaiselle Tom Annalalle ruoanlaitto on intohimo. Hän kertoo nauttivansa siitä, että saa kokeilla ja kehittää uudenlaisia ruokia ja reseptejä.

Lue lisää

16-vuotiasta Ronja Höglandia voidaan tulevaisuudessa kutsua kahvilanomistajaksi. Näin uskaltaa sanoa, sillä unelma siitä on kulkenut hänen mukanaan jo lapsesta lähtien. Ensimmäinen ajatus omasta kahvilasta heräsi jo viisivuotiaana, ja kymmenvuotiaana olivat lukkoon lyötyinä jo nimi ja logokin.

Lue lisää

Kauhavalta kotoisin oleva Sauli Kangas kertoo olleensa yläkoulussa kympin oppilas ja luokan paras. Näin ollen oli ikään kuin itsestään selvää, että tie tulisi viemään lukioon ja sen jälkeen yliopistoon. Niin kävikin, ja Kangas päätyi Helsingin yliopistoon opiskelemaan agronomiksi. 

Lue lisää