Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Varaa aika jälkiohjaukseen

Vapaita paikkoja 7.8. alkavissa koulutuksissa

Katso koulutukset täältä

 

 

 

 

 

 

Keski-Pohjanmaan kansanopisto 70 vuotta

19.11.2018 klo 11:06
tuomi_nikula_lauri_02
Keski-Pohjanmaan kansanopiston juhlakirja on Lauri Tuomi-Nikulan käsialaa. Kuva: Päivi Karjalainen.


Keski-Pohjanmaan kansanopiston toiminnan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi kansanopiston juhlatoimikunta päätti jo alkuvaiheessa, että tavoitteena on tehdä opiston vaiheista helppolukuinen ja rento  juhlajulkaisu. Lauri Tuomi-Nikulan kirjoittama ”Kasvata itseäsi ihminen!” terveisin Simukkalan Superpiisami -niminen juhlakirja julkistetaan 24.11. järjestettävän Keski-Pohjanmaan kansanopiston 70-vuotisjuhlatilaisuuden yhteydessä
 
Taustaksi sen verran, että Keski-Pohjanmaan kansanopiston toiminnasta on julkaistu kaksi erinomaista historiakirjaa: Antti ja Liisa Tuomi-Nikulan – he toimivat kansanopiston johtaja-opettajakaksikkona vv. 1948–1973 – kirjoittama Nuoruus haluaa tiedon, muisteluita Keski-Pohjanmaan Kansanopiston vaiheilta 1948–1874 ja Rauno Malviniemen – Malviniemi toimi kansanopiston rehtorina vv. 1974–1993 – Tääll´ Pohjanlahden rannalla, Keski-Pohjanmaan opisto 1948–1998.
 
Lauri Tuomi-Nikula juhlakirjan kirjoittaja – Niina Perander kuvittajana
 
Juhlatoimikunta naulasi kiinni myös sen, että toimikunnan jäsen, media-alan monitaitaja ja Kälviän opiston piirissä lapsuutensa viettänyt Lauri Tuomi-Nikula kirjoittaa juhlakirjan, joka julkistetaan la 24.11. järjestettävän Keski-Pohjanmaan kansanopiston 70-vuotisjuhlan yhteydessä. 
 
Niina Perander – Keski-Pohjanmaan kansanopiston kasvatteja hänkin – on toiminut kirjan kuvittajana. Kirjaprojekti polkaistiin käyntiin elokuussa 2018.
 
Kirjoittaja on syntymästään kansanopistolainen ja vapaan sivistystyön lipunkantaja
 
Lauri Tuomi-Nikula on syntynyt ja kasvanut Keski-Pohjanmaan kansanopistossa, opiskellut kolmessa muussa kansanopistossa ja myöhemmin opettanut noin kymmenessä, mikäli työväenopistot ja kesäyliopistot lasketaan siihen mukaan.
- Kansanopiston idea on minulla verissä hieman samaan tapaan kuin Obelixilla taikajuoma, Tuomi-Nikula toteaa ja jatkaa:
- Juhlakirjan kirjoittaminen oli samalla henkilökohtainen matka omaan lapsuuteeni sekä maailmaan, jossa vapaa sivistystyö roihusi uskomattomalla voimalla ja joka on jättänyt pysyvän jälkensä Kälviälle ja Keski-Pohjanmaalle.
 
Tavanomaisen sijasta hybridi - keskiössä Simukkalan Superpiisami ja Kälviänjoki
 
Kansanopisto juhlakirjaJuhlatoimikunta antoi Tuomi-Nikulalle vapaat kädet julkaisun muodon ja  sisällön osalta.
- Aluksi ajattelin tehdä siitä kunnon sarjakuvaseikkailun – vauhtia ja vaarallisia tilanteita kansanopiston historiassa on nimittäin ollut luvuton määrä – mutta aikataulusyistä päädyin eräänlaiseen hybridiin, hän kertoo. 
 
