Hevostalouden perustutkinnon osa, Karjapaimennus

Tavoite

Koulutuksessa hankit osaamista karjan paimentamiseen hevosella. Opintojen aikana hankit valmiuksia hyödyntää hevosta karjanpaimennustyöhön sekä tuottaa erilaisia karjanpaimennuspalveluita sekä harraste- ja elämyspalveluita. Opinnoissasi on mahdollista hankkia osaamista kansainvälisen työssäoppimisjakson avulla. Koulutuksen tavoitteena on suorittaa hevostalouden perustutkinnon osa.

Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnon osat:
Hevosen käyttäminen eri toimintamuodoissa 10 osp
Karjanpaimentaminen ratsain 10 osp

Lisäksi halutessasi:
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp (kansainvälinen tai kotimainen työssäoppiminen)

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu hevosen avulla toteutettavista karjanpaimennustöistä kiinnostuneille.
Hakeutujilta edellytämme monipuolisia tietoja ja taitoja hevosalalta ja hyvää perusratsastustaitoa (koulutuksen tai harrastustoiminnan tai työkokemuksen avulla hankittuna).
Mikäli sinulla ei ole riittävää kokemusta hevosalalta, hakeudu ensin hevostalouden perustutkinnon ammatillisiin pakollisiin tutkinnonosiin.

Sisältö

Koulutuksessa opit:
- karjapaimennuksen perusperiaatteet ja menetelmät
- kohtelemaan turvallisesti ja lajityypillisesti paimennettavaa karjaa
- valitsemaan paimennukseen sopivat hevoset ja varusteet
- hoitamaan, käsittelemään, kuljettamaan ja totuttamaan hevosia paimennustehtäviin
- suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia hevospaimennustyökokonaisuuksia
- verkostoitumaan eri toimijoiden ja yrittäjien kanssa sekä markkinoimaan palveluita

Koulutus kestää noin 1,5 vuotta. Opiskelu henkilökohtaistetaan keston ja sisällön osalta. Koulutus sisältää työssäoppimista, lähiopetusta, ohjattua itsenäistä harjoittelua ja verkko-opiskelua ja itsenäistä tiedonhakua.
Lähiopetusta 2-3 peräkkäistä arkipäivää kuukaudessa.

Karjapaimennuksen lähipäivät lukuvuosi 2023

Opintojen aloituspäivä to 19.1.
8.–9.2. (Kaustinen)
8.–9.3. (Kaustinen)
12.–13.4.(Kaustinen)
10.–11.5. (Sastamala)
14.–15.6. (Sastamala)
12.–13.7. (Sastamala)
9.–10.8. (Sastamala)
6.–7.9. (Kaustinen)
4.–5.10. (Kaustinen)
8.–9.11. (Teams)

Opiskelijalla tulee olla käytössä perusratsastukseen soveltuva hevonen.

Kouluttaja Kaisa Hilska

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
Leena Ylitalo 040-1536131
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

KOULUTUS ALKAA TAMMIKUUSSA 2023

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää

Halsualta kotoisin oleva Heli Haapasalo päätyi hevosalan opintoihin isosiskonsa jalanjäljissä. Ravitapahtumissa, heppamessuilla ja muissa tapahtumissa opintojensa ohella hääränneen isosiskon innostuneisuus sai myös Helin kiinnostumaan hevosalasta.

Lue lisää