Hevostalouden perustutkinnon osat, Valjakkoajon erikoistumisopinnot

Tavoite

Koulutuksessa opit valjastamaan hevosen tai ponin erilaisilla valjakkovaljailla. Opit ohjasajamaan sekä ajamaan turvallisesti valjakolla.
Koulutus antaa valmiuksia toimia hevosen kanssa valjakkoajokilpailuissa sekä kilpailijana että groomina. Tutustut valjakkoajon historiaan ja nykypäivään.
Koulutuksen aikana hankit osaamista valjakkoajon lisäksi hevosten hyvinvoinnista, käyttäytymistarpeista ja hevosen totuttamisesta uusiin tilanteisiin ja esim. valjakkoajovarusteisiin ja kilpailutilanteeseen.
Kouluttajina toimii Kaustisen toimipaikan opettajien lisäksi Leena Kalalahti.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu valjakkoajosta kiinnostuneille hevosihmisille. Hakeutujilta edellytämme hevosenkäsittely- ja ajotaitoa (koulutuksen tai harrastustoiminnan tai työkokemuksen avulla hankittuna).

Mikäli sinulla ei ole riittävää kokemusta hevosalalta, hakeudu ensin hevostalouden perustutkinnon ammatillisiin pakollisiin tutkinnonosiin (Monipuoliset hevostaidot -koulutus).
Opiskelijan on myös mahdollisuus suorittaa koko hevostalouden perustutkinto/ hevostenhoitaja tai hevospalveluohjaaja Kpedu Kaustisella, jos ei ole sitä aiemmin suorittanut.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Koulutuksessa opit:
- valjastuksen valjakkovaljailla
- erilaisten vaunujen käyttötarkoituksen ja erot
- ajamaan koulutetulla valjakkohevosella turvallisesti
- apujen käyttöä ajaessa (istunta, ääniavut, piiska)
- ohjasajoa
- valjakkoajon perinteitä ja nykypäivää
- valjakkoajon kilpailutoimintaa
- groomin tehtäviä
- hevosten hyvinvointia ja totuttamista
- hoitamaan valjakkohevosia kotona ja kilpailuissa

Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnon osat:

Hevosten päivittäisistä hoitotoimista huolehtiminen 10 osp

Hevosen käyttäminen eri toimintamuodoissa 10 osp (valjakkoajo)

Ratsuhevosten hoitaminen 20 osp (valjakkohevosten hoitaminen)

Lisäksi halutessasi:
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp
- kansainvälinen tai kotimainen työssäoppiminen

Lisäksi voit halutessasi suorittaa muita tutkinnonosia henkilökohtaisten tarpeidesi mukaisesti.

Koulutus kestää noin 1 vuoden. Koulutus sisältää työssäoppimista, lähiopetusta n. 2-3 pv/kk, ohjattua itsenäistä harjoittelua ja verkko-opiskelua sekä itsenäistä tiedonhakua. Opetus on maksutonta. Kustannuksia opiskelijalle syntyy majoituksista, matkustamisesta jne.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Opiskelijalla tulee olla käytössä valjakkoajoon soveltuva hevonen sekä työssäoppimispaikka, jossa pääsee hoitamaan valjakkohevosia kotona ja kilpailuissa sekä ajamaan valjakolla myös ohjatusti.


Alustavat lähiopetuspäivät Valjakkoajon erikoistumisopinnoissa:
Opintoihin orientaatiopäivä 15.08.2024
28.8. Ratsuhevosten hoitaminen
3.-4.09.2024 Valjakkoajo
11.9. Ratsuhevosten hoitaminen
9.10. Ratsuhevosten hoitaminen
5.-6.11.2024 Valjakkoajo
13.11. Ratsuhevosten hoitaminen
4.12. Ratsuhevosten hoitaminen
tammi- toukokuussa ja elo-syyskuussa 2025 1 lähipäivä/kk Ratsuhevosten hoitamiseen liittyen
maalis- tai huhtikuussa 2 lähipäivää valjakkoajoa

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
Marianne Hyyrynen 040-8085058
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Hakijat haastatellaan 25.7.2024

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää

Halsualta kotoisin oleva Heli Haapasalo päätyi hevosalan opintoihin isosiskonsa jalanjäljissä. Ravitapahtumissa, heppamessuilla ja muissa tapahtumissa opintojensa ohella hääränneen isosiskon innostuneisuus sai myös Helin kiinnostumaan hevosalasta.

Lue lisää