Maatalousalan ammattitutkinto, Maatalouslomittamisen osaamisala

Tavoite

Maatalousalan ammattitutkinnon (osaamisala maatalouslomittaminen) valmistavan koulutuksen avulla hankitaan maatalouslomitustyössä vaadittava osaaminen. Keskeistä osaamista maatalouslomittajan ammatissa on tuotantoeläinten hoitaminen sekä asiakaspalvelu- ja työelämätaidot. Maatalouslomittajan työssä korostuu lisäksi eläinten käsittely- ja seurantataidot sekä koneiden käytön ja tuotantoon liittyvän automatiikan hallinta.

Koulutus valmistaa tutkinnon suorittamiseen. Osaaminen osoitetaan näytöissä.

Kohderyhmä

Maatalousalan ammattitutkinto soveltuu hyvin maatalouslomittajina ja tuotantoeläinten hoitajina työkenteleville, jotka haluavat päivittää osaamistaan tai tarvitsevat ammattitutkinnon. Alan työkokemus on suotavaa, samoin peruskoulutus alalle. Yksittäistapauksissa tämä ammattitutkinto soveltuu myös henkilöille, joilla ei ole kokemusta alasta tai tuotantoeläinten hoitotöistä. Ammattitaidon hankkiminen suunnitellaan jokaisen tarpeiden mukaan henkilökohtaisesti.

Sisältö

Maatalousalan ammattitutkinto, maatalouslomittamisen osaamisala 150 osp (osaamispistettä)

Tarjoamme opetusta seuraaviin tutkinnon osiin:
Pakollinen tutkinnon osa:
- Maatalousalan työtehtävissä toimiminen 50 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, yhteensä 100 osp:
Valinnaiset tutkinnon osat 1, valitaan 40-100 osp
- Maidon tuottaminen 90 osp
- Naudanlihan tuottaminen 50 osp
- Sianlihan ja porsaiden tuottaminen 50 osp
- Hevosten hoitaminen tuotantoeläintilalla 40 osp
- Turkisten tuottaminen 50 osp
- Lampaanlihan ja villan tuottaminen 50 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 2, valitaan 0 - 60

Maatalousalan ammattitutkintoon voidaan sisällyttää tutkinnon osa tai osia (0-50 osp) ammatillisesta perustutkinnosta tai toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta. Se korvaa silloin yhden valinnaisen tutkinnon osan.

Koulutuksessa on lähi-, etä- ja verkko-opintoja sekä työssäoppimista.

Tutkinnossa tarvittava osaamisen hankkiminen suunnitellaan jokaiselle henkilökohtaisesti. Suunnittelussa otetaan huomioon aikaisempi, esim. työkokemusten, koulutusten tai harrastusten avulla hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laadinnan yhteydessä.

Ammattitaito osoitetaan käytännön työtehtävissä pääosin työpaikoilla (lomitustiloilla) työtehtävissä ja -prosesseissa. Jokaiselle tehdään henkilökohtainen suunnitelma (aikataulu, työpaikat ja osaamisen osoittamistavat).

Koulutusaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon tutkinnossa tarvittavaa osaamista pitää vielä hankkia. Keskimäärin tutkinnon suorittamiseen kuluu aikaa noin 1,5 vuotta ja keskimäärin 50 lähipäivää 2-5 päivän jaksoissa. Jos sinulla on pitkä työkokemus maatalouslomittajan työstä ja mahdollisesti taustalla alan peruskoulutus, voit suorittaa tutkinnon keskimääräistä nopeammalla aikataululla.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Koko koulutuksen hinta 1500€, tutkinnon osa á 300€

Lisätietoja koulutuksesta:
Eija Mäki-Ullakko, p. 044 725 0637,
henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

tai Hakijapalvelut, p. 040 808 5010, hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Jatkuva haku on avoinna toistaiseksi. Hakijat haastatellaan opiskelijavalinnan tekemiseksi. Opiskelijavalintoja tehdään hakuaikana. Koulutus on mahdollista aloittaa joustavasti.

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ollikkalankatu 3, 69100 KANNUS


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

Lue lisää

Kun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.

Lue lisää

Lohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.

Lue lisää

Eläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.

Lue lisää

Maaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.

Lue lisää

Outi Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.

Lue lisää

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Lue lisää

Kokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Keväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.

Lue lisää

Janne Kalliokoski (16) opiskelee Kannuksen toimipaikassa maatalousalan perustutkintoa nyt ensimmäistä vuotta. Hän valitsi osaamisalakseen maatalousteknologian ja valmistuu maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Aino Ronkainen (18) valmistuu tänä keväänä maatalousalan perustutkinnosta eläintenhoitajaksi. Kannuksessa on yksi Suomen harvoista kennelalaan painottuneista eläintenhoitajien koulutuksista ja ala on vuodesta toiseen yhteishaussa Kpedun suosituimpia.

Lue lisää

Joonas Karhumaa (18) ja Kaisa Räsänen (21) opiskelevat Kannuksen toimipaikassa kennellinjalla nyt toista vuotta. Kaisa opiskeli ylioppilaaksi kotikaupungissaan Jyväskylässä ja Joonas opiskeli yhden vuoden Oulussa lukiossa. 

Lue lisää