Hevostalouden perustutkinnon osat, Hevoskasvatus

Tavoite

Koulutuksessa hankit osaamista hevoskasvatuksen tehtävissä toimimiseen sekä tallin ja talliympäristön hoitamiseen. Perehdyt hevosjalostukseen, kotimaiseen hevoskasvatukseen sekä kotimaiseen hevosrotuun monipuolisesti. Koulutus antaa valmiudet hoitaa, ruokkia ja käsitellä siitoshevosia ja varsoja tallissa, pihatossa ja laitumilla. Opit toimimaan hevosten hoitamisessa lisääntymiskierron eri vaiheissa (sis. varsomisen valvonta). Koulutuksen aikana tutustut varsojen terveydenhoitoon, kavioiden hoitoon sekä vierottamiseen. Opit hoitamaan talliympäristöä, hevosten urheilu- ja ulkoilualueita sekä toteuttamaan hevosten laidunnuksen.

Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnon osat:
Hevosten päivittäisistä hoitotoimista huolehtiminen 10 osp
Hevoskasvatuksen tehtävissä toimiminen 20 osp
Tallin ja talliympäristön hoitaminen ja teknisten töiden tekeminen 20 osp
Lisäksi halutessasi:
Ratsuhevosten hoitaminen 20 osp tai
Ravihevosten hoitaminen 20 osp
Hevosen käyttäminen eri toimintamuodoissa 10 osp (valitsemasi hevosurheilun laji)

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu hevoskasvatuksesta ja jalostuksesta kiinnostuneille. Koulutuksen avulla vahvistat taitojasi siitoshevosten ja varsojen sekä talliympäristön hoitamisessa. Hakeutujilta edellytämme monipuolista perusosaamista hevosalalta sekä hevosten käsittelyn ja tallitöiden perustaitoja (koulutuksen tai harrastustoiminnan tai työkokemuksen avulla hankittuna).


Mikäli sinulla ei ole riittävää osaamista, voit hakeutua ensin hevostalouden perustutkinnonosioon Monipuoliset hevostaidot, jossa hankit tarvittavan perusosaamisen.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Koulutuksessa opit:
Huomioimaan hevosten hyvinvoinnin ja lajinmukaisen käyttäytymisen
Hoitamaan siitoshevosia ja varsoja
Suunnittelemaan ja toteuttamaan siitoshevosten ja varsojen ruokinnan
Hevoskasvatuksen ja hevosjalostuksen sekä hevosten lisääntymiskierron perusteita
Valvomaan varsomisen ja järjestämään varsojen vieroituksen
Huolehtimaan varsojen terveydenhoidosta ja kavioidenhoidosta
Toteuttamaan hevosten laidunnuksen
Hoitamaan talliympäristöä ja hevosten urheilu- ja ulkoilualueita
Suunnittelemaan taloudellista ja kestävän kehityksen mukaista tallin toimintaa


Koulutus kestää noin vuoden. Opiskelu henkilökohtaistetaan keston ja sisällön osalta. Koulutus sisältää työssäoppimista hevossiittolassa, oriasemalla tai hevoskasvatusta harjoittavalla tallilla, lähiopetusta, ohjattua itsenäistä harjoittelua ja verkko-opiskelua sekä itsenäistä tiedonhakua.
Opiskelijalla tulee olla työssäoppimispaikka, jossa pääsee hoitamaan siitoshevosia ja varsoja sekä tekemään talliympäristön hoitotehtäviä.


Lisäksi voit halutessasi suorittaa muita tutkinnonosia henkilökohtaisten tarpeidesi mukaisesti. Esimerkiksi yritystoiminnan käynnistämisen ja kehittämisen tueksi voit valita hevosalan yritystoimintaan liittyviä tutkinnonsia.

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Lähiopetuspäivät 2024
17.1.2024
2.2.2024
25.3.2024
26.4.2024
22.5.2024
30.8.2024
4.10.2024
1.11.2024


Lisäksi etäopetusta tiistai-iltapäivisin n. 2 kertaa kuukaudessa.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
Marianne Hyyrynen puh. 040-8085058
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Kaikki hakijat haastatellaan 11.-21.12.2023 välisenä aikana.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää

Halsualta kotoisin oleva Heli Haapasalo päätyi hevosalan opintoihin isosiskonsa jalanjäljissä. Ravitapahtumissa, heppamessuilla ja muissa tapahtumissa opintojensa ohella hääränneen isosiskon innostuneisuus sai myös Helin kiinnostumaan hevosalasta.

Lue lisää