Ajoneuvolan perustutkinto, Hyötyajoneuvomekaanikoksi

Tavoite

Koulutus tähtää ajoneuvoalan perustutkintoon tutkinonimikkeellä hyötyajoneuvomekaanikko.

Koulutuksen painopiste on koulutus- ja oppisopimuksissa yritysten aidoissa korjaamoympäristöissä.

Tutkinnon suorittaneella on valmiudet työskennellä hyötyajoneuvokorjaamossa erilaisissa huolto- ja korjaustehtävissä asiakaslähtöisesti ja taloudellisesti kannattavalla tavalla.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu kaikille aikuisille, joilla on intoa ja halua saavuttaa ajoneuvoalan perustutkinto. Olitpa sitten jo alalla työskentelevä, tavoitteletpa paikkaa ajoneuvoalan tehtävissä, etsit omaa ammatillista suuntaa tai haaveilet alanvaihdosta, tämä koulutus on sinua varten.

Olemme suunnitelleet tämän koulutuksen erityisesti niille, jotka täyttävät 21 vuotta vuoden 2024 aikana ja tätä vanhemmille, jotta voit suorittaa C-kortin osana hyötyajoneuvomekaanikon opintojasi. Meidän tavoitteemme on auttaa sinua rakentamaan vankka perusta menestyksekkäälle urapolulle ajoneuvoalan huippuosaajana.

Hyötyajoneuvomekaanikolla hyvä fyysinen peruskunto on myös tarpeellinen.

Sisältö

Ajoneuvoalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tämä monipuolinen tutkinto jakautuu ammatillisiin tutkinnon osiin (145 osp) ja yhteisiin tutkinnon osiin (35 osp).

Tutkinto kattaa viisi pakollista tutkinnon osaa (85 osp), kuten ajoneuvon huoltotyöt, alustan korjaustyöt, jarrujen korjauksen, sähköjärjestelmän kunnon määrittämisen ja ajoneuvon määräaikaishuollon. Tutkintonimikkeen määrittäviä hyötyajoneuvotekniikan opintoja ja valinnaisia tutkinnon osia valitaan 60 osp.

Opintojesi alussa käymme läpi HOKS-keskustelun, jossa suunnitellaan opintosuunnitelmasi ja laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Tämä varmistaa, että opintosi räätälöidään juuri sinulle sopiviksi, ottaen huomioon aiemman osaamisesi ja osaamisalan vaatimukset.

Koulutus keskittyy tarjoamaan perustaidot ja osaamisen, joka on välttämätöntä alalla menestymiseen, kuten korjaamoympäristössä toimiminen, ajoneuvojärjestelmät, sähkötekniikka, hitsaus- ja tulityöosaaminen, ajoneuvoalan SFS6002 sähkötyöturvallisuuskoulutus, tulityöturvallisuuskoulutus ja työturvallisuuskoulutus.

Opit kevään ja alkukesän aikana vahvat perusteet korjaamotyöskentelystä ja ajoneuvotekniikasta lähiopetuksessa. Tämän jälkeen tavoitteena on hankkia käytännön osaamista oikeissa työympäristöissä yrityksissä joko oppisopimuksella tai koulutussopimuksella.


Koulutus toteutetaan päivätoteutuksena. Opiskelija maksaa C-korttiin liittyvät maksut, jotka ovat yhteensä n. 200€. Opiskelu on maksutonta.

Koulutuksen tarkempi kesto määritellään lähtökohtaisesti yksilöllisesti HOKS-keskustelussa ja se voi olla ilmoitettua tavoitepäivämäärää lyhyempi tai pidempi.

Valintapäätökset ilmoitetaan 7.3.2024.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Ajoneuvoalan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Työelämässä alan osaamista voi kehittää ammatti- ja erikoisammattitutkinnoin.

Alan mahdollisia jatko-opintoja ovat esimerkiksi:
- Ajoneuvoalan ammattitutkinto
- Ajoneuvoalan erikoisammattitutkinto
- Insinööri (AMK), ajoneuvotekniikka
- Insinööri (AMK), konetekniikka


Lisätietoja hakeutumisesta ja koulutuksesta: hakijapalvelut(at)kpedu.fi
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä markus.isohanni(at)kpedu.fi


Voit tiedustella oppisopimuspalveluistamme mahdollisuutta suorittaa koulutus oppisopimuksella. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://www.kpedu.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Talonpojankatu 8, 67100 KOKKOLA


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Kokkolalainen Harri Harju tekee työtään tien päällä ympäri Suomea. Harju suoritti yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen keväällä 2017 ja ajaa työkseen Tekos Oy:n rekkoja.

Lue lisää

Kun yritys tarvitsee lisää työvoimaa, mutta sopivia osaajia on syystä tai toisesta vaikea löytää työmarkkinoilta, on rekrykoulutus hyvä vaihtoehto.

Lue lisää

Tarja Partanen haaveili kuljetusalan töistä jo työskennellessään marketissa pari vuotta sitten. Nyt hänen unelmansa on toteutunut, kun hän valmistui rekrykoulutuksen myötä linja-autonkuljettajaksi. 

Lue lisää

Rami Lehtinen (18) Kokkolasta ja Markus Viitasalo (19) Kannuksesta opiskelevat nyt viimeistä vuotta auto- ja kuljetusalaa Kokkolan Ammattikampuksella. 

Lue lisää

Sami Mäkitalo (19) Kannuksesta valmistuu keväällä 2016 logistiikan perustutkinnosta yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.- Minua kiinnostivat isot autot ja täällä oppii niitä ajamaan, Sami kertoo.

Lue lisää

Wetteri Power Kokkolassa työskentelevät kuorma-automekaanikot Joona Koivisto, 24, Jere Pottala, 22 ja Tarmo Alaspää, 21. Kaikki ovat harrastaneet ruuvailua ja korjailua pikkupojista asti, sitten opiskelleet Kpedussa autoalan perustutkinnon ja työssäoppimisessa erikoistuneet raskaan kaluston korjaamiseen.

Lue lisää