Hevostalouden perustutkinnon osa, Montekoulu

Tavoite

Montekoulun myötä pääset syvälle lajin maailmaan niin hevosen kuin ohjastajan näkökulmasta. Opit valitsemaan lajiin sopivan hevosen, kouluttamaan sekä valmentamaan montehevosta. Kehität taitojasi monteohjastajana niin teknisten taitojen osalta kuin fyysisen kunnon näkökulmasta.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu monteohjastamisesta kiinnostuneille. Koulutuksessa hankitaan valmiuksia toimia lajissa.

Hakeutujilta edellytämme monipuolisia tietoja ja taitoja hevosalalta ja hyvää perusratsastustaitoa. Sinulla tulee olla käytössäsi montératsastukseen soveltuva hevonen käytännön tekniikkaharjoittelua varten.

Lisätietoa valintaperusteista ja vaatimuksista löydät täältä: https://www.kpedu.fi/hakijalle/hakeutuminen-koulutukseen/valintaperusteet-ja-vaatimukset

Sisältö

Koulutuksessa opit:
- Monte lajina ja lajin kansainvälisyys
- Montehevosen valinta ja kouluttaminen lajiin
- Montehevonen urheilijana: valmennusfysiologia, valmennuksen suunnittelu, montehevosen varusteet
- Monteratsastaja urhelijana: monteohjastajan fyysinen kunto, sisältäen mm. lihaskunto- ja laktaattitestaukset sekä ravitsemusluennot, InBody-mittaus, mentaalivalmennus, henkilökohtaiset valmennussuunnitelmat
- Monteratsastuksen tekniikka: tekniikkaharjoitukset simulaattorilla ja hevosilla
- Mukana koulutuksessa myös kansainvälisiä kouluttajia

Koulutus koostuu kahdesta tutkinnon osasta:
- Monteurheilu 10 osp
- Monteohjastajaksi valmentautuminen 10 osp

Lisäksi halutessasi:
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp (kansainvälinen työssäoppiminen mahdollista)

Koulutus kestää noin vuoden. Koulutus sisältää lähiopetusta 2-3 pv/kk sekä verkko-opintoja. Lisäksi koulutukseen kuuluu työssäoppimista ravitalliyrityksessä, jossa on mahdollista ratsastaa monteharjoituksia.Työssäoppiminen toteutetaan joko koulutussopimuksella (ei työsuhdetta) tai oppisopimuksella (työsuhteessa).

Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan sinulla jo oleva osaaminen, esim. työssä tai aiemmissa opinnoissa hankittu osaaminen. Opintojen sisältö, toteutustapa ja arvioitu kesto tarkentuvat HOKS-suunnitelman laadinnan yhteydessä.

Kouluttajina toimivat useat alan huiput Suomesta ja maailmalta! Koulutus järjestetään yhteistyössä Keski-Pohjanmaan liikunnan kanssa, joka vastaa mm. monteratsastajan fyysisen kunnon testaamisen ja kehittämisen osa-alueesta. Ravisimulaattorimme mahdollistaa yksilöllisen tekniikan opettamisen tarkasti ja turvallisesti.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
Tiina Linna puh. 040-5297634
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää

Halsualta kotoisin oleva Heli Haapasalo päätyi hevosalan opintoihin isosiskonsa jalanjäljissä. Ravitapahtumissa, heppamessuilla ja muissa tapahtumissa opintojensa ohella hääränneen isosiskon innostuneisuus sai myös Helin kiinnostumaan hevosalasta.

Lue lisää