Kirjassa on juonellinen, Niina Peranderin kuvittama kehystarina, jonka kertoo eräs Kälviänjoesta pelastettu piisami. Superpiisamin tarinaa tukee julkaisun lävistävä wikipediamainen Piisamipedia-niminen tietopalsta, jossa on faktaselvennyksiä Superpiisamin kertomukseen. Juhlajulkaisun läpi myös virtaa Kälviänjoki toimien samalla kansanopiston aikajanana vuodesta 1908 vuoteen 2018 saakka. 
 
Sydämen ja opillisen sivistyksen sekä valistuksen liekki palaa 70 vuotta toimineessa Keski-Pohjanmaan kansanopistossa edelleen vahvana, Tuomi-Nikula vakuuttaa.
 
Henkilökohtainen kasvu kaiken A ja O  
 
Pyydettäessä juhlakirjan kirjoittajaa kertomaan, mikä on ollut kaikkina näinä vuosikymmeninä kansanopistotoiminnassa olennaisinta, Tuomi-Nikula vastaa seuraavasti:
- Kun kansanopisto onnistuu luomaan olosuhteet ja ilmapiirin, jotka avaavat opiskelijalle tien henkilökohtaiseen kasvuun ihmisenä ja kansalaisena, on se parasta, mitä kansanopisto voi tarjota. Tällaisia huippuhetkiä Keski-Pohjanmaan kansanopisto on tarjonnut vuosikymmenien varrella jo tuhansille nuorille. Kansanopiston sivistystehtävän merkityksen tärkeyttä ei voi myöskään liiaksi korostaa.
 
Juhlakirja julkistetaan Keski-Pohjanmaan kansanopiston 70-vuotisjuhlatilaisuuden yhteydessä
 
”Kasvata itseäsi ihminen!” terveisin Simukkalan Superpiisami -nimisen juhlajulkaisun saavat lahjaksi kaikki lauantaina 24.11. klo 13.00 alkavaan  Keski-Pohjanmaan kansanopiston varsinaiseen 70-vuotisjuhlatilaisuuteen osallistuvat. 
 

Ajankohtaista

Keski-Pohjanmaan kansanopisto 70 vuotta

19.11.2018 klo 11:06
tuomi_nikula_lauri_02
Keski-Pohjanmaan kansanopiston juhlakirja on Lauri Tuomi-Nikulan käsialaa. Kuva: Päivi Karjalainen.


Keski-Pohjanmaan kansanopiston toiminnan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi kansanopiston juhlatoimikunta päätti jo alkuvaiheessa, että tavoitteena on tehdä opiston vaiheista helppolukuinen ja rento  juhlajulkaisu. Lauri Tuomi-Nikulan kirjoittama ”Kasvata itseäsi ihminen!” terveisin Simukkalan Superpiisami -niminen juhlakirja julkistetaan 24.11. järjestettävän Keski-Pohjanmaan kansanopiston 70-vuotisjuhlatilaisuuden yhteydessä
 
Taustaksi sen verran, että Keski-Pohjanmaan kansanopiston toiminnasta on julkaistu kaksi erinomaista historiakirjaa: Antti ja Liisa Tuomi-Nikulan – he toimivat kansanopiston johtaja-opettajakaksikkona vv. 1948–1973 – kirjoittama Nuoruus haluaa tiedon, muisteluita Keski-Pohjanmaan Kansanopiston vaiheilta 1948–1874 ja Rauno Malviniemen – Malviniemi toimi kansanopiston rehtorina vv. 1974–1993 – Tääll´ Pohjanlahden rannalla, Keski-Pohjanmaan opisto 1948–1998.
 
Lauri Tuomi-Nikula juhlakirjan kirjoittaja – Niina Perander kuvittajana
 
Juhlatoimikunta naulasi kiinni myös sen, että toimikunnan jäsen, media-alan monitaitaja ja Kälviän opiston piirissä lapsuutensa viettänyt Lauri Tuomi-Nikula kirjoittaa juhlakirjan, joka julkistetaan la 24.11. järjestettävän Keski-Pohjanmaan kansanopiston 70-vuotisjuhlan yhteydessä. 
 
