Hevostalouden perustutkinnon osat, Kengityskoulu

Tavoite

Koulutuksessa opit tekemään hevoselle peruskengityksen. Opit huolehtimaan hevosen kavioterveydestä ja käsittelemään erilaisia hevosia kengityksen yhteydessä turvallisesti. Opit tunnistamaan ja hoitamaan erilaisia kaviovammoja ja sairauksia. Opit kavion toimintaperiaatteet ja erilaisten kenkien käyttötarkoituksen.

Koulutus antaa valmiuksia toimia hevosten kengittäjänä.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu hevosten kengityksestä ja kavionhoidosta kiinnostuneille. Hakeutujilta edellytämme aiempaa osaamista hevosten kanssa toimimisesta koulutuksen, harrastustoiminnan tai työkokemuksen kautta.

Mikäli sinulla ei ole riittävää osaamista, voit hakeutua ensin hevostalouden perustutkinnonosioon Monipuoliset hevostaidot, jossa hankit tarvittavan osaamisen.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Koulutuksessa opit:
- Käyttämään ja huoltamaan kengitysvälineitä
- Kavion anatomiaa ja fysiologiaa
- Arvioimaan rakenteen ja kengityksen merkitystä hevosen terveydelle
- Arvioimaan hevosen vuolu- ja kengitystarpeen
- Vuolemaan hevosten kaviot
- Irrottamaan ja kiinnittämään hevoskengät
- Tunnistamaan ja hoitamaan erilaisia kaviovammoja sekä -sairauksia

Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnonosat
Peruskengityksen tekeminen 60 osp
Hevosten päivittäisestä hoitotoimenpiteistä huolehtiminen, 10 osp

Lisäksi voit halutessasi suorittaa muita tutkinnonosia henkilökohtaisten tarpeidesi mukaisesti. Esimerkiksi yritystoiminnan käynnistämisen ja kehittämisen tueksi voit valita hevosalan yritystoimintaan liittyviä tutkinnonsia.

Koulutus sisältää lähiopetusta n. 3 pv/kuukausi. Lisäksi opiskelu sisältää työssäoppimista tai itsenäistä harjoittelua, verkko-opiskelua ja itsenäistä tiedonhakua. Koulutus kestää noin vuoden.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Lähiopetuspäivät:
Koulutus alkaa orientaatiopäivällä 28.5.2024.
28. - 30.8.2024
25. - 27.9.2024
23. - 25.10.2024
20. - 22.11.2024
11. - 13.12.2024

Vuoden 2025 lähiopiskelupäivät ilmoitetaan myöhemmin.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
kouluttaja Kristian Autio, p. 040 808 5190
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Hakuaika 1.2.-30.4.2024. Kaikki hakijat haastatellaan.
Seuraavan koulutus alkaa 28.5.2024.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää

Halsualta kotoisin oleva Heli Haapasalo päätyi hevosalan opintoihin isosiskonsa jalanjäljissä. Ravitapahtumissa, heppamessuilla ja muissa tapahtumissa opintojensa ohella hääränneen isosiskon innostuneisuus sai myös Helin kiinnostumaan hevosalasta.

Lue lisää