Maatalousalan ammattitutkinto, Tuotantoeläinten tilasiemennys (nauta)-tutkinnon osa 50 osp

Tavoite

Tuotantoeläinten tilasiemennyksen (nauta) koulutus antaa tiedot ja taidon Tuotantoeläinten tilasiemennys- tutkinnon osan näyttöä varten.

Tutkinnon osa suoritetaan näyttönä. Näyttö järjestetään joko opiskelijan omalla tilalla tai tilalla, johon hän on palvelussuhteessa. Näytössä osaaminen osoitetaan koko tilasiemennyksen prosessissa.

Tutkinnon osan suorittaminen hyväksytysti näytössä antaa eläinsuojelulain edellyttämän kelpoisuuden nautojen keinosiementämiseen omalla tilalla tai tilalla, johon henkilö on palvelussuhteessa.

Kohderyhmä

Lypsy- tai emolehmätilojen yrittäjät ja eläinten hoitotöitä tekevät tilatyöntekijät. Työkokemusta oltava nautojen hoidosta ja käsittelystä. Myös maatalousalan peruskoulutuspohja suotavaa.

Sisältö

Koulutuksen sisältö:
- siemennysajankohdan määritys
- hedelmällisyyden tunnusluvut
- keinosiemennyksen perusteet ja siemennystekniikka
- työvälineistä huolehtiminen
- siemenen hankinta, varastointi ja käsittely
- siementäminen
- siemennysvälineiden puhdistus ja huolto
- dokumentointi
- jalostus

Koulutus järjestetään yhteistyössä Faba Osk:n kanssa. Koulutus toteutetaan lähi- ja verkko-opintoina sekä ohjattuina käytännön harjoitteluina opiskelijan omalla tilalla tai työpaikalla. Lähiopintoja kaksi päivää/ryhmä. Lähiopetuspäivien jälkeen opiskelijat aloittavat ohjatut keinosiemennysharjoitukset omalla tilalla tai työpaikalla.

Koulutukseen liittyvät lähiopetuspäivät järjestetään Kannuksessa ja Tervolassa seuraavasti:
Tervola 7.-8.2.2024
Kannus 21-22.2.2024
HUOM. ilmoita sähköisen haun yhteydessä kummalla paikkakunnalla haluat osallistua lähipäiviin!!

Lähiopetuksessa kouluttajina Faban eläinlääkärit ja tuotepäällikkö. Käytännön harjoittelu omalla tilalla tai työpaikalla tapahtuu seminologien ohjauksessa: viisi kolmen tunnin ohjauskäyntiä. Koulutuksen hinta 1 600 euroa.

Tutkinnossa tarvittavan ammattitaidon hankkiminen suunnitellaan jokaiselle henkilökohtaisesti. Suunnittelussa otetaan huomioon aikaisempi, työkokemusten, koulutusten tai harrastusten kautta hankittu osaaminen. Esim. jos olet käynyt nautojen tilasiemennyskoulutuksen jossain muualla ja sinulla on tutkinnossa tarvittava osaaminen, sinut ohjataan suoraan näyttöön.

Tarvittava ammattitaito on mahdollista hankkia myös niin, että omalla työpaikalla toinen työntekijä, jolla on tilasiemennykseen liittyvä kelpoisuus, toimii ohjaajana. Tällöinkin on ensin hakeuduttava opiskelijaksi ja henkilökohtaistamisessa sovitaan osaamisen hankkimisesta työpaikalla. Työpaikan ja ohjaajan kanssa tehdään koulutussopimus tai oppisopimus. Ohjaajan ammattitaito ja ohjausosaaminen varmistetaan ennen sopimuksen tekemistä. Oppisopimus solmitaan silloin, kun kyseessä on työsuhde tai opiskelija toimii tilalla yrittäjänä. Oppisopimus edellyttää, että ammattitaitovaatimuksiin liittyviä töitä tehdään vähintään 25 tuntia/viikko. Muissa tapauksissa tehdään koulutussopimus. Koulutussopimukslla opiskeltaessa opiskelijalta peritään koulutusmaksu (800 €).
Tutkinnon osan tiedot:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/tutkinnonosat/5021815

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Tutkinnon osaan voivat hakeutua myös ne, joiden on mahdollista saada ammattitaidon hankkimiseen liittyvä ohjaus toiselta tilan työntekijältä tai yrittäjältä. Tällöin osaamisen hankkimisen aikataulutus suunnitellaan jokaiselle henkilökohtaisesti.

Lisätietoja koulutuksesta ja tutkinnon osan suorittamisesta:
Eija Mäki-Ullakko, Kpedu, p. 044 725 0637 eija.maki-ullakko(at)kpedu.fi

Jaana Vuolteenaho, Faba Osk, p. 040 311 5606 jaana.vuolteenaho(at)faba.fi

Hakeutuminen sähköisen haun kautta.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ollikkalankatu 3, 69100 KANNUS


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

Lue lisää

Kun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.

Lue lisää

Lohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.

Lue lisää

Eläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.

Lue lisää

Maaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.

Lue lisää

Outi Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.

Lue lisää

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Lue lisää

Kokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Keväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.

Lue lisää

Janne Kalliokoski (16) opiskelee Kannuksen toimipaikassa maatalousalan perustutkintoa nyt ensimmäistä vuotta. Hän valitsi osaamisalakseen maatalousteknologian ja valmistuu maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Aino Ronkainen (18) valmistuu tänä keväänä maatalousalan perustutkinnosta eläintenhoitajaksi. Kannuksessa on yksi Suomen harvoista kennelalaan painottuneista eläintenhoitajien koulutuksista ja ala on vuodesta toiseen yhteishaussa Kpedun suosituimpia.

Lue lisää

Joonas Karhumaa (18) ja Kaisa Räsänen (21) opiskelevat Kannuksen toimipaikassa kennellinjalla nyt toista vuotta. Kaisa opiskeli ylioppilaaksi kotikaupungissaan Jyväskylässä ja Joonas opiskeli yhden vuoden Oulussa lukiossa. 

Lue lisää