Niina Perander – Keski-Pohjanmaan kansanopiston kasvatteja hänkin – on toiminut kirjan kuvittajana. Kirjaprojekti polkaistiin käyntiin elokuussa 2018.
 
Kirjoittaja on syntymästään kansanopistolainen ja vapaan sivistystyön lipunkantaja
 
Lauri Tuomi-Nikula on syntynyt ja kasvanut Keski-Pohjanmaan kansanopistossa, opiskellut kolmessa muussa kansanopistossa ja myöhemmin opettanut noin kymmenessä, mikäli työväenopistot ja kesäyliopistot lasketaan siihen mukaan.
- Kansanopiston idea on minulla verissä hieman samaan tapaan kuin Obelixilla taikajuoma, Tuomi-Nikula toteaa ja jatkaa:
- Juhlakirjan kirjoittaminen oli samalla henkilökohtainen matka omaan lapsuuteeni sekä maailmaan, jossa vapaa sivistystyö roihusi uskomattomalla voimalla ja joka on jättänyt pysyvän jälkensä Kälviälle ja Keski-Pohjanmaalle.
 
Tavanomaisen sijasta hybridi - keskiössä Simukkalan Superpiisami ja Kälviänjoki
 
Kansanopisto juhlakirjaJuhlatoimikunta antoi Tuomi-Nikulalle vapaat kädet julkaisun muodon ja  sisällön osalta.
- Aluksi ajattelin tehdä siitä kunnon sarjakuvaseikkailun – vauhtia ja vaarallisia tilanteita kansanopiston historiassa on nimittäin ollut luvuton määrä – mutta aikataulusyistä päädyin eräänlaiseen hybridiin, hän kertoo. 
 
Kirjassa on juonellinen, Niina Peranderin kuvittama kehystarina, jonka kertoo eräs Kälviänjoesta pelastettu piisami. Superpiisamin tarinaa tukee julkaisun lävistävä wikipediamainen Piisamipedia-niminen tietopalsta, jossa on faktaselvennyksiä Superpiisamin kertomukseen. Juhlajulkaisun läpi myös virtaa Kälviänjoki toimien samalla kansanopiston aikajanana vuodesta 1908 vuoteen 2018 saakka. 
 
Sydämen ja opillisen sivistyksen sekä valistuksen liekki palaa 70 vuotta toimineessa Keski-Pohjanmaan kansanopistossa edelleen vahvana, Tuomi-Nikula vakuuttaa.
 
Henkilökohtainen kasvu kaiken A ja O  
 
Pyydettäessä juhlakirjan kirjoittajaa kertomaan, mikä on ollut kaikkina näinä vuosikymmeninä kansanopistotoiminnassa olennaisinta, Tuomi-Nikula vastaa seuraavasti:
- Kun kansanopisto onnistuu luomaan olosuhteet ja ilmapiirin, jotka avaavat opiskelijalle tien henkilökohtaiseen kasvuun ihmisenä ja kansalaisena, on se parasta, mitä kansanopisto voi tarjota. Tällaisia huippuhetkiä Keski-Pohjanmaan kansanopisto on tarjonnut vuosikymmenien varrella jo tuhansille nuorille. Kansanopiston sivistystehtävän merkityksen tärkeyttä ei voi myöskään liiaksi korostaa.
 
Juhlakirja julkistetaan Keski-Pohjanmaan kansanopiston 70-vuotisjuhlatilaisuuden yhteydessä
 
”Kasvata itseäsi ihminen!” terveisin Simukkalan Superpiisami -nimisen juhlajulkaisun saavat lahjaksi kaikki lauantaina 24.11. klo 13.00 alkavaan  Keski-Pohjanmaan kansanopiston varsinaiseen 70-vuotisjuhlatilaisuuteen osallistuvat.